01.08.2014

Korsholman Musiikkijuhlat molemmilla puolilla Pohjanlahtea

Korsholman Musiikkijuhlien viikonloppu on toimintaa täynnä eri paikkakunnilla ja jopa kahden valtakunnan alueella. Launtaina 2.8. Musiikkijuhlien muusikkodelegaatio esiintyy kahdessa konsertissa Uumajan NorrlandsOperanin lavalla ja lisäksi konsertteja kuullaan Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa ja Isonkyrön vanhassa kirkossa. Sunnuntaina 3.8. Musiikkijuhlat suunnistaa saaristoon, Unescon luonnonperintöalueelle Björköbyhyn, jonka pittoreskissa vanhassa Suolaamossa uumajalaiset vastavieraat pitävät konsertin. Vöyrin kirkko on konserttipaikkana sunnuntai-iltana ja vielä loppuillasta Vaasan kaupungintalon tunnelmallinen portaikko soi jousimusiikin voimasta. Maanantai alkaa jo klo 12 Duo Gellandin taidetyöpajalla lapsille. Maanantaina kuulemme Musiikkijuhlien mestarikurssien satoa kurssikonsertissa Kuula-opistolla ennen illan juhlakonserttia Vaasan kaupungintalolla. Juhlakonsertin huipennuksena kuulemme kantaesityksenä Sebastian Fagerlundin uunituoreen tilaustyön, sonaatin viululle ja pianolle.

 

Lauantai 2.8.

 

Go West!

Lauantai alkaa varsin monelle Korsholman Musiikkijuhlien taiteilijoista jo klo 08.00 siirtymisellä Uumajan-lauttaan. Musiikkijuhlilla on lauantaina kaksi konserttia Uumajan NorrlandsOperanissa, kevyempi päiväkonsertti klo 14.00 ja täysimittainen ja -painoinen iltakonsertti klo 19.00. Esiintyjinä Uumajassa ovat mm. pianisti Henri Sigfridsson, huilisti Janne Thomsen, sellisti Peter Hörr ja Rastrellisellokvartetti. Päiväkonsertissa kuullaan musiikkia mm. Maurice Ravelilta, Jean Sibeliukselta ja Edvard Griegiltä, illan konsertin säveltäjänimiä taasen ovat Carl Philipp Emanuel Bach, vuoden säveltäjävieras Sebastian Fagerlund, Ferruccio Busoni ja Edvard Grieg. Konserteista kiinnostuneille Korsholman Musiikkijuhlat on järjestänyt kaksi erilaista risteilyä Merenkurkun yli. Risteilyllä festivaaliväkeä viihdyttää Vaasan kaupunginorkesterin muusikoista koostuva Viihdeorkesteri Stadthaus. Uumajan päiväkonsertissa esiintyy myös yllätysvieras, nuori vaasalainen pianistilupaus Tarmo Peltokoski.

Liput 20 € (päiväkonsertti) ja 25 € (iltakonsertti)

 

Meanwhile in Finland

Kuntsin modernin taiteen museossa klo 13.00 on esiintymässä katras ruotsalaistaiteilijoita, joilla kaikilla on yhteys Suomeen. Tosin trio ZilliacusPerssonRaitisen laitahyökkääjänä toimii nykyään Ruotsissa asuva suomalaissellisti Kati Raitinen. Yhtye esittää konsertissa Anders Eliassonin viimeiseksi sävellykseksi jääneen kappaleen Ahnungen, joka on sävelletty juuri ZilliacusPerssonRaitinen-triolle. Konsertin toisella puoliskolla esiintyvät Tanskassa asuva ruotsalaissopraano Gitta-Maria Sjöberg ja nykyään Vaasassa asuva pianisti Christine Bengtsson. Heidän ohjelmassaan on pohjoismaisia lauluja norjalaisesta Edvard Griegistä suomalaiset sukujuuret omaavaan Matti Borgiin, joka on myös Gitta-Maria Sjöbergin aviomies.

Liput 25/20 €, näyttelyn pääsymaksu sisältyy hintaan

 

Baroccoa Isonkyrön vanhassa kirkossa

Isonkyrön vanha kirkko on Korsholman Musiikkijuhlien jokavuotinen konserttipaikka. Tänä vuonna kirkossa esiintyy pääosin Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva, reilu kymmenhenkinen Barocco Boreale. Yhtyeen primus motor on tunnustettu barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja muut jäsenet ovat barokkikärpäsen puremia ammattimuusikoita eri orkestereista ja yhtyeistä. Barocco Boreale esittää Isossakyrössä monipuolisen ohjelman 1700-luvun musiikkia Antonio Vivaldista Carl Philipp Emanuel Bachiin, joukossa myös pohjoismaisen barokkimestarimme Johan Helmich Romanin sarja Sjukmans Musiquen. Konsertti alkaa klo 20.00. Väliajalla kirkon pihassa kahvitarjoilu.

Liput 20/17 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 19.00

 

August soi

Kaffehuset Augustin matineassa klo 15 esiintyvät viulisti Natalia Vaskinova ja pianisti Anu Rautakoski. Heidän ohjelmassaan on musiikkia mm. Franz Schubertilta ja Leevi Madetojalta. Vapaa pääsy.

 

Sunnuntai 3.8.

 

Päivä saaristossa

Jos lauantaina Korsholman Musiikkijuhlien muusikot esiintyivät Uumajassa, on sunnuntaina vastavierailun paikka. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden projekteista Musiikkijuhlilla nähdään ja kuullaan Ruotsin Lappi -aiheinen Eden vuosisatojen, tuntureiden, purjeiden katveessa -kokonaisuus. Siinä Helmer Grundströmin värikäs luontorunous yhdistetään ruotsalaisten nykysäveltäjien säveliin. Esiintymässä ovat Duo Gelland, Gerd ja Lars-Göran Ulander sekä kirjailija Gunnar Balgård. Konsertti pidetään Björköbyn Suolaamossa su 3.8. klo 14. Se on osa Musiikkijuhlien saaristopäivää, joka alkaa klo 11 bussikuljetuksella Vaasan kaupungintalolta Raippaluotoon, jonka Café Arkenissa syödään lounas klo 12. Tämän jälkeen linja-auto vie konserttipaikalle Björjöbyhyn. Vielä konsertin jälkeen on mahdollisuus osallistua opastetulle vene- tai kävelyretkelle Björköbyssä, UNESCOn upealla maailmanperintöalueella.

Liput: pelkkä konsertti 25/20 €, lounas&konsertti 60/55 €, kokopäiväretki 80/75 €

 

Jousikokoonpanot Vöyrillä

Musiikkijuhlien tämän kesän kolme vakituista jousikokoonpanovierasta esiintyy Vöyrin kirkossa su 3.8. klo 19. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla ruotsalainen Weberkvartetten esittää Ludwig van Beethovenin myöhäisen cis-mollikvarteton op. 131. Konsertin toisella puolella Trio ZilliacusPerssonRaitinen soittaa vuoden säveltäjävieras Sebastian Fagerlundin Oceanon ja konsertin lopuksi Weberkvartetten ja Artende-kvartetti yhdistävät voimansa Niels Gaden Jousioktetossa F-duuri.

Liput 20/17 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta lähtee klo 18.

 

Portaikossa suhisee

Vaasan kaupungintalon portaikko huomattiin viime kesänä mainioksi konserttipaikaksi pienille jousiyhtyeille. Tänä vuonna portaikossa esiintyy ruotsalainen Duo Gelland, jonka muodostavat viulistit Cecilia ja Martin Gelland, sekä Rastrelli-sellokvartetti. Duo Gellandin ohjelmassa on monipuolinen valikoima viuluduoja Antonio Vivaldin Sonaatista Zoltán Gaálin viime vuonna valmistuneisiin, vahvan rytmisiin Svanaby-duettoihin. Rastrellin ohjelmassa on Edvard Griegin Peer Gynt -sarja, jonka on sellokvartetille sovittanut Sergio Drabkin. Konsertti portaikossa alkaa klo 21.30.

Liput 20/17 €

 

August soi

Kaffehuset Augustin matineassa klo 15 esiintyy White Nightingale. Anu Hakkaraisen luotsaama yhtye esittää englanninkielistä poppia, tällä kertaa voittopuolisesti akustisin instrumentein.

 

Maanantai 4.8.

 

Lasten taidetyöpaja

Duo Gellandin viulistit ovat paitsi loistavia muusikoita, myös kokeneita pedagogeja ja varhaiskasvattajia. Maanantaina 4.8. klo 12 he vetävät Vaasan övningskolanin Culturum-rakennuksessa lasten taidetyöpajan yhdessä vaasalaisen näyttelijän Lasse Hjeltin kanssa. 2-12-vuotiaille tarkoitetun työpajan aiheena on Sakari Topeliuksen rakastettu satu Sampo Lappalaisesta ja työpajassa satuun löydetään uusia, jännittäviä näkökulmia musiikin ja kuvataiteen keinoin. Myös vanhemmat ovat tervetulleita. Osallistuminen on lapsille ilmaista, vanhemmilta peritään 10 €/perhe.

 

Mestarikurssin satoa

Korsholman Musiikkijuhlilla viime vuonna alkaneet mestarikurssit jatkuvat tänäkin vuonna, insrumentteina piano, viulu, sello ja laulu. Mestarikurssilaisten musisoimista pääsee kuulemaan Kuula-opiston Toivo Kuula -salissa ma 4.8. klo 17.00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

 

Pohjoinen Ulottuvuus -juhlakonsertti

Vuoden pohjoismaista teemaa juhlistetaan kunnianhimoisesti Vaasan kaupungintalolla ma 4.8. klo 19.00. Esiintymässä on huomattava osa Musiikkijuhlien vuoden taiteilijoista ja konsertissa kuullaan myös kantaesityksenä vuoden säveltäjävieraalta Sebastian Fagerlundilta tilattu uusi teos, sonaatti viululle ja pianolle nimeltä Stilla. Ohjelmassa on musiikkia myös mm. islantilaisilta Jón Leifsiltä ja Áskell Mássonilta, ruotsalaiselta Anders Eliassonilta ja kotomaamme rakastetuilta sävelniekoilta Jean Sibeliukselta ja Pehr Henrik Nordgrenilta.

Liput 25/20 €

 

August soi

Kaffehuset Augustin iltapäivähetkessä keskustelevat Korsholman Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, pianistiprofessori Henri Sigfridsson ja vuoden säveltäjävieras Sebastian Fagerlund. Tilaisuus on vähintään kaksikielinen ja siihen on vapaa pääsy.

 

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi

Kaikki liput ovelta ja Studio Ticketistä, puh. 0700 96525, siv.laine@studioticket.fi, www.studioticket.fi

Korsholman Musiikkijuhlat 30.7.-6.8.2014