17.02.2020

Korsholman Musiikkijuhlat on yksin, villi ja vapaa!

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä 29.7.–5.8. ja vuoden teemana on ”Yksin, villi ja vapaa”, joka viittaa muun muassa Ludwig van Beethoveniin ja hänen dramaattiseen elämäänsä. Beethoven oli aikansa kapinallinen, jolla oli vahva oikeudentaju eriarvoisessa yhteiskunnassa. Hänen traagisena kohtalonaan säveltäjänä oli kuuroutua. Beethovenin vastapainona Musiikkijuhlat huomioi iloisen 1920-luvun, aikakauden, jolloin oli selvitty ensimmäisestä maailmansodasta, ja elettiin kehityskautta ennen suurta pörssiromahdusta, vielä tietämättöminä tulevasta maailmansodasta.

Musiikkijuhlien säveltäjävieras vuonna 2020 on ruotsalainen Mats Larsson Gothe, jonka musiikissa on ilmaisuvoimaa ja kuulijaan vaikutuksen tekevää syvyyttä. Eri musiikin lajeissa kirjoittavaa Larsson Gothea soitetaan eri puolilla Eurooppaa. Musiikkijuhlilla kuullaan sooloviuluteos Caccion kantaesitys sekä jousikvartettoja ja orkesteriteoksia. Sopraano Mari Palo laulaa aarian Larsson Gothen oopperasta samoin kuin Beethovenin vähemmän esitettyjä lauluja ja pohjoismaista laululyriikkaa.

Avajaiskonsertissa 29.7. pianisti Christian Ihle Hadland yhdessä Malin Bromanin luotsaaman Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa esittää Beethovenin 4. pianokonserton. Päätöskonsertissa 5.8. Norrlands Operanin sinfoniaorkesteri Uumajasta esittää Jonathan Stockhammerin johdolla Beethovenin 7. sinfonian. Molemmissa konserteissa soitetaan myös Larsson Gothen teos, avajaiskonsertissa Lied von der Erde ja päätöskonsertissa Sisyphus’ dreams, jonka solisteina soittavat sellisti Torleif Thedéen ja viulisti Cecilia Zilliacus.

Säveltäjä Sebastian Fagerlundin fagottikvintetto Woodlands Variations saa Suomen ensiesityksensä 2.8., esittäjinä fagotisti Bram von Sambeek ja Signum-kvartetti. Viime kesänä vakuuttanut lyömäsoittaja Antti Ohenoja tulee tänä vuonna takaisin ja soittaa yhdessä klarinetisti Lars Wouters van den Oudenweijerin, viulisti Jannika Gustafssonin ja pianisti Simon Crawford-Phillipsin kanssa Munsalan kirkossa 30.7. teoksen Viocla Perpia.

Festivaalikeskus Culturumissa järjestetään 30.7. lounaskeskustelu, jossa säveltäjät Fagerlund ja Larsson Gothe keskustelevat säveltämisestä ja teoksista.

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus on kutsunut kesän festivaalille taiteilijoita ympäri Eurooppaa: Kungsbackatrio, jossa soittavat viulisti Malin Broman, sellisti Jesper Svedberg ja pianisti Simon Crawford-Phillips – trio, joka Strad-lehden arvion mukaan kuuluu Euroopan eliittiin. Myös alttoviulisti Emilie Hörnlund, pianisti Sven Figee, kontrabasisti Rick Stotijn ja käyrätorvisti Chris Parkes esiintyvät useissa konserteissa.

Mari Palo ja hänen yhtyeensä, jossa soittavat jazzmuusikot Seppo Kantonen, Ville Herrala ja Joonas Riippa, esiintyvät 20-luvusta innoittuneessa juhlassa Vaasan kaupungintalolla 31.7. omalla Gershwin-ohjelmalla. Näyttelijä Miriam Forsberg heittäytyy samassa konsertissa dadan maailmaan. Myös Ritz Lindy Hoppersin tanssijat osallistuvat tähän erityislaatuiseen 20-luvun konserttiin. Ilta jatkuu 20-luvun jazzilla Doobop-klubilla, jossa esiintyy jazzkitaristi Mathias Sandbergin trio yhdessä Ginger Sistersin kanssa jamimeiningeissä. Miriam Forsberg yhdessä Lasse Hjeltin kanssa lausuu Musiikkijuhlilla runoja ja tekstejä useissa konserteissa.

Myös Total Cello Ensemble saapuu vierailemaan festivaalilla. Total Cello Ensemble on suomalaisten huippusellistien yhtye, joka on herättänyt huomiota eri festivaaleilla, ja joka toimii esikuvana nuorille sellisteille Sibelius-Akatemian siipien suojassa. Heitä kuullaan Vaasan kaupungintalolla ja Laihian kirkossa 3.– 4.8. ORBI-ensemble, hollantilainen yhtye, esiintyy Ritzissä 4.8. rock- ja metal-ohjelmalla sekä Pink Floydin sävelin.

Koulutusohjelma Musethican jousikvintetti on mukana Korsholman Musiikkijuhlilla toista kertaa. Ranskalainen jousikvartetti Akilone, johon kuuluu nuoria lahjakkaita jousisoittajia, yhdistää voimansa Musethican perustajan, alttoviulisti Avri Levitanin kanssa. Kvintetti esiintyy erilaisissa ympäristöissä tarkoituksena tavoittaa yleisö, jolla ei ole muuten mahdollisuutta konsertteihin, eli vanhukset, sairaat, pakolaiset, vangit ja eritoten lapset. Suunnitelmissa on kolmesta neljään konserttia joka päivä 29.–31.7. Musethica konsertoi myös Raippaluodon ja Maksamaan kirkoissa 1.8. ja 2.8.

Viime vuodet on Musiikkijuhlat käynnistetty jo ennen varsinaista avajaispäivää, ja niin tehdään tänäkin vuonna. Musiikkijuhlat tekee yhteistyötä ”gaaladiivojen” Pia-Karin Helsingin ja Christin Högnabban kanssa, jotka esiintyvät maanantai-iltana 27.7. Vaasan kaupungintalolla ja laulavat murteelle käännettyjä ooppera-aarioita pianisti Anton Ylikallion ja Vaasan Oopperakuoron kanssa. Vaasan seurakuntien Iltamusiikkisarja on perinteisesti ollut yhteistyössä Musiikkijuhlien kanssa, ja näissä merkeissä saamme kuulla urkuri Niels Burgmania ja huilisti Erica Nygårdia Vaasan kirkossa 28.7.

Festivaalin aikana kuullaan tarinaa Beethovenista kahden kirjailijan voimin. Professori Åke Holmquist on kirjoittanut Beethovenin elämäkerran, ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen, joka on kirjoittanut kirjan Nerouden lähteillä, kertoo säveltäjämestarista kenties hieman psykologisemmasta perspektiivistä. Beethovenin teoksia, suurempia ja pienempiä, kuullaan festivaalilla.

Aluekonsertit pidetään Laihialla, Munsalassa, Isossakyrössä, Maksamaalla ja Seinäjoella. Yleisö on tervetullut konserttien ja musiikin yhteydessä järjestettäviin esittelytilaisuuksiin. Festivaalikahvila Loftetissa pidetään neljä tapahtumaa, joissa esiintyvät sekä nuoret lahjakkuudet että ammattimuusikot, mm. viulisti Erik Nygård.

Yhteensä 31 konserttia ja kolme luento- ja keskustelutilaisuutta järjestetään kesällä. Musethica on mukana 5–7 laitoskonsertissa, ja matkustaa myös Uumajaan konsertoimaan.

Festivaalivuosi aloitetaan viikolla 16 konsertilla nimeltä Arkkiherttuan seurassa. Amanda-trio, johon kuuluvat viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen ja pianisti Bengt Forsberg, esiintyvät Vaasan kaupungintalolla keskiviikkona 15.4. Trio pitää myös kaksi koulukonserttia Mustasaaressa ja Vaasassa. Vaasan kaupunginorkesterin puhallinkvintetti esiintyy perjantaina 17.4. koulukonsertissa, jossa puhutaan 20-luvusta ja Beethovenista. Yleisesti tulee soivalla viikolla 14.–19.4. olemaan konsertti lähes joka päivä.

Korsholman Musiikkijuhlat panostaa vuonna 2020 saavutettavuuteen ja kestävään kehitykseen.

Konsertit löytyvät kotisivuiltamme ohjelmaosiosta. Liput tulevat myyntiin tällä viikolla netticket.fi:ssä.

www.korsholmmusicfestival.fi