27.07.2017

Korsholman Musiikkijuhlat modernismin kynnyksellä – ja paljon muuta

Korsholman Musiikkijuhlat alkoivat eilen konserteilla Kristiinankaupungissa, Vaasassa ja Munsalassa. Yleisö oli löytänyt hyvin kaikkiin konsertteihin ja esim. Kalevi Kiviniemen konsertissa Vaasan kirkossa oli yli 500 kuulijaa.

Korsholman perjantaissa 28.7. nähdään nuorten pianistien ja hieman jo vanhempien käyrätorvistien esiinmarssi, kun Nuorten pianoakatemia ja Pohjalainen käyrätorviyhtye jakavat konsertin Vaasan kaupungintalolla klo 18, käyrätorvistien solistina bassobaritoni Juha Uusitalo. Sitä ennen Kuntsin modernin taiteen museossa klo 13 kuullaan musiikkia noin sadan vuoden takaa ja illan päättää modernin kamarimusiikin klassikko, Olivier Messiaenin Aikojen lopun kvartetto, Sulvan kirkossa klo 21.

Päivään mahtuu myös festivaalin ensimmäinen kahvilakonsertti Kaffehuset Augustissa klo 15

Kuntsilla ollaan modernismin kynnyksellä

Kuntsin modernin taiteen museossa tarjoillaan klo 13 puolalais-ranskalainen alkuiltapäivä 1900-luvun alkupuolen musiikilla.

Viimeiset viisi vuotta Musiikkijuhlilla vieraillut pianisti Risto-Matti Marin esiintyy festivaalilla tänä vuonna vain perjantaina, mutta ottaa päivästä sitten sitäkin suuremman vastuun. Hän on mukana kaikissa Kuntsin konsertin teoksissa. Maurice Ravelin Chansons Madécasses, eli Madagaskarilaiset laulut, Evariste-Désiré de Parnyn aistillista eksotiikkaa sisältäviin runoihin,  on sävelletty harvemmin kuullulle sopraanon, huilun, sellon ja pianon kamarikokoonpanolle ja tässä teoksessa Marin saa seurakseen sopraano Kajsa Dahlbäckin, huilisti Kaisa Kortelaisen ja sellisti Senja Rummukaisen. Puolalaisen Karol Szymanowskin Myyteissä op. 30 Marinin kumppanina toimii viulisti Maano Männi. Szymanowskin toinen teos, Naamiot op. 34, on sooloteos pianolle, samoin kuin konsertin päättävä Claude Debussyn L’Isle joyeuse.

Kuntsilla näyttelynä Marjo Levlinin Unelmia, haamuja. Museon sisäänpääsy sisältyy lipun hintaan.

Liput: 25/21 €

Puolen tusinaa pianistia ja käyrätorvistia sekä Juha Uusitalo

Nuorten pianoakatemia esiintyy Vaasan kaupungintalon konsertin ensimmäisellä puoliskolla klo 18 kuuden nuoren pianistin voimin. Mistään tusinapianismista ei voi puhua, sillä soittajat kuuluvat nuorten pianistien ehdottomaan kansalliseen kärkeen ja monella on jo paljon kilpailumenestystä esim. viime toukokuisesta Tampereen pianokilpailusta.

Johann Nepomuk Hummelin Kolmannen pianokonserton hitaan osan säestys on alun perin kirjoitettu pelkille käyrätorville ja tässä konsertin avaavassa teoksessa Vaasan omaa pianistilahjakkuutta Tarmo Peltokoskea säestää Pohjalainen käyrätorviyhtye, joka muuten vastaa konsertin toisesta puoliskosta. Alkupuoliskon muita säveltäjänimiä ovat Claude Debussy, Juha Pisto, Olli Mustonen, Maurice Ravel, Andrew Lloyd Webber sekä George Gershwin, jonka Rhapsody in Bluessa monitaituri Samuel Eriksson soittaa myös klarinettia. Konsertin jälkipuoliskolla Pohjalainen käyrätorviyhtye esittää yhdessä bassobaritoni Juha Uusitalon kanssa suomalaisen ohjelman, jossa on vahva kansallisromanttinen vire.

Kansanlaulujen lisäksi kuullaan teoksia ja kappaleita Leevi Madetojalta, Toivo Kuulalta, Jean Sibeliukselta, Kalle Katajalta, Oskar Merikannolta ja kirsikkana kakussa aaria Wolfgang Amadeus Mozartin oopperasta Don Giovanni.

Liput 25/21 €

Sulvan kirkossa aikojemme säveliä

Korsholman Musiikkijuhlien tuleva taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus, esittää Sulvan kirkossa klo 21 osia monipuolisen ruotsalaissäveltäjän Svante Henrysonin Sonaatista sooloviululle.

Konsertin pihvi on kuitenkin Olivier Messiaenin vuosina 1940-1941 vankileirillä säveltämä Aikojen lopun kvartetto (Quatuor pour la fin du temps), jossa esiintymässä ovat klarinetisti Ralph Manno, viulisti Tami Pohjola, sellisti Senja Rummukainen ja pianisti Risto-Matti Marin.

Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 20.30

Liput 25/21 €

Iltapäivän kahvikonsertit alkavat

Kaffehuset August on toiminut vuosia festivaalikahvilana ja isännöinyt nuorten muusikoiden esiintymisiä. Tänä vuonna konsertteja on viisi ja ne aloittaa perjantaina Vaasan Kuula-opistossa opiskelevat Albert Sahlström ja Emma Dahl, jotka molemmat soittavat sekä viulua että pianoa.

Ohjelmassa on mm. Toivo Kuulan, Henryk Wieniawskin ja Pjotr Tšaikovskin säveliä.

Vapaa pääsy

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi