26.07.2011

Korsholman Musiikkijuhlat kunnioittaa Erik Bergmania

Korsholman Musiikkijuhlat käynnistyy virallisesti keskiviikkona 27.7., mutta tänään tiistaina otetaan jo varaslähtö lähestyvään festivaaliin. festivaalin teemasäveltäjää Erik Bergmania kunnioitetaan konsertilla Raippaluodossa. Musiikkijuhlien aikana on festivaalikeskuksessa myös Erik Bergman 1911-2006 –näyttely.

Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana on sellotaiteilija Marko Ylönen ja vuoden teemana Neljä elementtiä –maa, vesi, ilma ja tuli.

Varaslähtökonsertti Erik Bergman Tribute

Korsholman Musiikkijuhlien teemasäveltäjänä 2011 on Uudessakaarlepyyssä syntynyt Erik Bergman (1911-2006). Hänen musiikkiaan kuullaan Musiikkijuhlilla yhteensä kahdeksassa konsertissa. Erityinen Erik Bergman Tribute kuullaan jo tiistaina 26.7. Raippaluodon kirkossa.

Klo 19 alkavassa konsertissa näyttelijätär Christina Indrenius-Zalewski (Erik Bergmanin leski) lausuu runoja Solveig von Schoultzilta (Bergmanin 3. vaimo), Edith Södergranilta ja Helena Anhavalta. Timo Mustakallio –laulukilpailun 2011 voittaja, sopraano Miina-Liisa Värelä esittää yhdessä sellisti Joona Pulkkisen kanssa Bergmanin Lament and Incantations –kappaleen. Kaksiosainen teos kulkee itkuvirren kautta maagiseen noitumiseen.

Ennakkotiedoista poiketen klarinetisti Tuulia Ylönen ei esiinny tässä konsertissa. Hänen tilallaan soittaa Markus Kaarto. Yhdessä Marko Ylösen kanssa he esittävät Bergmanin Karanssin.

Konsertin viimeisenä musiikkinumerona kuullaan Bergmanin Den heliga oron. Teos tilattiin Bergmanilta Korsholman Musiikkijuhlille v. 1995. Kantaesityksessä sen esittivät Sibelius-kvartetti ja sopraano Charlotte Hellekant. Tiistaina kuulemme sen mezzosopraano Tuija Knihtilän ja Artende-kvartetin tulkitsemana.

Erik Bergman 1911-2006 –näyttely

Erik Bergmanin juhlavuoden kunniaksi on tehty näyttely, joka kiertää ympäri Suomea ja on esillä vuoden aikana myös Tukholmassa. Korsholman Musiikkijuhlilla näyttely on 26.7.-3.8. festivaalikeskuksessa, Culturumissa (Koulukatu 31, 65100 Vaasa). Näyttely esittelee kuvin ja säveltäjän omia sanoja lainaten monipuolista taiteilijaa. Näyttely on avoinna yleisölle joka päivä klo 9-19 ja sisäänpääsy on ilmainen.

Näyttelyn kuraattorina on Erik Bergman -rahaston puheenjohtaja Wivan Nygård-Fagerudd.

http://www.korsholmmusicfestival.fi