29.07.2021

Korsholman Musiikkijuhlat: Maan laulut (päivän tiedote 29.7.)

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 28.7.–4.8.2021. Vuoden teema “Maan laulut” on saanut inspiraationsa Gustav Mahlerin ikonisesta teoksesta “Das Lied von der Erde”. Musiikkijuhlat haluaa tänä vuonna kiinnittää huomiota erityisesti ilmastoon ja luontoon. Sivuteemana ovat hyönteiset, jotka ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta ja jotka kärsivät suuresti ilmastonmuutoksesta.

Perjantain ohjelmatarjonta yhdistää monia erilaisia kysymyksiä ilmastosta ja inhimillisestä elämästä. Illan konsertissa Vaasan kirkossa esitetään yllä mainittu teos Das Lied von der Erde, mutta päivään sisältyy myös katsaus kansalaisjärjestö Amnesty Internationalin toimintaan ja vierailu perhosten hetkelliseen ja häilyväiseen olemamassaoloon sekä paljon muuta.

Inhimillinen elämä ja yhteiskunta huomion keskipisteenä

Amnesty International on jo 60 vuoden ajan perustamisestaan lähtien työskennellyt poliittisten vankien ja ihmisoikeuksien hyväksi ja kidutusta, vallan väärinkäyttöä ja vainoja vastaan. Korsholman Musiikkijuhlat saa 30.7. vieraakseen Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin, joka osallistuu sekä Mats Larsson Gothen lounaskeskusteluun Ravintola Loftetissa että erilliseen tapahtumaan Culturumissa myöhemmin illalla. Hänen seurakseen saapuu sopraano Christina Daletska, joka on Amnesty Internationalin lähettiläs. Lounaskeskusteluun osallistuvat Johanssonin lisäksi säveltäjä Sebastian Fagerlund, fagotisti Bram van Sambeek, sellisti Torleif Thedéen ja Signum-kvartetti.

Maan laulut, Mahler ja Schönberg

Perjantain ensimmäisessä suuremmassa konsertissa Vaasan kirkossa esitetään Gustav Mahlerin mestariteoksesta Das Lied von der Erden jännittävä sovitus, jonka Arnold Schönberg aloitti heti ensimmäisen maailmansodan jälkeen mutta jonka säveltäjä Rainer Riehn viimeisteli ensimmäisen kerran kuusi vuosikymmentä myöhemmin. Teoksen esittää erityisesti tätä konserttia varten koottu soittajisto Jonathan Stockhammerin johdolla, ja solistina on sopraano Christina Daletska. Tämä konsertti esitetään myös Schaumansalissa Pietarsaaressa sunnuntaina klo 19.00.

Sodan uhri ja perhosen hauras kauneus

Perjantain myöhäisillan konsertti järjestetään Laihian kirkossa. Konsertissa maailma näyttäytyy kouriintuntuvammassa merkityksessä, peittona kuolleille jotka sodat ovat riistäneet luotamme. Brittiläisen säveltäjä Sally Beamishin sooloteos alttoviululle, That Recent Earth, on saanut alkunsa esi-islamilaisen kauden naisrunoilijan al-Khansan runosta, jossa hän purkaa suruaan taistelukentällä kuolleista veljistään ja pojistaan. Kalle Halmén lausuu kyseisen runon myös konsertissa. Sen jälkeen tunnelmasta tulee rauhanomaisemmalla tavalla maanläheinen, kun kuullaan joitakin osia Kaija Saariahon sarjasta Sept Papillons (Seitsemän perhosta) soolosellolle. Tämän teoksen olemme yhdistäneet Solveig von Schoultzin runoihin. Koko pakettia kehystävät kamarimusiikkirepertuaarin suositut “perusteokset”: Béla Bartókin Duot kahdelle viululle ja Maurice Ravelin viulu- ja sellosonaatti.

Musiikkihetki Kuula-opiston lahjakkaiden soittajien kanssa

 Meillä on ilo kutsua kaupungintalon lavalle joukko Kuula-opiston edistyneitä oppilaita ja alumneja esiintymään kahdessa iltapäiväkonsertissa, jotka pidetään perjantaina ja lauantaina. Konsertit järjestetään yhteistyössä Kuula-opiston kanssa.

Musiikkijuhlat ja covid-19

Epävarmat ja epätavalliset ajat jatkuvat yhä koronapandemian merkeissä, mutta Korsholman Musiikkijuhlat on siitä huolimatta onnistunut tänä vuonna järjestämään festivaalin, joka muistuttaa meitä varsin paljon siitä, mistä pystyimme aiempien vuosien aikana nauttimaan. Rajoituksia ja turvatoimia on paljon, mutta jo se, että pystyimme alustavasti avaamaan ovet 50–199 kuulijalle konserttia kohtaan, on meille tärkeä askel oikeaan suuntaan.

Lippuja on jatkuvasti myynnissä osoitteessa netticket.fi sekä kotisivuillamme korsholmmusicfestival.fi. Lippuja myydään myös ovelta, jolloin suosimme korttimaksua.

Musiikkijuhlien koko ohjelma on nähtävissä nettisivuillamme osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi

Liput: http://www.netticket.fi, Musiikkijuhlien toimisto (puh. +358 40 833 2022) tai ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä.