05.08.2020

Korsholman Musiikkijuhlat päättyy tänään

On Korsholman Musiikkijuhlien viimeinen päivä ja juhlat ovat päätöskonserttia vaille valmiit tältä kesältä. Musiikkijuhlien 13 konserttia ovat sujuneet loppukeväästä tehtyjen ennakkosuunnitelmien mukaan, vaikka koronavirustilanne on asettanut haasteita järjestäjille.

Koronasta selvitään

Taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus, toiminnanjohtaja Monica Johnson ja festivaaliyhdistyksen hallitus joutuivat koronakriisin puhjettua tekemään nopeasti päätöksiä, missä muodossa festivaali kesällä pidetään vai pidetäänkö ollenkaan. Monet alkukesän festivaalit sekä Suomessa että ulkomailla peruuntuivat kokonaan, mutta Korsholmassa uskottiin striimausfestivaalin Pohjanmaalta ja Tukholmasta olevan oikea tapa palvella yleisöä. Päätös osoittautui oikeaksi, kun kesän mittaan koronatilanne parani Suomessa ja pysyi vaikeana Ruotsissa. Niinpä Cecilia Zilliacus esiintyi Ruotsissa asuvine ystävineen Tukholman Musikaliskan konserttisalissa Nybrokajenilla ja suomalaiset taiteilijat esiintyivät Vaasassa, Mustasaaressa ja Laihialla niin suoratoistokonsertteina kuin pienen yleisön edessä.

Pohjanmaan hyvä koronatilanne on helpottanut järjestelyjä, mutta kansainvälisesti paheneva tilanne on pitänyt järjestäjä varpaillaan ja konsertteihin otettavaa yleisömäärää on arvioitu päivittäin yhdessä Vaasan kaupungin infektiotilanteesta vastaavien kanssa. Musiikkijuhlilla kehitettiin myös uudenlaisia, turvallisia tapoja nauttia musiikista, kuten Vaasan kaupungintalon konserttien soittaminen kaupungintalon parvekkeelle asennetulla äänentoistojärjestelmällä Kirkkopuiston suuntaan.

Festivaalin kulku

”Yleisesti festivaali on mennyt hyvin, koska näin oli suunniteltu”, sanoo toiminnanjohtaja Johnson. Hänellä on kuitenkin ollut haikea tunne, että tämä ei ollut ihan oikea festivaali, sillä henkilötapaamiset ovat suurelta osin jääneet puuttumaan. Yleisön ja muusikoiden kohtaaminen luo hyvän jännitteen, ja yhteyden kolmantena jalkana on Musiikkijuhlilla ollut vuosittain vaihtuva säveltäjävieras, tärkeä tekijä festivaalin hengelle ja kehitykselle. Suoratoistofestivaali on kuitenkin ollut hyvä ajatus, vaikka toki striimaus on tuonut uusia haasteita ja pieniä yllätyksiäkin, kuten avajaiskonsertin myöhästyminen kaikki yllättäneen teknisen ongelman takia. Ainakin vuodesta on opittu, että lähetyksiin valmistautumista ei voi tehdä liian huolella.

Cecilia Zilliacus kokee, että elävä konsertti on edelleen paras käyttöliittymä musiikille, vaikka korkealuokkaiset konserttilähetykset puolustavatkin paikkaansa konserttien ohessa. Monet muusikot kokevat vuorovaikutuksen yleisön kanssa jäävän puolitiehen kameroiden välityksellä. Silti Zilliacus on iloinen, että festivaali toteutettiin ja hän on myös tyytyväinen näkemiensä konserttien taiteelliseen ja tekniseen laatuun. Dadaismin mukaanotto ohjelmaan runoina ja festivaalistudion lyhytelokuvina oli hyvä lisä 1920-luvun teemaan.

Festivaalin perusyleisö on ottanut koronasuositukset vakavasti eikä konsertteihin ole ollut pahaa ryntäystä. Turvavälit ovat pitäneet hyvin. Silti elävän konsertin lumo tuli selväksi viimeistään tiistai-illan 4.8. konsertissa Laihian kirkossa, jossa Total Cello Ensemble esiintyi ilman kameroita ja muita häiriöitä yli kahdellesadalle ihmiselle ja palkittiin konsertin lopuksi raivoavin aplodein. Tätä kokemusta oli odotettu!

Muut konsertit ovat olleet nähtävissä verkossa pääasiassa suorina lähetyksinä ja niitä on voinut ja voi katsella jälkeenpäin vielä kuukauden ajan lähetyspäivästä. Vajaa viikko sitten pidettyä avajaiskonserttia on katsottu tai ainakin vilkaistu noin kaksi ja puoli tuhatta kertaa, mitä voi pitää kohtalaisena saavutuksena. Järjestäjät toki toivovat, että musiikin ystävät löytävät kaikki konserttilähetykset elokuun pimenevien iltojen iloksi.

Kritiikit positiivisia

Arvostelijat ovat huomioineet festivaalin arvioimalla konsertteja sekä verkkolähetysten kautta että paikan päällä. HBL:n Mats Liljeroos katsoi verkosta avajaiskonsertin, jossa esiintyi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Jan Söderblomin johdolla. Liljeroos kehui Béla Bartókin Romanialaisia kansantansseja sähköistäviksi ja jatkaa Ludwig van Beethovenin Serioso-kvarteton jousiorkesteriversiosta, että ”Söderholm piiskasi täydellä sydämellään mukana olleet muusikot sekä omistautuneeseen että nyanssoituun soittoon”. Vasabladetin Rolf Nordman oli Mari Palon ja hänen yhtyeensä Gershwin-konsertissa perjantai-iltana paikan päällä ja sanoi Palon äänestä: ”Hänen taipuisa ja lämmin sopraanonsa naulitsi tarkasti melodioiden intervallit ja rytmiikan ilman poikkeamia alkuperäissävellyksestä. Trion yhteissoitto oli dynaamista ja svengaavaa”. Ilkka-Pohjalaisen Katariina Korkman totesi vuoden nuorten taiteilijoiden, viulisti Albert Sahlströmin ja pianisti Ahti Alavillamon yhteisestä konsertista perjantai-iltana Vaasan kirkossa: ”Ohjelman kultakimpale, Johannes Brahmsin toinen viulusonaatti, hämmästytti sekä taitotasollaan että soivuudellaan. Sahlströmin jalosointinen Chanot-viulu oli kuin kotonaan romantiikan musiikissa ja täysin avattu flyygelin kansi tuki Alavillamon pianismia.”

Vuosi 2021

Ensi vuoden festivaalia on vaikea vielä suunnitella, kun koronapandemian kestosta eikä musiikkielämän lyhyen aikavälin tulevaisuudesta ole mitään varmuutta. Juhlat pidetään tällä haavaa 28.7.–4.8.2021. Cecilia Zilliacuksella on alustavia ideoita teeman suhteen ja Musiikkijuhlien ensi vuodesta tullaan tiedottamaan myöhemmin syksyllä. Korsholman Musiikkijuhlille vuonna 2021 varattuja taiteilijoita ovat ainakin sellisti Torleif Thedéen, norjalaispianisti Christian Ihle Hadland, progressiivista rockia klassisilla instrumenteilla esittävä Orbi-yhtye, saksalainen Signum-kvartetti, Christina Högnabban ja Pia-Karin Helsing Saurin Return of the Divas -show, kitaristi Mathias Sandberg Vaasasta, klarinetisti Lars Wouters van den Oudenweijer ja fagotisti Bram van Sambeek Alankomaista sekä Musethica-koulutusohjelman nuoret muusikot. Mats Larsson Gothe ja Sebastian Fagerlund ovat ensi kesän säveltäjävieraat. Näillä vierailla festivaalin toivoisi järjestyvän!

Korhsolman Musiikkijuhlat kiittää lehdistön edustajia mukavasti sujuneesta yhteistyöstä ja mielenkiinnosta festivaalia kohtaan. Nähdään viimeistään ensi vuoden festivaalilla!

www.korsholmmusicfestival.fi