30.07.2021

Korsholman Musiikkijuhlat: Maan laulut (päivän tiedote 30.7.)

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 28.7.–4.8.2021. Vuoden teema “Maan laulut” on saanut inspiraationsa Gustav Mahlerin ikonisesta teoksesta “Das Lied von der Erde”. Musiikkijuhlat haluaa tänä vuonna kiinnittää huomiota erityisesti ilmastoon ja luontoon. Sivuteemana ovat hyönteiset, jotka ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta ja jotka kärsivät suuresti ilmastonmuutoksesta.

Tämän päivän lehdistötiedote sisältää festivaaliviikon seuraavan kolmen päivän ohjelman, lauantaista maanantaihin. Viikonlopun konsertit esittelevät vuoden teemaa läpikotaisin: luvassa on kirjavia metsämaisemia ja hurmioituneita näkyjä lauantaina, mehiläisiä ja monia muita hyönteisiä sekä uusintaesitys Mahlerin Das Lied von der Erdestä Schaumansalissa Pietarsaaressa sunnuntaina, ja lopuksi painopiste siirtyy maanantaina vuoden teemasäveltäjä Mats Larsson Gotheen.

Musiikkijuhlat alkoi onnistuneilla konserteilla ja kantaesityksellä

Pitkän odotuksen, kaiken suunnittelun ja epävarmuuden sekä monien muutosten ja tarkennusten jälkeen Korsholman Musiikkijuhlat pääsi vihdoinkin vauhtiin keskiviikkoiltana riemukkaassa avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa. Konsertin rajoitetut yleisöpaikat oli loppuunmyyty ja Malin Bromanin luotsaama Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri oli täydessä iskussa. Tätä konserttia seurasi eilen vuoden kantaesitys Mats Larsson Gothen Caccio-sooloviuluteoksesta, jonka esitti Cecilia Zilliacus Uudessakaarlepyyssä Pyhän Birgitan kirkossa ja myöhemmin illalla rajoja rikkovan ORBI-yhtyeen lopuunmyyty konsertti Ritzissä.

Sirkkoja ja metsämaisemia

Lauantain konsertti Raippaluodon kirkossa tarjoilee meille Suomen ensiesityksen Sebastian Fagerlundin teoksesta Woodlands Variations fagotille ja jousikvartetille. Teos on osa säveltäjän pitkäaikaista yhteistyötä fagotisti Bram van Sambeekin kanssa, joka on myös solistina illan konsertissa Signum-kvartetin säestämänä. Fagerlundin musiikkia ympäröi kaksi duoteosta, ensin amerikkalaisen Dave Andersonin kontrabassoduot ja sitten toisinto perjantain Maurice Ravelin Sonaatista viululle ja sellolle. Aloitus- ja lopetusnumerot ovat peräisin barokkirepertuaarista, mutta pienellä piristyksellä; Georg Philipp Telemannin myöhäinen konsertto yhdeksälle instrumentille, yleisesti Grillen-Symphonie-nimellä eli Sirkka-sinfoniana tunnettu, on jo soitinasettelultaan omalaatuinen teos. Illan konsertin päättää Antonio Vivaldin La follia RV 63, joka ei sinällään ole erityisen poikkeava teos, mutta tällä kertaa barokkisävelet saavat lisää vauhtia Sven Figeen hammond-uruista.

Konserttiin järjestetään linja-autokuljetus, meno-paluu. Lähtö Vaasan kaupungintalolta kello 17.15.

Hurmioituneita näkyjä, marimbasoolo ja instrumentaalisia Schubert-liedejä

 Signum-kvartetti siirtyy ripeästi Raippaluodosta Palosaaren kirkkoon lauantain myöhäisillan konserttia varten. Siellä he esittävät Mats Larsson Gothen teoksen Jousikvartetto nro 3 “Visioni ed estasi” (Näkyjä ja hurmioita). Tässä kvartetossa säveltäjä ottaa huomioon transsin tilan, jolla on tärkeä paikka monissa afrikkalaisissa uskonnoissa, mutta teos on myös kunnianosoitus edeltäjä Béla Bartókille ja hänen neljälle jousikvartetolleen. Sen lisäksi Signum-kvartetti esittää valikoiman kvartetin alttoviulisti Xandi van Dijkin tekemiä Schubert-sovituksia, joista on tullut keskeinen osa heidän repertuaariaan.

Yhdeltä 1900-luvun alkupuolen persoonallisimmista säveltäjänäänistä, kanadalaiselta Claude Vivieriltä kuullaan virtuoosimainen teos viululle ja klarinetille, kun taas lyömäsoittaja Antti Ohenoja soittaa sooloteoksia ruotsalaiselta säveltäjä Anders Hillborgilta ja japanilaiselta, elokuvamusiikkiin erikoistuneelta säveltäjä Takatsugu Muramatsulta. Lyömäsoitinten joukosta löytyy myös marimba. Lars Wouters van den Oudenweijer esittää Hillborgilta lisäksi muutaman miniatyyrin.

Lasten hyönteiskonsertti Maija Mehiläisen seurassa

Tämän vuoden musiikkijuhlilla lapset saavat ikioman hetkensä hyönteisten jännittävässä maailmassa sunnuntai-iltapäivällä, jolloin järjestetäään maalaustyöpajan ja konsertin yhdistelmä. Musiikkijuhlien taiteilijat esittävät jännittäviä hyönteisteoksia, ja kertoja Kalle Halmén johdattaa lapset luontoseikkailuun. Kaikkien näiden erilaisten vaikutteiden myötä lapset saavat löytää luomisen riemun, ja heidän teoksensa asetetaan näytteille heti konsertin jälkeen, jolloin tarjoillaan myös mehua ja hedelmiä.

Lapset saavat myös mielellään puketua hyönteisteeman mukaisesti.

Nuoret solistit parrasvaloissa

Sunnuntai-illan konsertissa Korsholman Musiikkijuhlalla on ilo esitellä kolme nuorta solistia, joita kannattaa pitää silmällä. Klo 19.00 Vaasan kaupungintalossa esiintyvät viulisti Nicole Biegniewska, sellisti Artturi Aalto ja pianisti Joona Uusitalo, ja ohjelmassa on soolonumeroita ja kamarimusiikkia Bachista Šostakovitšiin. Kaikki nämä nuoret taiteilijat ovat kilpailleet ahkerasti kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa ja voittaneet lukuisia palkintoja.

Ryömiviä, surisevia, pörrääviä hyönteisiä

Tähän mennessä Musiikkijuhlien hyönteisteema on ensisijaisesti keskittynyt itsestäänselviin lajeihin, kuten sirkkoihin ja perhosiin, mehiläisiin ja kimalaisiin. Tanskalainen säveltäjä Rued Langgaard teki erilaisen valinnan kirjoittaessaan pianosarjaansa Insektarium vuosina 1917–18. Hänen sävellyksessään, jonka Peter Friis Johansson esittää Vähänkyrön kirkossa sunnuntai-iltana, kuuntelija tapaa jokapäiväisiä, ärsyttäviä ja ehkä jopa vastenmielisiltä tuntuvia ötököitä, kuten isopihtihäntiä, vaaksiaisia, tuhatjalkaisia ja huonekärpäsiä. Yhdistämme näihin epätavallisiin sarjoihin kirjallisia vivahteita; Kalle Halmén lausuu Nils Ferlinin runoja ja katkelman Franz Kafkan Muodonmuutoksesta.

Päivän teos teemasäveltäjämme Mats Larsson Gothelta on Epilogos sellolle ja pianolle, vuodelta 2008–09. Teos on omistettu säveltäjäkollega Anders Eliassonille ja sen esittää Torleif Thedéen yhdessä Friis Johanssonin kanssa. Konsertti huipentuu Camille Saint-Saëns’n loistavaan Viulusonaattiin D-duurissa, jonka esittää Cecilia Zilliacus.

Linja-autokuljetus lähtee Vaasan kaupungintalolta kello 20.00.

Kvartettomusiikkia monissa muodoissa

Maanantain konsertissa Mustasaaren kirkossa meitä muistutetaan siitä, ettei kvartettomusiikki todellakaan tarkoita pelkkiä jousikvartettoja. Mats Larsson Gothelta saadaan tästä ensimmäinen todiste vuonna 2004 sävelletyn Viocla Perpia -teoksen muodossa. Teos on saanut arvoitukselliselta kuulostavan nimensä siihen kuuluvilta soittimilta: VIOlin, CLArinet, PERcussion, PIAno eli viulu, klarinetti, lyömäsoittimet ja piano. Seuraava puheenvuoro on lähtöisin Darius Milhaud’n kynästä, ja se on Kvartetto huilulle, klarinetille, oboelle ja pianolle, jonka hän kirjoitti suurimmaksi osaksi oleskellessaan Brasiliassa.

Konsertin kolmas kvartetto on lähempänä kamarimusiikin keskitietä: Camille Sain-Saënsin Pianokvartetto B-duurissa on pulppuava ja elegantti päätös konsertille. Mutta kaikessa ei ole kyse kvartetoista. Kamariyhtyeiden joukossa on tilaa myös Mats Larsson Gothen festivaaliviikon aikana esitettävistä teoksista varhaisin, rytminen ja tasapainotteleva fagottisoolo Ricerco 1, joka on sävelletty vuonna 2002.

Linja-autokuljetus lähtee Vaasan kaupungintalolta kello 17.15.

Toipilaan kiitos

Viime kesän Musiikkijuhlilla oli alun perin tarkoitus juhlistaa Ludwig van Beethovenin 250-juhlavuotta. Pandemia laittoi kapuloita rattaisiin ja ohjelmasta tuli huomattavasti pienimuotoisempi, mutta onneksi Beethovenin veroisen säveltäjän juhliminen ei ole koskaan aiheetonta. Lisäksi monet Mats Larsson Gothen teokset sattumalta lähestyvät juhlittua edeltäjäänsä temaattisesti niin, että on lähes itsestään selvää omistaa konsertti Ludwig van Beethovenille, oli juhlavuosi tai ei. Larsson Gothe on teoksessaan In modo lidico (Ein heiliger Dankgesang) kiinnittänyt huomiota Beethovenin 15. jousikvarteton Op. 132 keskiosaan, jonka tämä kirjoitti vakavan sairausjakson jälkeen vuonna 1825. Beethoven korosti osien liikkuvan lyydisessä sävellajissa; piirre, jota Larsson Gothe sitten kehitteli eteenpäin. In modo lidicon jälkeen Signum-kvartetti esittää inspiroivan alkuperäisteoksen, Beethovenin kvarteton, kokonaisuudessaan. Kaikki tämä tapahtuu maanantain myöhäisillan konsertissa Fritz Jakobssonin ateljéssa Vanhassa Vaasassa.

Musethica ja mestarikurssioppilaat huomion keskipisteenä

Viikonlopun ja maanantain aikana nähdään ja kuullaan myös Musethicaa monissa eri paikoissa, sekä varsinaisessa konsertissa että lyhyemmissä esiintymisissä (katso luettelo ohjelmakirjasta s. 46). Myös tähän Musethican Björköbyn kirkossa järjestettävään konserttiin on linja-autokuljetus, joka lähtee Vaasan kaupungintalolta kello 14.00.

Musiikkijuhlat ja covid-19

Epävarmat ja epätavalliset ajat jatkuvat yhä koronapandemian merkeissä, mutta Korsholman Musiikkijuhlat on siitä huolimatta onnistunut tänä vuonna järjestämään festivaalin, joka muistuttaa meitä varsin paljon siitä, mistä pystyimme aiempien vuosien aikana nauttimaan. Rajoituksia ja turvatoimia on paljon, mutta jo se, että pystyimme alustavasti avaamaan ovet 50–199 kuulijalle konserttia kohtaan, on meille tärkeä askel oikeaan suuntaan. Pyydämme silti edelleen kaikkia noudattamaan tarpeellisia turvatoimia, ylläpitämään etäisyyksiä,  pesemään käsiä usein, sekä  käyttämään kasvosuojaimia julkisissa sisätiloissa ellei ole mahdollista noudattaa turvaetäisyyksiä.

Lippuja on jatkuvasti myynnissä osoitteessa netticket.fi sekä kotisivuillamme korsholmmusicfestival.fi. Lippuja myydään myös ovelta, jolloin suosimme korttimaksua.

Musiikkijuhlien koko ohjelma on nähtävissä nettisivuillamme osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi

Liput: http://www.netticket.fi, Musiikkijuhlien toimisto (puh. +358 40 833 2022) tai ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä.