28.07.2021

Korsholman Musiikkijuhlat: Maan laulut (päivän tiedote 28.7.)

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 28.7.–4.8.2021. Vuoden teema “Maan laulut” on saanut inspiraationsa Gustav Mahlerin ikonisesta teoksesta “Das Lied von der Erde”. Musiikkijuhlat haluaa tänä vuonna kiinnittää huomiota erityisesti ilmastoon ja luontoon. Sivuteemana ovat hyönteiset, jotka ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta ja jotka kärsivät suuresti ilmastonmuutoksesta.

Korsholman Musiikkijuhlien toinen päivä 29.7. tarjoaa monipuolisen kattauksen musiikkia aina 1900-luvun alun teesalongeista sekä odotetusta sooloviuluteoksen kantaesityksesta rajoja rikkoviin rocksovituksiin ja jazztrioon.

Teehetki konsulinnan kanssa

Englantilaissyntyinen konsulinna Tulla Moe oli 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten aikaan keskeinen hahmo Vaasan kulttuuripiireissä. Hänen kotinsa, jonka tiloissa toimii nykyään Ravintola Loftet, toimi sekä iltamien että naamiaisten tapahtumapaikkana vuoden ympäri, ja musiikkitieteilijä Karin Sandqvistin kertoessa tästä monipuolisesta naisesta saamme samalla harvinaislaatuisen katsauksen Suomen itsenäistymisen myrskyisiin aikoihin. Esittelyn lisäksi saamme nauttia myös viulisti Albert Sahlströmin ja pianisti Ahti Alavillamon musiikkiesityksistä. He soittavat muun muassa tuolle ajalle tyypillisiä Toivo Kuulan, Oskar Merikannon ja Jules Massenet’n teoksia.

Metsästys ja kreikkalaisia jumalia

Korsholman musiikkijuhlien tämän vuoden teemasäveltäjän, Mats Larsson Gothen, oli alun perin tarkoitus vierailla festivaalilla jo viime vuonna ja silloin oli myös tarkoitus kantaesittää hänen tuore sooloteoksensa Caccio, joka on omistettu Musiikkijuhlien taiteelliselle johtajalle Cecilia Zilliacukselle. Koronavirus laittoi nämä suunnitelmat jäihin, mutta sen sijaan saamme siis tutustua Larsson Gotheen ja hänen musiikkiinsa tänä vuonna. Myös Caccion kantaesitys toteutuu huomenna Uudessakaarlepyyssä Pyhän Birgitan kirkossa. Samassa konsertissa on mukana myös Signum-kvartetti mittavalla ohjelmalla, joka ulottuu Franz Schubertin soololaulujen sovituksista ja Leoš Janáčekin jousikvartetosta “Kreutzersonaatti” huomattavasti uudempaan P-ILION-kvartettoon, jonka kreikkalaissyntyinen mutta nykyisin Saksassa asuva säveltäjä Konstantia Gourzi kirjoitti vuonna  2007.

Takarivin soittimien kosto

ORBI-yhtye (The Oscillating Revenge of the Background Instruments) on useimmiten takarivin perimmäisiin paikkoihin tyytymään joutuvien soittimien iloluontoinen salaliitto. Kun perinteisemmät soolosoittimet puuttuvat, fagotti, hammond-urut, kontrabasso ja lyömäsoittimet saavat päästää mielikuvituksen valloilleen ja lopputulos on sekä sensaatiomainen että rajoja ylittävä. ORBI-yhtyeen konsertti Ritzissä tarjoaa sovituksia progressiivisesta rockista, Ennio Morriconen elokuvamusiikista ja Antonio Vivaldin Folia-muunnelmia.

“After Work” kesäillassa Tohtorin kanssa

Myöhemmin, sopivasti iltahämärässä, olemme kattaneet pöydän Ravintola Loftetiin “After Work” jazz-tuokiota varten. Esiintymässä The Doctor eli pietarsaarelaissyntyinen kitaristi Mathias Sandberg trionsa kanssa, johon kuuluvat basisti Zacharias Holmkvist ja rumpali Stefan Brokvist. Jazzlehdistö on kehunut trion debyyttialbumia “The Doctor” maasta taivaisiin sekä kotopuolessa että ulkomailla.

Musethica vie klassisen musiikin yhteiskunnan keskelle

Tänä vuonna Korsholman Musiikkijuhlat saa jälleen vieraakseen Musethican muusikoita. Musethica on aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on muuttaa yhteiskunnan asennetta taidetta kohtaan suopeammaksi niin, että nuoret lupaavat muusikot saavat samalla korkeimman tason koulutusta ja runsaasti mahdollisuuksia esiintyä yleisölle. Musethicalla on toimipaikkoja Saksassa, Israelissa, Puolassa, Espanjassa ja Ruotsissa. Tarkoituksena on yhdistää korkeimman tason konsertit yhteiskuntaan ja opetukseen. Konsertteja pidetään myös muualla kuin konserttisaleissa, esimerkiksi vanhainkodeissa, vankiloissa ja sairaaloissa. Musethican konseptin loi alttoviulisti Avri Levitan ja ohjelma käynnistettiin Espanjan Zaragozassa vuonna 2012. Tänä vuonna Musethica esiintyy Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä jopa kymmenessä konsertissa eri puolilla Vaasan seutua lauantain 31.7. ja keskiviikon 4.8. välisenä aikana.

Musiikkijuhlat ja covid-19

Epävarmat ja epätavalliset ajat jatkuvat yhä koronapandemian merkeissä, mutta Korsholman Musiikkijuhlat on siitä huolimatta onnistunut tänä vuonna järjestämään festivaalin, joka muistuttaa meitä varsin paljon siitä, mistä pystyimme aiempien vuosien aikana nauttimaan. Rajoituksia ja turvatoimia on paljon, mutta jo se, että pystyimme alustavasti avaamaan ovet 50–199 kuulijalle konserttia kohtaan, on meille tärkeä askel oikeaan suuntaan.

Lippuja on jatkuvasti myynnissä osoitteessa netticket.fi sekä kotisivuillamme korsholmmusicfestival.fi. Lippuja myydään myös ovelta, jolloin suosimme korttimaksua.

Musiikkijuhlien koko ohjelma on nähtävissä nettisivuillamme osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi

Liput: http://www.netticket.fi, Studio Ticket, Rewell Center, Musiikkijuhlien toimisto (puh. +358 40 833 2022) tai ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä.