03.08.2015

Korsholman Musiikkijuhlat laajenee tiistaina käsittämään koko Pohjanmaan

Tiistaina Musiikkijuhlat on maantieteellisesti laajimmillaan Suomen kamaralla. Konsertteja on niin Vaasan keskustassa kuin idässä päin Isonkyrön vanhassa kirkossa klo 21.30, etelässä Närpiön Frans Henriksson -salissa klo 19 ja kaukana pohjoisessa Ähtävän seurakuntatalolla. Vaasan keskustassa tapahtuu kahdessakin paikassa, kun klo 15 Pohjalaisen Monitorilla esiintyy vino pino festivaalitaiteilijoita ja klo 19 Vaasan kaupungintalolla kuullaan pianomusiikkia vasemmalle kädelle ja Jean Sibeliuksen varhaista kamarimusiikkia.

Pohjalaisen Monitorilla tapahtuu

Sanomalehti Pohjalaisen aulassa esiintyy tiistaina klo 15 Musiikkijuhlien taiteilijadelegaatio kevyen musiikin parissa. Pianisti Marko Hilpo esittää Errol Garnerin pianotuotantoa, sellisti Senja Rummukainen George Gershwiniä, Arttu Takalon ja Niko Kumpuvaaran duo mm. Miles Davisin ja Takalon omaa tuotantoa ja esiintymässä ovat myös Carl Nielsen -puhallinkvintetti ja Rastrelli Cello Quartet. Henri Sigfridsson juontaa tämän kavalkadin.

Liput 20 / 17 / 10 €

Vaasan kaupungintalolla vasenkätisten festivaali kantaesityksellä

Vaasan kaupungintalon konsertissa klo 19 on tapahtunut muutoksia johtuen Henri Sigfridssonin oikean käden rasitusvammasta. Hänen ja Akiko Sigfridssonin pianoduon tilalla Henri Sigfridsson esittää konsertin ensimmäisellä puoliskolla pelkästään vasemmalle kädelle sävellettyä pianokirjallisuutta. Ohjelmassa on meksikolaisen Manuel Poncen Malgré Tout ja Preludi ja fuuga vasemmalle kädelle op. 37, venezuelalaisen Gerardo Gerulewiczin Preludio sarjasta Triptico sekä kantaesityksenä Kuusi aforismia, yhdysvaltalaisen Arthur Footen Kolme pianokappaletta vasemmalle kädelle op. 37 ja yhdysvaltalaisen Leon Kirchnerin L.H. for Piano Left Hand. Konsertin jälkipuoliskolla kuullaan Jean Sibeliuksen varhainen Pianokvintetto g-molli pianisti Risto-Matti Marinin ja Schumann-kvartetin esityksenä.

Liput 25 / 20 / 12,50 €

Isonkyrön kirkossa jumalaista kuoroharmoniaa

Alkukesästä Tampereen sävel -kuorokatselmuksessa valittiin vuoden kuorolevy ja palkinnon voitti jo toisen kerran muutaman vuoden sisällä Teemu Honkasen johtama turkulainen Key Ensemble. Kamarikuoron tämänkertainen voitto tuli Sergei Rahmaninovin Vigilian levytyksestä. Nyt Vigilia kuullaan Korsholman Musiikkijuhlilla Isonkyrön vanhassa kirkossa tiistain myöhäisillassa 4.8. klo 21.30. Kuinka vuoden amerikkalaisessa teemassa resonoi syvä slaavilainen ortodoksinen kirkkomusiikki, sen pääsee kuulemaan tässä keskiajalta periytyvässä, vanhimmilta osiltaan aikoinaan katoliseksi kirkoksi rakennetussa ja viimeiset viitisensataa vuotta luterilaisessa käytössä toimineessa kivenkauniissa kirkossa. Eläköön ekumenia!

Liput 25 / 20 / 12,50 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 20.30

Närpiön Frans Henrikson -salissa soivat puhaltimet

Mikä olisikaan parempi kokoonpano esittelemään Carl Nielsenin tuotantoa kuin kööpenhaminalainen Carl Nielsen -puhallinkvintetti? Nielsen kirjoitti paljon puhaltimille – mm. konsertot klarinetille ja huilulle – ja hänen Puhallinkvintettonsa on lajityypin tärkeimpiä teoksia. Se kuullaan kvintetin konsertissa Närpiön Frans Henriksson -salissa tiistaina klo 19. Johdatuksena Puhallinkvintettoon yhtye soittaa Kukkojen tanssin Nielsenin Tanskan kansallisoopperaksi muodostuneesta Maskarade-oopperasta. Yhtyeen värikylläisessä konsertissa kuullaan myös amerikkalaisen Samuel Barberin tiukkoja tyylimääritelmiä karttavaa melodiikkaa sisältävä Summer Music ja saksalaisen Franz Danzin wieniläisklassismin ja romantiikan rajamailla syntynyt Puhallinkvintetto B-duuri op. 56 nro 1. Carl Nielsen -kvintetin jäsenet ovat kaikki Kööpenhaminan kuulun Tivolin soittokunnan kasvatteja ja nykyään nämä salskeat puhaltajanuorukaiset ovat Kööpenhaminan alueen ja Tanskan eri merkittävien orkesterien jäseniä.

Liput 20 / 17 / 10 €

Ähtävän seurakuntatalolla Musiikkijuhlien vuoden nuoret taiteilijat

Pedersören Ähtävälle on rakennettu uusi seurakuntatalo, jonka salissa Musiikkijuhlat konsertoi nyt ensimmäistä kertaa. Esiintymässä klo 19 ovat sellisti Senja Rummukainen, pianisti Marko Hilpo ja Musiikkijuhlien puheenjohtaja, Pohjanmaan harrastajateattereissa vaikuttanut Bo Kronqvist lausujan roolissa. Ohjelmassa on musiikkia sellolle ja pianolle, yhdessä ja erikseen. Jean Sibeliuksen Malinconia saa ensimmäisellä puoliskolla seurakseen Ernest Blochin Sarjan nro 2 soolosellolle. Jälkipuolisko konsertista alkaa perulaisen Jimmy Lópezin sellokilpailukappaleella Of Bells and Broken Shadows ja jatkuu Samuel Barberin Pianosonaatilla op. 26. Konsertin päättää Sibelius-harvinaisuus, Ellen Hackzellin tekstiin sävelletty melodraama O, om du sett.

Liput 20 / 17 / 10 €

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi