02.08.2023

Korsholman Musiikkijuhlat oli yleisömenestys

Korsholman Musiikkijuhlat on tältä vuodelta juhlittu. Tämän vuoden festivaaliteema oli Momentum, ja ohjelman oli suunnitellut uusi taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät olivat Cecilia Damström ja Vladimir Agopov, sekä Jaakko Kuusisto in memoriam.

Musiikkijuhlien ohjelmassa oli tänä vuonna yhteensä 26 konserttia ja oheistapahtumaa Vaasassa, eri puolella Mustasaarta sekä Maksamaalla että Teuvalla. Monet konserttipaikat, kuten Stundars, Sulvan kirkko ja Salteriet Björköbyssä, olivat vanhoja tuttuja festivaalipaikkoja.

Tapahtuman järjestäminen uudella konserttipaikalla Teuvan Kultturitalo Orrelassa, toimi samalla hyvänä valmisteluna ensi vuoden Tove Teuvalla oopperaa ajatellen.

Musiikkijuhlilla esiintyi 21 yksittäistä, suomalaista ja kansainvälistä, aristia sekä 5 yhtyettä. Festivaalikeskuksessa ja konserttipaikoilla työskenteli noin 35 hengen festivaalitiimi jonka työtehtäviin kuului kaikkea mahdollista ateria- ja kuljetuspalveluista viulunkorjaukseen ja pianonvirittämiseen.

Uudistettu, nuorille muusikoille tarkoitettu mestarikurssi järjestettiin yhteistyössä Kuula-instituutin ja Vaasan kesäyliopiston kanssa. Kurssi herätti suurta mielenkiintoa ja 21 oppilasta sai festivaalin aikana korkeimman kansainvälisen tason opetusta. Oppilaat tulivat sekä läheltä että kaukaa: paikallisia nuoria muusikoita ja myös Virosta, Italiasta, Espanjasta ja Japanista matkustaneita.

Yleisömenestys ja uuden taiteellisen johtajan lämmin vastaanotto

Vuoden 2023 Korsholman Musiikkijuhlat oli yleisömenestys monella loppuunmyydyllä ja hyvin väkeä vetäneillä konserteilla mitattuna.

Teemasäveltäjien tuotantoa esiteltiin monipuolisesti useassa eri konsertissa ja tämän vuoden suursatsausta, heavyselloyhtye Apocalyptican loppuunmyytyä esiintymistä Vaasan kirkossa pääsi kuulemaan noin 750 henkilöä. Korsholman kirkossa järjestettyä avajaiskonserttia, jossa esiintyi Jan Söderblomin johtama Vaasan kaupunginorkesteri, ylistettiin lehdistössä yhdeksi ”festivaalihistorian kohokohdista”. Erittäin hyvän vastaanoton saivat myös nuoren Erinys-jousikvartetin esiintymiset neljänä eri festivaalipäivänä.

Ensimmäistä vuotta festivaalijohtajana toiminut Milla Virta esittää koko Musiikkijuhlien puolesta suurkiitokset siitä lämpimästä vastaanotosta jolla yleisö Mustasaaressa ja Vaasassa ovat vastaanottaneet uuden taiteellisen johtajan Jan-Erik Gustafssonin ja hänen suunnittelemansa festivaaliohjelman. ”Haluan kiittää yleisöä. Olen iloinen ja onnellinen, kiitollinen ja hämillänikin siitä, kuinka runsaslukuisena tulitte. Kiitän luottamuksesta. Tästä on hyvä jatkaa työtä eteenpäin. Kiitokset lähtevät myös taiteilijoillemme, medialle, rahoittajille ja kaikille yhteistyökumppaneille. On ilo tehdä kanssanne Korsholman Musiikkijuhlia!”, toteaa Virta tyytyväisenä.

Taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson on niinikään riemuissaan vastaanotosta: ”Olen ihan häkeltynyt yleisön määrästä. Ja koetusta huikeasta upplifting-tunnelmasta! Se ei ole itsestäänselvyys festareilla. Koin, että yleisö saapui paikalle innoissaan, odottavana ja riemumielin. Ennen tuloani tänne olin tänä kesänä parilla festarilla, jotka kärsivät yleisökadosta. Jännitti kyllä, että käykö niin meilläkin.” Gustafsson iloitsee myös siitä miten festivaali näkyy niin monessa eri paikassa: ”Oli hienoa nähdä konserttipaikat, muusikot ja teokset tosi toimissa. Yksi suosikeistani oli Salteriet, täysin ainutlaatuinen konserttipaikka, joka tilana lähensi yleisöä ja muusikoita.”

Korsholman Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtajan Anton Ylikallion mukaan “Koemme Musiikkijuhlilla tehtävänämme tarjota tasokkaita ja monipuolisia konserttikokonaisuuksia, jotka palvelevat seudun yleisöä laajalti. Tämä tavoite kulki oivallisesti punaisena lankana Jan-Erik Gustafssonin ohjelmistosuunnittelun läpi. Konserttiohjelmissa yhdistyi ennakkoluuloton halu kokeilla uutta ja vahvan osaamisen tuoma taiteellinen integriteetti, ja konsertit saivat yleisöltä ilahduttavan innostuneen vastaanoton.” Ylikallio iloitsee myös että nuoret taiteilijat ja nykysäveltäjät olivat Musiikkijuhlilla näkyvästi etualalla. “Näiden kokemusten valossa katsomme innoissamme jo kohti ensi kesän festivaalia”.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…