17.03.2017

Korsholman Musiikkijuhlat sukeltaa mytologian maailmaan

Korsholman Musiikkijuhlien viikolla 11 pidettävän talvikonserttiviikon jälkeen on aika katsoa kohti kesää 2017.

Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana jatkaa vielä tämän vuoden pianisti-professori ja kapellimestari Henri Sigfridsson. Festivaali järjestetään 26.7.- 3.8.2017. Vuoden teema on ”Tarua ja totta”. Tämän lisäksi huomioidaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlat.

Vuoden teema on otettu Johann Wolfgang von Goethen omaelämäkerrasta Dichtung und Wahrheit, vapaasti suomennettuna Tarua ja totta. Ajatuksena on Goetheä vapaasti mukaillen elämän parempi ymmärtäminen taiteen kautta. Konkreettisesti teemaan liittyen ohjelmistossa tullaan kuulemaan teoksia mytologian, todellisuuden ja taruston välimailta sekä ”tositarinoita“. Muita aiheita ovat mm. Sota, Kuolema ja Rakkaus. Kalevala ja muut myyttiset kertomukset ovat pääosassa, samoin todeksi muuttuneet unelmat itsenäisestä Suomesta.

Kantaesitysten kesä

Suomi 100 -teema kuuluu ohjelmistossa useina suomalaisen musiikin kantaesityksinä. Uljas Pulkkiksen Konsertto harmonikalle, pianolle (vasenkätisesti) ja jousiorkesterille kuullaan avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa torstaina 27.7. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtaa Sakari Oramo ja solisteina esiintyvät harmonikkataiteilija Janne Rättyä ja pianisti Henri Sigfridsson. Nuoren Matti Heinisen jousikvartetto sekä sooloteos fagotille kuullaan Vaasan ortodoksisen kirkon myöhäiskonsertissa 30.7. Esiintyjinä fagotisti Etienne Boudreault sekä Borea-kvartetti, joka vastaa myös toisesta kantaesityksestä heti seuraavana päivänä, kun kvartetti esittää yhdessä säveltäjä-pianisti Johannes Piirron kanssa tämän uuden pianokvinteton.

Orkesterifestivaali

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ohella festivaalilla kuullaan Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkestereita, joiden yhteiskonsertit Vaasassa ja Seinäjoella johtaa Ari Rasilainen. Solistinumerona kuullaan Maurice Ravelin Pianokonsertto D-duuri vasemmalle kädelle, solistina Henri Sigfridsson. Konsertin muina säveltäjäniminä kuullaan kotimaamme mestareita Jean Sibeliusta ja Erkki Melartinia. Kaikkiaan Musiikkijuhlilla kuullaan neljä Suomi 100 -konserttia. Helsingin Barokkiorkesteri esiintyy Aapo Häkkisen johdolla Isonkyrön vanhassa kirkossa yhdessä sopraano Kajsa Dahlbäckin kanssa. Vaasan kaupunginorkesterilla on juhlilla tuplabuukkaus: orkesteri esiintyy kahtena iltana myös Vaasan Ritzin Sgt. Pepper’s live-konserteissa yhdessä popmuusikoiden kerman kanssa. Näissä Beatles-konserteissa kaupunginorkesteria johtaa Markus Fagerudd ja bändiä Eero Paalanen. He myös vastaavat konsertin uusista orkesterisovituksista.

Korkeatasoiset kamarimuusikot

Taiteilijalistalla on edellisvuosien tapaan vanhoja yleisönsuosikkeja sekä uusia, mielenkiintoisia nimiä. Pianisteina ovat tutut nimet Risto-Matti Marin ja Akiko Sigfridsson, sekä pelkällä vasemmalla kädelläänkin koko pianon väripaletin avaava festivaalijohtaja Henri Sigfridsson. Uutena pianistinimenä kuulaan Johannes Piirtoa. Tämän hetken ehkä kuumin huilistinimi Suomessa, Kaisa Kortelainen, esiintyy mm. Kuntsin modernin taiteen museon päiväkonsertissa 28.7. Viulisti Cecilia Zilliacus, alttoviulisti Dalia Stasevska sekä sellisti Joona Pulkkinen esittävät Erkki Melartinia Raippaluodon kirkossa 29.7. Urkuri Kalevi Kiviniemi pitää konsertit sekä lapsille että varttuneemmille 26.-27.7. ja sopraano Pia-Karin Helsing esiintyy lied-pianisti Akiko Sigfridssonin säestyksellä Munsalan kirkossa 26.7. ja Vaasan kaupungintalolla 31.7. pohjoismaisella ohjelmalla. Myös urkuri Christian Ahlskog on mukana Munsalan-konsertissa.

Lahjakkuushautomo Nuorten pianoakatemia esiintyy kahdeksan nuoren tulevaisuuden toivon voimalla Vaasan kaupungintalolla perjantaina 28.7. Samassa konsertissa esiintyy Pohjalainen käyrätorviyhtye bassobaritoni Juha Uusitalon kanssa. Suomen eturivin orkesterimuusikoista koostuva Ensemble Transparente esiintyy Björköbyn kirkossa 29.7. sekä Kauhavan seurakuntatalolla 1.8. Franz Schubertin musiikki on aiheena Maksamaan kirkon konsertissa 30.7., esiintymässä oktetillinen huippumuusikoita, viulistit Maano Männi ja Siljamari Heikinheimo, alttoviulisti Dalia Stasevska, sellisti Joona Pulkkinen, basisti Teemu Kauppinen, klarinetisti Ralph Manno, fagotisti Etienne Boudreault ja käyrätorvisti Ville Hiilivirta. Samat muusikot esittävät Vaasan kaupungintalolla 31.7. Jean Sibeliuksen Sadun Jaakko Kuusiston sovituksena sekä Richard Straussin Metamorfoosit.

Koko Pohjanmaan Musiikkijuhlat

Aluekonsertit pidetään Kristiinankaupungin Ulrika Eleonoran kirkossa (26.7.), Munsalan kirkossa Uudessakaarlepyyssä (26.7.), Isonkyrön vanhassa kirkossa (29.7.), Maksamaan kirkossa (30.7.), Kauhavan seurakuntatalolla (1.8.) ja Seinäjoen Seinäjoki-salissa (3.8.) Muutamien konserttien yhteydessä voi osallistua retkiin tai muihin kulttuurielämyksiin, kuten Kristiinankaupungissa, Maksamaalla, Stundarsissa ja Björköbyssä.

Opin asialla

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelmassa on konserttien lisäksi myös mestarikursseja nuorille muusikoille. Tänä vuonna opetusta annetaan barokkilaulussa, klarinetissa ja pianossa. Barokkilaulun saloihin opastaa Sibelius-Akatemiassa taiteellista tohtorintutkintoa tekevä Kajsa Dahlbäck ja klarinetissa ja pianossa opettajina ovat saksalaisten musiikkikorkeakoulujen professorit Ralph Manno ja Henri Sigfridsson.

http://www.korsholmmusicfestival.fi