18.06.2024

Korsholman Musiikkijuhlat: Moomin Charactersin tuottama dokumentti ”Tove Jansson ja kymmenen neitsyttä” saa ensi-illan oopperaviikolla Teuvalla

Tove Teuvalla -oopperan yhteydessä mielenkiintoista oheisohjelmaa

Korsholman Musiikkijuhlien tuottama uusi ooppera Tove Teuvalla saa oheistapahtumien kautta yhteyteensä monipuolisen katsauksen Tove Janssoniin ja Teuvan kirkon rakentamiseen. Tove Janssonin uniikki suurtyö, alttarimaalaus Teuvalla antaa uutta näkökulmaa rakastettuun taiteilijaan ja pieneen maaseutupitäjään.

Moomin Characters ja Tove Janssonin perikunta on tuottanut Tove Janssonin Teuvalla viettämästä ajasta kertovan dokumentin “Tove Jansson ja kymmenen neitsyttä”. Jansson maalasi Teuvan kirkon alttaritaulun kesken vimmaista luomiskauttaan 1950-luvun alussa, ja se oli hänen uransa ainoa sakraalimaalaus. Työ sijoittuu aikakauteen, jolloin Jansson maalasi kymmeniä muraalimaalauksia ympäri Suomen, kirjoitti ja kuvitti muumitarinoita ja työskenteli teatterin parissa, monien muiden töiden ohella.

Teuvan kirkon suunnittelusta ja taiteesta kertova Elsin ja Toven matkassa -kiertonäyttely avataan kulttuuritalo Orrelassa 2.7. ja on esillä 11.8. asti. Näyttely esittelee monipuolisesti Teuvan kirkkoa, sen arkkitehtuuria ja taidetta, joista ovat vastanneet Elsi Borgin ja Tove Janssonin rinnalla myös muut merkittävät naissuunnittelijat.

Tove Jansson ja kymmenen neitsyttä – dokumentti Tove Janssonin ainoasta alttarimaalauksesta

“Tove Jansson ja kymmenen neitsyttä” -dokumenttielokuva käsittelee Teuvan vanhan kirkon dramaattisen palon, uuden kirkon rakentamisen ja alttaritaulun maalaamisen lisäksi Tove Janssonin Teuvalla viettämää aikaa. Elokuvassa kuullaan aikalaisten muistoja Janssonista ja syvennytään taiteilijan ajatuksiin eri maalaustekniikoista työkirjan merkintöjen ja kirjeiden kautta. Samalla piirtyy kuva 1940- ja 1950-lukujen Suomen ilmapiiristä ja julkisen taiteen asemasta raunioista nousevan valtion jälleenrakentamisessa. “Ne olivat pahimmat työolot, joita olen koskaan kokenut, mutta oli hauskaa tehdä jotain vakavaa”, totesi Tove itse työskentelystään keskellä kirkon rakennustyömaata Teuvalla.

Runsaalla arkistomateriaalilla höystetty dokumentti on lähes tunnin mittainen. Kuvien ja Janssonin kirjoittamien kirjeiden lisäksi dokumentissa on paljon haastattelumateriaalia. Näyttelijä Alma Pöysti antaa dokumentissa Tove Janssonille äänen. Pöysti oli vastikään Golden Globe -ehdokkaana ja teki myös vuonna 2020 julkaistun Tove-elokuvan pääroolin. Dokumentin kertojana on hänen veljensä, näyttelijä Oskar Pöysti.

”Halusimme kertoa, miten valtavan paljon työtä tällaisen seinämaalauksen tekemisen takana on. Janssonin työkirjamerkintöjen ja kirjeiden kautta pääsemme kurkistamaan luomistyön kulisseihin. Niiden visualisoimiseen olemme saaneet apua nykytaiteilijoilta, jotka ovat rekonstruoineet prosessia vaihe vaiheelta”, kertoo dokumentin ohjaaja Kira Schroeder. ”Olemme myös halunneet asettaa alttaritaulun laajempaan viitekehykseen – se on samalla kertomus Tove Janssonin uran hieman unohdetusta puolesta ja julkisen taiteen merkityksestä Suomen sodanjälkeisessä jälleenrakentamisessa.”

Dokumentin tuotannosta vastaavat Moomin Characters ja Tove Janssonin perikunta, ja sen työryhmään kuuluvat Kira Schroeder, Milla Kallijärvi ja Linus Lindholm. Dokumenttielokuva saa ensi-iltansa Teuvalla lauantaina 3.8.

Dokumenttia esitetään Teuvan yhtenäiskoulun auditoriossa, Porvarintie 49, ennen ja jälkeen oopperanäytösten, ja liput ovat myynnissä Netticketin kautta: https://www.netticket.fi/korsholm-music-festival. Pääsylipun hinta on 10 €.

Näytöksistä Teuvalla vastaa Teuvalaisen Kulttuurin Tuki yhteistyössä Korsholman Musiikkijuhlien kanssa, ja oopperan kanssa ajoitettuja näytöksiä on yhteensä 11: lauantaina 3.8. kello 16.15, sunnuntaina 4.8. kello 13.15 ja kello 18.00, torstaina 8.8. kello 16.00 ja kello 17.15, perjantaina 9.8. kello 16.00 ja 17.15, lauantaina 10.8. kello 13.15 ja 18.00, sunnuntaina 11.8. kello 13.15 ja 18.00.

Dokumenttia esitetään oopperaviikolla lisäksi Teuvan nuorisoseuran elokuvateatteri Kino-Kuvassa, https://kinokuva.fi/.

Elsin ja Toven matkassa -näyttelyssä piirtyy kuva Teuvan kirkosta kokonaistaideteoksena

Elsin ja Toven matkassa -kiertonäyttelyn avaus Teuvalla keskittyy Elsi Borgin 1950-luvun alussa suunnittelemaan Teuvan kirkkoon sekä sen ainutlaatuiseen Tove Janssonin maalaamaan alttaritauluun Kymmenen neitsyttä. Kirkon kahden muun nimekkään suunnittelijan, Dora Jungin ja Lisa Johansson-Papen kautta sukelletaan lisäksi suomalaisen muotoilun tärkeisiin vuosikymmeniin. Näyttelyssä paikallisen yhteisön tunneside kirkkoon tulee koskettavasti esiin surun ja juhlan hetkinä. “Al secco -tekniikalla toteutetusta alttarimaalauksesta on esillä täysikokoinen jäljennös alkuperäisine alttarivaatteineen. Näyttelyssämme pääsee siis kuvitteelliseen alttaritilaan tutkimaan teosta lähietäisyydeltä” kertoo näyttelysuunnittelija, FM Oskari Luoma.

Näyttely on esillä Teuvalla kulttuuritalo Orrelassa, Porvarintie 51. Näyttely on avoinna 2.7.–11.8.2024 kello 12–18 (maanantaisin suljettu), jatketut aukioloajat Tove Teuvalla -oopperan näytösten aikaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Hankkeesta vastaa Teuvalaisen Kulttuurin Tuki yhteistyökumppaneinaan Seinäjoen museot, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti ja Teuvan seurakunta.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 24.-31.7.2024.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…