28.07.2016

Korsholman Musiikkijuhlat palaa perjantaina Sulvan kylään

Perjantaina 29.7. Korsholman Musiikkijuhlat palaa syntysijoilleen Sulvan kylään. Konsertit kuullaan Sulvalla kahdessa kohteessa, ensin klo 18 Stundarsin ulkoilmamuseon Hemmerintalolla, jonka ullakko on konserttikäyttöön oikein mainio, ja myöhemmin illalla klo 21 Sulvan kirkossa. Päivä on kuitenkin laitettu käyntiin jo klo 13 Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasan sisäsatamassa, jossa kuullaan laulu- ja pianomusiikkia. Konserttipaikan vaihdoksen jälkeen on Ahlbeckinsalin sijaan Uudenkaarlepyyn kirkko yksi perjantain konserttipaikoista ja siellä kuullaan täyslaidallinen Wolfgang Amadeus Mozartin musiikkia. Kaffehuset Augustin iltapäivähetkessä haastatellaan wieniläistä Aron-kvartettia ja sen jälkeen päästetään irti nuori vaasalainen pianistilupaus Tarmo Peltokoski.

Songs of Travel Kuntsilla

Klo 13 Kuntsin modernin taiteen museossa kuullaan kuulasta englantilaista kansallisromantiikkaa, kun baritoni Herman Wallén ja pianisti Akiko Sigfridsson esittävät Ralph Vaughan Williamsin laulusarjan Songs of Travel. Konsertin muusta ohjelmasta vastaa pianisti Risto-Matti Marin, joka esittää Wolfgang Amadeus Mozartin Pariisissa säveltämän Pianosonaatin a-molli K.310 sekä Franz Lisztin Italian-muistelona syntyneen Dante-sonaatin, joka on Années de pélerinage -sarjan toisesta osasta.

Liput 27 / 23 / 13 €, museon sisäänpääsy sisältyy lipun hintaan.

Hemmerintalolla herkkuja kaikille aisteille

Risto-Matti Marin jatkaa illalla Stundarsin Hemmerintalossa klo 18 Franz Liszin Années de pélerinage -sarjan toisen osan parissa. Kuultavien osien innoittajina ovat toimineet italialaisrunoilijoiden Petrarcan ja Bononcinin säkeet. Aram Hatšaturjanin Trioon Marin saa seurakseen saksalaisklarinetisti Ralph Mannon ja ukrainalaisviulisti Aleksei Semenenkon. Väliajan jälkeen muistetaan 150 vuotta sitten syntynyttä Erik Satieta. Pianisti Inna Firsova soittaa Satien Kolme Gymnopedieta, jotka ovat säveltäjän varmaankin tunnetuimmat teokset. Choses vues à droite et à gauche (sans lunettes) on hieman harvemmin kuultu duo viululle ja pianolle. Konsertin lopuksi Risto-Matti Marin vielä marinoi kuulijoiden makuhermot Gioachino Rossinin Bolero tartarella ennen kuin yleisö ja artistit päästetään Hemmerintalon ravintolapuolelle nauttimaan päivällistä.

Liput 23 / 19 / 11 €, päivällisen kera 57 / 53 €. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 17.00

Kvartettikirjallisuuden jalokivet Sulvan kirkossa

Hemmerintalon päivälliseltä ehtii vielä hyvin Sulvan kirkon loppuillan konserttiin klo 21, jossa esiintyy Musiikkijuhlien vuoden kvartettivieras, wieniläinen Aron-kvartetti. Heillä on ohjelmassaan kaksi wieniläisen kvartettimusiikin merkittävimmistä teoksista. Konsertti alkaa yhdellä Wolfgang Amadeus Mozartin preussilaiskvartetoista, nrolla 21 D-duuri K.575. Pienen väliajan jälkeen siirrytään wieniläisklassismista romantiikkaan ja duurista molliin, kun ohjelmassa on Franz Schubertin Kvartetto nro 14 d-molli, lisänimeltään Tyttö ja kuolema.

Liput 23 klo 19 on siirretty Ahlbeckinsalista Uudenkaarlepyyn kirkkoon, mutta ohjelma pysyy samana ja on siis omistettu Wolfgang Amadeus Mozartin musiikille. Mozartin laaja Divertimento Es-duuri K.563 jousitriolle avaa konsertin ja soittamassa ovat viulisti Gregory Maytan, alttoviulisti Gareth Lubbe ja sellisti Jonathan Roozeman. Väliajan jälkeen kuullaan Mozartin lauluja sopraano Kajsa Dahlbäckin ja pianisti Marko Hilpon esittämänä ja sen jälkeen Hilpo esittää Yhdeksän variaatiota Duportin teemasta K.573. Lopuksi Dahlbäck ja Hilpo esittävät vielä aariat Mozartin oopperoista Taikahuilu ja Il re pastore.

Liput 23 / 19 / 11 €

4+1 Kaffehuset Augustissa

Päivän iltapäivähetki Kaffehuset Augustissa klo 15 venyy, paukkuu ja kolisee, kun ensin kuullaan Aron-kvartetin haastattelu ja sitten vielä vaasalaisen pianistilahjakkuuden Tarmo Peltokosken konsertti nimellä Ajassa taaksepäin. Tarmon ohjelmassa on hänen omia teoksiaan sekä musiikkia Jean Sibeliukselta, Richard Wagnerilta, Franz Lisztiltä ja Johann Sebastian Bachilta.

Vapaa pääsy

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara on kuollut

Einojuhani Rautavaara on kuollut eilisiltana 87-vuotiaana. Hän oli Korsholman Musiikkijuhlien teemasäveltäjä vuonna 2008 ja hänen musiikkiaan kuultiin festivaalilla usein muulloinkin. Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Henri Sigfridsson kertoo surevansa merkittävän suomalaisen säveltäjän poismenoa, mutta lohduttautuu sillä, että Rautavaaran musiikki, ajatukset ja innoitukset kuitenkin jäävät elämään.

Korsholman Musiikkijuhlat ottaa osaa läheisten suruun.

www.korsholmmusicfestival.fi