19.02.2018

Korsholman Musiikkijuhlat: Leipzig saapuu Korsholmaan!

Uusi taiteellinen johtaja, Tukholmassa asuva viulisti Cecilia Zilliacus on juuri saanut ensimmäisen ohjelmansa valmiiksi. Musiikkijuhlien teema Leipzig avataan kevättalvikonsertissa 19.4. yhteistyössä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa. Solistina kuullaan viulisti Cecilia Zilliacusta, joka esittää Julius Röntgenin Viulukonserton nro 3 fis-molli. Orkesteria johtaa James Lowe. Samalla viikolla (viikko 16) järjestetään myös muita tilaisuuksia: seniorikonsertit ja koulukonsertti yhteistyössä Kuula-opiston ja Mustasaaren musiikkiopiston sekä Åbo Akademin kanssa.

Kesän XXXVI KORSHOLMAN MUSIIKKIJUHLAT järjestetään keskiviikosta 25.7. keskiviikkoon 1.8.2018. Musiikkikaupunki Leipzig on ollut kotina monille musiikin historian merkittävimmille säveltäjille ja vielä tänäänkin se on tärkeä musiikkikeskus. Suurnimet kuten esim. Johann Sebastian Bach (joka oli Tuomas-kirkon kanttori), Georg Philipp Telemann, Felix Mendelssohn (Gewandhausin kapellimestari) ja Robert Schumann toimivat Leipzgissa. Richard Wagner ja Hanns Eisler syntivät Leipzigissa. Myös ulkomaisia säveltäjiä vieraili ja asui Leipzigissä, esim. Amanda Maier, Edvard Grieg ja Gustav Mahler. Suomalaisista säveltäjistä Leipzigissa ovat oleskelleet mm. Aarre Merikanto ja Toivo Kuula. Korsholman Musiikkijuhlien sivuteemana ensi kesänä on Sakari Topeliuksen 200-vuotisjuhlavuosi. Myös hän oleskeli Leipzigissa.

Lähipäivinä julkaistaan kesän ohjelmaesite, jossa konserttikalenteri ja taiteilijat esitellään. Korsholman Musiikkijuhlat käynnistetään avajaiskonsertilla Vaasan kirkossa 25.7.2018. Esiintyjina kamariorkesteri Trondheimin solistit, jonka solistina on hovilaulajatar, sopraano Elin Rombo. Samassa konsertissa esiintyvät Bengt Forsberg, cembalo ja Cecilia Zilliacus J. S. Bachin viulukonsertossa E-duuri.

Muita taiteilijanimiä edellä mainitttujen lisäksi ovat moninkertaisesti palkittu kansanmuusikko, laulaja ja viulisti Lena Willemark, maailmankuulu Fauré-kvarttti (pianokvartetti), joka tekee Wagnerin Wesendonck-liedit yhdessä mezzosopraano Katarina Karnéuksen kanssa. Hän on tunnettu Euroopan oopperatalojen lavoilta. Upea Heini Kärkkäinen, piano, Mattias Wager, tuomiokirkkourkuri, Karin Dornbusch, klarinetti, Sara Hammarström, huilu ja Anders Kjellberg Nilsson, viulu, ovat mukana kesällä. Chiaroscuro-kvartetti soittaa useassa konsertissa. Heidät on rankattu Euroopan parhaimpiin kvartetteihin tällä hetkellä. Ehdoton maailmantähti on myös kotimainen basisti ja säveltäjä Lauri Porra, joka esiintyy Suolaamossa yhdessä jousitrio ZilliacusPerssonRaitisen kanssa ja kantaesittää oman sävellyksensä heidän kanssaan. Hän soittaa myös kaupungintalon portaikossa yhdessä Kati Raitisen kanssa mielenkiintoisen Bach-konsertin. Tämän lisäksi hän soittaa oman Lauri Porra Flyover Ensemblensä kanssa Ritzissä omia vielä julkaisemattomia kappaleitaan tulevalta viidenneltä sooloalbumiltaan. Kamariyhtye Vokalharmonin tekee vierailun ensi kesänä, johtajana Fredrik Malmberg. Kuoro esiintyy mm. Sulvalla, Kauhavalla ja Isossakyrössä. Näyttelijätär Stina Ekblad osallistuu ensimmäistä kertaa musiikkijuhlille ja lausuu Z. Topeliuksen ja B. Brechtin runoja erikoiskonsertissa nimeltään ”SoziaLisztMus”, jossa sen lisäksi kuullaan Hanns Eislerin, Kurt Weillin ja Franz Lisztin musiikkia. Jännitteitä sosialistiselta ajalta luvassa. Lapsille tehdään Topeliuksen satukonsertti Adalmiinan helmi ma 30.7. yhdessä näyttelijä Kalle Halménin ja Vaasan kaupunginorkesterin kvartetin kanssa. Ruotsinkielinen konsertti tehdään tunti ennen Stina Ekbladin kanssa.

Päätöskonsertti pidetään 1.8. Mustasaaren kirkossa yhdessä Vaasan kaupunginorkesterin ja virolaisen kapellimestari Kristiina Poskan kanssa. Brahmsin viulukonsertto ja Mendelssohnin kolmas sinfonia ovat ohjelmassa. Zilliacus päättää siten ensimmäisen festivaalinsa Leipzigin lipun alla loppuun asti.

Vaasaan ja Mustasaareen saapuu siis komea kaarti pohjoismaisia ja eurooppalaisia taiteilijoita viemään poikkeuksellisen laajalle alueelle musiikkielämyksiä. Konsertteja on ympäri Pohjanmaata. Uudet konserttipaikat tänä vuonna ovat Korsnäsin kirkko, Mustasaaren kulttuuritalo ja Oravaisten kirkko. Uusvanhat paikat ovat Pedersören kirkko ja Vaasan kaupungintalon portaikko. Toinen uutinen on musiikillinen brunssi Villa Sandvikenissa 29.7., joka tarjoaa brunssin lisäksi keskustelun Leipzigista ja sen musiikin vaikutuksista Suomeen yhdessä prof. Gustav Djupsjöbackan ja maisteri Wivan Nygård-Fagaruddin kanssa. Moderaattorina toimii Bo Kronqvist. Tilaisuus on monikielinen.

Konserttitoiminnan tavoitteena on siis levittää kamarimusiikkia myös Vaasan ja Mustasaaren ulkopuolelle. Aluekonserttien paikat ovat siis Korsnäs, Oravainen, Munsala, Kauhava, Isokyrö ja Pedersöre. Chiaroscuro-kvartetti lähtee Uumajaan konsertoimaan 1.8.

Festivaalikahvilassa jatketaan taiteilijatapaamisia. Iltapäiväkonsertteja nuorien taiteilijoiden kanssa järjestetään viisi kertaa. Musiikkijuhlat on vuosien varrella tehnyt yhteistyötä matkailu- ja kulttuuriyritysten kanssa voidaakseen tarjota matkailuelämyksiä konserttien ympärille. Aikamatka tehdään Stundarsissa to 26.7. Lena Willemarkin konsertin yhteydessä. Uutta tänä vuonna on upseeri-illallinen Ravintola Ädelbragdissa sekä historiallinen elämys Oravaisten taistelutantereella ennen Oravaisten kirkon konserttia la 28.7. UNESCOn maailmanperintöpäivä tehdään su 29.7. kokopäiväretkenä. Huippukonsertti Fauré for Lunch on luvassa 1.8. Vaasan kaupungintalossa. Lisää yllätyksiä on luvassa ensi kesänä. Konserttien kokonaismäärä kesäfestivaalilla on 32.

Mestarikurssitoiminta laajenee

Vuonna 2018 järjestetään mestarikursseja, joihin myös yleisö on tervetullut kuuntelemaan maksutta. Mestarikurssin instrumentit ovat viulu, alttoviulu, sello, huilu, klarinetti ja kamarimusiikki. Barokkilaulu otetaan uudestaan mukaan. Mestarikurssiopettajina toimivat Ceclia Zilliacus, viulu, Johanna Persson, alttoviulu, Kati Raitinen, sello, Sara Hammarström, huilu, Karin Dornbusch, klarinetti, ja Kajsa Dahlbäck, barokkilaulu. Kamarimusiikkia on mahdollista oppia ensemblena. ZilliacuPerssonRaitinen ohjaavat kamarimusiikissa. Mestarikurssikonsertti pidetään ma 30.7.

Tarjonta on laajaa ja ulottuu lastenkonserteista rock/jazziin ja ennen kaikkia klassiseen kamarimusiikkiin, orkesterimusiikkiin ja satiirisiin teksteihin. Yhteisenä nimittäjänä on kuitenkin rakkaus musiikkiin. Toivomme, että uudet kuunteljat tänä vuonna löytävät omat suosikkinsa. Nyt on aika avata ovet, koska Leipzigin musiikkikulttuuri saapuu Korsholman Musiikkijuhlille.

Musiikkijuhlien uusi ohjelma nyt julkaistu www.korsholmmusicfestival.fi
Liput ostettavissa internetin kautta netticket.fi ja Studio Ticketista, puh. 0700 96525, studioticket.fi 16.2. alkaen.