02.08.2022

Korsholman Musiikkijuhlat päättyy Haydnin Vuodenajat-oratoriolla, Jan-Erik Gustafsson uusi taiteellinen johtaja

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 27.7.–4.8.2022 40. kertaa. Vuoden teemana on ”Humisevat metsät” ja huomio halutaankin kiinnittää erityisesti luontoon ja siellä puihin sekä metsiin. Teema, jonka on luonut taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus , esittelee monimuotoisesti luonnon majesteettisuuta, mutta myös sen haurautta ilmastonmuutoksen aikakaudella. Tematiikka kulkee läpi festivaalin, alkaen festivaalin avajaiskonsertista kulkien lähes kolmenkymmenen konsertin kautta päätöskonserttiin asti, jossa kuullaan Joseph Haydnin upea oratorio Vuodenajat. 

Nuorten solistien loistavat odotukset 

Keskiviikkoiltapäivällä klo 15.00 Musiikkijuhlat esittelee Vaasan kaupungintalolla kolme musiikinopiskelijaa, jotka ovat isoin askelin luomassa paikkaansa suurilla konserttinäyttämöillä. Pianisti Mikael Loponen aloittaa konsertin soittamalla musiikkia 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä: Jean Sibeliuksen Viisi luonnosta Op.115 ja kaksi osaa Maurice Ravel in teoksesta Miroirs . Tämän jälkeen Loposen seuraan liittyy trumpetisti Ellinor Bengtson esittämään Francis Thométn Fantaisie kornetille ja pianolle. Konsertin kolmas solisti on viulisti Albert Sahlström, joka yhdessä Loposen kanssa esittää Antonín Dvořak in Neljä romanttsta kappaletta Op.75 , sekä laulun Songs My Mother Taught Me transkription. Konsertin päättää Bengtson ja Loponen Eric Ewazenin Sonaatilla trumpetille ja pianolle.

Oratoriokonsertit Vaasan kirkossa ja Lakeuden ristissä

Korsholman Musiikkijuhlien 40-vuotisjuhlinta saa arvoisensa suurimuotoisen päätöksen kun Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit ja Canticum Maris -kuoro esittävät Musiikkijuhlien aikaisemman taiteellisen johtajan, kapellimestari Dima Slobodenioukin johdolla Joseph Haydnin oratorion Die Jahreszeiten (Vuodenajat). Solisteina toimivat sopraano Tuuli Lindeberg, tenori Tuomas Katajala ja baritoni Arttu Kataja. Vaasan kirkossa teos esitetään keskiviikkona klo 19.00 ja Seinäjoen Lakeuden ristissä torstaina klo 19.00. Torstain konsertti toimii samalla Seinäjoen kaupunginorkesterin syyskauden avajaiskonserttina. 

Jan-Erik Gustafsson Musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja

Korsholman Musiikkijuhlien hallitus on valinnut sellisti Jan-Erik Gustafssonin uudeksi taiteelliseksi johtajakseen. Hän seuraa tehtävässään Cecilia Zilliacusta, joka päättää viisivuotisen kautensa tämän vuoden musiikkijuhliin. Gustafsson on yksi maailman kysytyimmistä soolosellisteistä ja kamarimuusikoista. Hän suoritti solistidiplominsa vuonna 1992 opiskeltuaan muun muassa Korsholman Musiikkijuhlien entisen taiteellisen johtajan Frans Helmersonin johdolla, ja on sen jälkeen rakentanut menestyksekästä kansainvälistä uraa konserttinäyttämöillä ja lukuisilla levytyksillä.

Korsholman Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja Anton Ylikallio on riemuissaan valinnasta: ”Jan-Erik Gustafsson on korkean kansainvälisen tason muusikko, joka on rakentanut vaikuttavaa uraa ympäri Pohjoismaita ja laajemmin maailmassa, luoden samalla myös laajan kontaktiverkoston. Hänellä on vankka kokemus festivaalien taiteellisesta suunnittelusta, esim. monivuotinen työ Loviisan Sibeliuspäivillä, ja tuntee myös festivaalikentän sekä Suomessa e􀆩ä ulkomailla. Gustafsson esitti innostavia visioita festivaalimme tulevaisuudesta osoittaen samalla myös aitoa kiinnostusta tehtävän haasteita ja mahdollisuuksia kohtaan. Lisäksi hänellä on pitkä yhteinen historia Korsholman Musiikkijuhlien kanssa. Hän on esiintynyt täällä monena vuotena, ensimmäisen kerran jo 1986. Jo varhaisimpien keskustelujen yhteydessä selvisi, että meillä on samankaltaisia tavoitteita, minkä johdosta kommunikaatio on sujunut saumattomasti alusta asti. Tämän valossa odotamme innolla kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita tämä yhteistyö tulee tarjoamaan Musiikkijuhlille ja alueemme konserttiyleisölle.”

Milla Virta festivaalin organisaation johtoon

Korsholman Musiikkijuhlien toiminnanjohtajan paikka avattiin haettavaksi loppukeväästä, koska Monica Johnson jättää tehtävän lokakuussa. Hakijoita oli ilahduttavan paljon ja taso oli korkea. Tehtävään valittiin ekonomi, kauppatieteiden maisteri Milla Virta. Virralla on laaja ja monipuolinen kokemus kulttuurisektorilta ja erityisesti musiikin parista. Hän toimii tällä hetkellä Seinäjoen kaupunginorkesterin intendenttinä. Korsholman Musiikkijuhlilla Milla Virta on työskennellyt aikaisemmin tiedottajana ja tuottajana.

”Jo ennen haastattelujen järjestämistä saattoi todeta, että Milla Virran koulutus ja työhistoria ovat poikkeuksellisen sopivia tämän tehtävän kannalta”, kommentoi Korsholman Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja Anton Ylikallio, ja jatkaa: ”Rekrytointiprosessin aikana kävi selväksi, e􀆩ä kyseessä on moderni johtaja, jolla on festivaalijohtamisen olennaisimmat ominaisuudet erinomaisessa tasapainossa. Hänellä on selkeä visio festivaalimme toiminnasta ja sen roolista seudun musiikkielämässä. Lisäksi hän on erinomainen kommunikoija, joka osaa esittää näkemyksensä innostavalla, perustellulla ja vakuuttavalla tavalla. Olemme festivaalin puolesta erittäin mielissämme saadessamme organisaation johtoon näin kyvykkään ammattilaisen ja lämpimän ihmisen”.

Cecilia Zilliacus kiittää organisaatiota ja yleisöä

Korsholman Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja 2018-2022 Cecilia Zilliacus on äärimmäisen onnellinen ja tyytyväinen. “Tämä on ollut ihastuttava, opettavainen ja inspiroiva vuosi ja vuodet! Täynnä palkitsevaa yhteistyötä Musiikkijuhlien työntekijöiden ja taiteilijoiden kanssa sekä lämmintä ja läheistä yhteyttä teidän kanssanne, rakas yleisö!” toteaa Cecilia Zilliacus ja lähettää lämpimät terveisensä yhteistyökumppaneille ja konserttiyleisölle. Korsholman Musiikkjuhlien hallituksen puheenjohtaja Anton Ylikallio kuvailee tyytyväisenä yhteistyötä: “Festivaali on voinut erittäin hyvin Cecilia Zilliacuksen osaavissa käsissä ja voimme vielä hyvin pitkään muistella hänen luomiaan huikeita konserttikokonaisuuksia.”

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 41. kerran 26.7.- 2.8. 2023.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…