26.06.2017

Korsholman Musiikkijuhlat mytologian maailmassa

Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimii viimeistä vuottaan pianisti-professori Henri Sigfridsson ja tämän vuoden festivaaliin hän on ladannut koko viiden vuoden kokemuksensa siitä, mikä Pohjanmaalla toimii, mikä on mielenkiintoista ja miten innostava festivaaliohjelma rakennetaan.

Sigfridsson on valinnut festivaalille parina viime vuonna ajattomia teemoja, jotka kuitenkin ovat yhtäkkiä festivaalin alla muuttuneet hätkähdyttävän ajankohtaisiksi. Viime vuoden teema vaellusvuodet katsoi romantiikan aikakauteen, mutta samalla se tuli kommentoineeksi viime aikojen kansainvaelluksia ja pakolaistulvaa. Tämän vuoden teema, tarua ja totta, vie ajatukset valeuutissivustoihin ja vaihtoehtoisiin faktoihin, mutta oikeasti teema on napattu Johann Wolfgang von Goethen omaelämäkerrasta Dichtung und Wahrheit, eli vapaasti suomennettuna juuri Tarua ja totta. Ajatuksena on Goetheä vapaasti mukaillen elämän parempi ymmärtäminen taiteen kautta eikä todellakaan kuulijan hämääminen ja internetissä trollailu. Konkreettisesti teemaan liittyen ohjelmistossa tullaan kuulemaan teoksia mytologian, todellisuuden ja taruston välimailta sekä ”tositarinoita”. Kalevala ja muut myyttiset kertomukset ovat pääosassa, samoin todeksi muuttuneet unelmat itsenäisestä Suomesta.

 

Korkeatasoiset kamarimuusikot

Taiteilijalistalla on edellisvuosien tapaan vanhoja yleisönsuosikkeja sekä uusia, mielenkiintoisia nimiä. Pianisteina ovat tutut nimet Risto-Matti Marin ja Akiko Sigfridsson, sekä uutena kasvona Johannes Piirto. Tämän hetken ehkä kuumin huilistinimi Suomessa, Kaisa Kortelainen, esiintyy mm. Kuntsin modernin taiteen museon päiväkonsertissa 28.7. Musiikkijuhlien tuleva taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus, esiintyy Korsholmassa jo tänä kesänä. Hän esittää Svante Henrysonia Sulvan kirkossa 28.7. ja yhdessä alttoviulisti Dalia Stasevskan ja sellisti Joona Pulkkisen kanssa Erkki Melartinin Jousitrion Raippaluodon kirkossa 29.7.

Urkuri Kalevi Kiviniemi pitää ilmaiskonsertit sekä lapsille että varttuneemmille Vaasan kirkossa 26.-27.7. ja sopraano Pia-Karin Helsing esiintyy lied-pianisti Akiko Sigfridssonin säestyksellä Munsalan kirkossa 26.7. ja Vaasan kaupungintalolla 31.7. lähinnä pohjoismaisella ohjelmalla. Myös urkuri Christian Ahlskog on mukana Munsalan-konsertissa. Vuoden kvartettivieras on kotimainen, nopeasti maamme ykkösrivin jousikvartetteihin kivunnut Borea. Sen ohjelmassa on teoksia Beethovenista Janáčekiin ja Johannes Piirron sekä Matti Heinisen teosten kantaesityksiin. Borean viulisti Tami Pohjola ja sellisti Senja Rummukainen heitetään myös soittamaan muihin kamarikokoonpanoihin ja kvartetti esiintyy festivaalin lopuksi myös Ruotsin Skellefteåssa ja Uumajassa.

Lahjakkuushautomo Nuorten pianoakatemia esiintyy kuuden nuoren tulevaisuuden toivon voimalla Vaasan kaupungintalolla perjantaina 28.7. Samassa konsertissa esiintyy Pohjalainen käyrätorviyhtye bassobaritoni Juha Uusitalon kanssa. Suomen eturivin orkesterimuusikoista koostuva Ensemble Transparent esiintyy Björköbyn kirkossa 29.7. sekä Kauhavan seurakuntatalolla 1.8. Franz Schubertin musiikki on aiheena Maksamaan kirkon konsertissa 30.7., esiintymässä oktetillinen huippumuusikoita, viulistit Maano Männi ja Siljamari Heikinheimo, alttoviulisti Dalia Stasevska, sellisti Joona Pulkkinen, basisti Teemu Kauppinen, klarinetisti Ralph Manno, fagotisti Etienne Boudreault ja käyrätorvisti Ville Hiilivirta. Samat muusikot esittävät Vaasan kaupungintalolla 31.7. Jean Sibeliuksen Sadun Jaakko Kuusiston sovituksena sekä septettiversion Richard Straussin Metamorfooseista. Harmonikansoittaja Janne Rättyä esittää sekä uusinta uutta että melkein vanhinta vanhaa musiikkia Uljas Pulkkiksen kantaesityksestä J. S. Bachin kautta aina Orlando Gibbonsin fantasioihin asti.

 

Orkesterifestivaali

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri esiintyy perinteisesti musiikkijuhlien avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa 27.7. Sakari Oramon johdolla. KPKO:n ohella festivaalilla kuullaan Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkestereita, joiden yhteiskonsertit Vaasassa 2.8. ja Seinäjoella 3.8. johtaa viime vuosina voittopuolisesti Saksassa vaikuttanut Ari Rasilainen. Solistinumerona kuullaan Maurice Ravelin Pianokonsertto D-duuri vasemmalle kädelle, solistina Henri Sigfridsson. Konsertin muina säveltäjäniminä kuullaan kotimaamme mestareita Jean Sibeliusta ja Erkki Melartinia. Kaikkiaan Musiikkijuhlilla kuullaan neljä juhlavuoden viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvaa konserttia. Helsingin Barokkiorkesteri esiintyy Aapo Häkkisen johdolla Isonkyrön vanhassa kirkossa yhdessä sopraano Kajsa Dahlbäckin kanssa. Vaasan kaupunginorkesterilla on juhlilla tuplabuukkaus: orkesteri esiintyy kahtena iltana myös Vaasan Ritzin Sgt. Pepper’s live-konserteissa yhdessä alueen popmuusikoiden kerman kanssa. Näissä Beatles-konserteissa kaupunginorkesteria johtaa Markus Fagerudd ja bändiä Eero Paalanen. He myös vastaavat konsertin uusista orkesterisovituksista.

 

Koko Pohjanmaan Musiikkijuhlat

Korsholman Musiikkijuhlat levittäytyy normaaliin tapaansa myös Mustasaaren ja Vaasan ulkopuolelle. Aluekonsertit pidetään tänä kesänä Kristiinankaupungin Ulrika Eleonoran kirkossa (26.7.), Munsalan kirkossa Uudessakaarlepyyssä (26.7.), Isonkyrön vanhassa kirkossa (29.7.), Maksamaan kirkossa (30.7.), Kauhavan seurakuntatalolla (1.8.) ja Seinäjoen Seinäjoki-salissa (3.8.) Muutamien konserttien yhteydessä voi osallistua retkiin, opastuksiin tai muihin kulttuurielämyksiin, kuten Kristiinankaupungissa, Maksamaalla, Stundarsissa ja Björköbyssä.

Korsholman Musiikkijuhlat näkyvät festivaalin aikana ja jo sitä ennen myös facebookissa, twitterissä ja instagramissa. Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa ja voita yleisökilpailuissa lippuja kesän juhlille.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 26.7.-2.8.2017.

www.korsholmmusicfestival.fi