31.05.2021

Korsholman Musiikkijuhlat kutsuu yleisön luokseen!

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 28.7.–4.8.2021. Vuoden teema on ”Maan laulut” Gustav Mahlerin ikonisen teoksen ”Das Lied von der Erde” mukaan. Musiikkijuhlat haluaa tänä vuonna kiinnittää huomiota erityisesti ilmastoon ja luontoon. Sivuteemana ovat hyönteiset, jotka ovat tärkeä osa luonnon monimuotoisuutta ja jotka kärsivät pahoin ilmastonmuutoksesta. Nämä teemat saavat ansaitsemaansa huomiota klassisen musiikin keinoin Rued Langgaardin Insektariumin, Robert Schumannin Waldszenenin, Kaija Saariahon Sept Papillonin teoksen ja Georg Philipp Telemannin Grillensinfonie eli Sirkat- sinfonian myötä.

Festivaalin tämänvuotinen säveltäjävieras on Mats Larsson Gothe, jonka ilmaisuvoimainen musiikki tekee vaikutuksen syvyydellään ja monipuolisuudellaan. Avajaiskonsertissa kuullaan hänen teoksensa, joka on melkein saman niminen kuin Mahlerin, ”Lied von der Erde”. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri esittää teoksen Malin Bromanin johdolla. Lisäksi Larsson Gothelta kuullaan viikon aikana useita teoksia, ja hänen sooloviuluteoksensa Caccio saa kantaesityksen Uusikaarlepyyn kirkossa 29.7. Teos on omistettu Musiikkijuhlien taiteelliselle johtajalle, viulisti Cecilia Zilliacukselle. Lisäksi Mats Larsson Gothe tulee isännöimään muutaman musiikkikeskustelun vieraiden kanssa festivaalin aikana. Tilaisuuksiin yleisö pääsee myös mukaan.

Festivaalin taiteilijat esittävät Mahlerin teoksen Das Lied von der Erde Vaasassa 30.7. ja Pietarsaaressa 1.8. Jonathan Stockhammerin johdolla. Solistina sopraano Christina Daletska. Taiteilijat ovat Sara Hammarström, huilu, Paula Malmivaara, oboe, Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinetti, Bram van Sambeek, fagotti, Tero Toivonen, käyrätorvi, Antti Ohenoja ja Marijn Korff de Gidts, lyömäsoittimet, Anna Roos, harmoni, Anton Ylikallio, piano, Florian Donderer, viulu, Annette Walther, viulu, Xandi van Dijk, alttoviulu, Thomas Schmitz, sello – neljä viimeksi mainittua muodostavat Signum-kvartetin –, ja Rick Stotijn, kontrabasso. Nämä taiteilijat soittavat viikon aikana eri kokoonpanoissa ja monissa muissakin konserteissa Vaasassa ja lähiseuduilla.

Tänä kesänä festivaalilla vierailee myös säveltäjä Sebastian Fagerlund, jonka fagottikvintetto Woodlands Variations saa Suomen kantaesityksen. Teoksen esittää saksalainen Signum-kvartetti yhdessä fagotisti Bram van Sambeekin kanssa, joka saapuu Alankomaista.

Korsholman Musiikkijuhlat haluaa tarjota kävijöilleen korkeatasoista, kansainvälistä ohjelmaa. Festivaalin vieraina esiintyvät yllä mainittujen lisäksi sellisti Torleif Thedéen, pianisti Peter Friis Johansson, kontrabasisti Pontus Grans ja alttoviulisti Vicki Powell. Festivaalilla esiintyvät myös klassista, sinfonista rockia ja bluesia yhdistelevä ORBI-yhtye, Mathias Sandberg Trio sekä Musethica-organisaation perustaja, alttoviulisti Avri Levitan mukanaan muusikot Ruotsista Jonna Simonsson, viulu ja suomalaiset muusikot Oskari Eirola, viulu, Elina Heikkinen, alttoviulu, Liina-Mari Raivola, sello. Musethican perusidea on yhdistää nuorten taitavien muusikoiden oppiminen ja sosiaalinen toiminta soittamalla klassista musiikkia paikoissa, joissa elävä musiikki soi harvoin.

Uutuutena tänä vuonna on ”Suuria odotuksia” -konsertti, joka on nuorten taitavien muusikoiden oma konsertti. Sunnuntaina 1.8. esiintyvät viulisti Nicole Biegniewska, sellisti Artturi Aalto ja pianisti Joona Uusitalo. Kaikki ovat kilpailleet ahkerasti ja esiintyneet isojen orkesterien kanssa. He musisoivat nyt ensimmäisen kerran yhdessä Korsholmassa. Viikon aikana esiintyvät myös Kuula-opiston mestariluokkalaiset kahdessa konsertissa. Näyttelijä Kalle Halmèn esiintyy lastenkonsertissa sunnuntaina 1.8. iltapäivällä yhdessä muusikoiden kanssa. Lapsille on oma hyönteiskonsertti ja maalaustyöpaja.

Astor Piazzollan syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Tämä huomioidaan sekä avajaiskonsertissa että 3.8. Ritzissä, jolloin laulaja Maria Ylipää ja huippumuusikoista koostuva bändi, Jaakko Kuusisto, viulu, Niko Kumpuvaara, harmonikka, Marzi Nyman, kitara, ja Ville Herrala, kontrabasso, esiintyvät konsertissa Piazzolla 100 – Tango Nuevo!

Musiikkijuhlien päätöspäivänä on peräti kaksi esitystä. 4.8. esitetään Mats Larsson Gothen säveltämä Kamariooppera Ringen (Sormus). Gabriel Suovanen, baritoni, Cecilia Zilliacus, viulu, Vicki Powell, alttoviulu, ja Kati Raitinen, sello, esittävät kamarioopperan, joka on kirjoitettu Hjalmar Söderbergin tekstien pohjalta. Libreton on kirjoittanut Elisabet Ljungar, ja se on käännetty suomeksi. Ooppera esitetään Vaasan kaupungintalolla. Illan päätteeksi kävellään Vaasan kirkolle, jossa kuullaan Robert Schumannin Waldszenen, Op. 82 pianisti Peter Friis Johanssonin soittamana ja Ludwig van Beethovenin kuuluisa Septetto Es-duuri, Op. 20.

Aikaisemmin festivaaliviikolla saamme vieraaksi konsulinna Tulla Moen (Karin Sandqvist), joka tarjoilee teetä Afternoon tea -tapahtumassa Loftetissa yhdessä viulisti Albert Sahlströmin ja pianisti Ahti Alavillamon kanssa.

Tänä vuonna Musiikkijuhlat järjestetään koronaturvallisesti yleisön edessä. Musiikkijuhlat haluaa tarjota kävijöilleen paljon kaivattuja kulttuurielämyksiä turvallisuudesta tinkimättä. Lippuja myydään ensin rajoitettu määrä, ja niitä lisätään vähitellen rajoitusten salliessa. Osa konserteista lähetetään suoratoistona tai nauhoitetaan myöhempää lähettämistä varten ainakin palvelutaloille ja kotisairaanhoidossa oleville. Rajoitettu määrä lippuja on nyt myynnissä netticket.fi:n ja korsholmmusicfestival.fi:n kautta. Lippujen hinnat ovat 0–28 euroa.

Festivaali panostaa siis siihen, että yleisö voi olla paikalla konserttisaleissa mahdollisia rajoitteita noudattaen. Kaikki festivaalille saapuvat taiteilijat matkustavat mahdollisimman koronaturvallisesti, ja festivaali huolehtii tarvittavista testeistä ja karanteeneista. Musiikkijuhlat on myös valmistautunut siirtämään festivaalin etätapahtumaksi, mikäli koronatilanne muuttuu kesän aikana huonommaksi. Tällöin Musiikkijuhlien ohjelma toteutetaan kokonaan verkon välityksellä ja siihen saatetaan joutua tekemään muutoksia.

Musiikkijuhlien järjestäjät seuraavat tilannetta kesän aikana tarkkaan ja keskustelevat säännöllisesti paikallisten viranomaisten kanssa. Päätöksiä tehdessä festivaalin kohdeyleisön ja muusikoiden terveys ovat etusijalla. Festivaali tiedottaa konserttien käytännön järjestelyistä pitkin kesää ja festivaalin aikana. Festivaalitoimisto pystytetään Vasa Övningsskolanin lukion Culturum-rakennukseen 19.7. alkaen. Tuoreimmat uutiset löytyvät sosiaalisista medioistamme ja kotisivuiltamme.