29.07.2022

Korsholman Musiikkijuhlat käynnissä – juhlavuosi huipentuu viikonloppuna, maanantain ohjelmassa laulua ja nokkahuilukvartetti

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 40.kerran 27.7. – 4.8.2022. Vuoden teemana on ”Humisevat metsät” ja huomio halutaankin kiinnittää erityisesti luontoon ja siellä puihin sekä metsiin. Teema, jonka on luonut taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus, esittelee monimuotoisesti luonnon majesteettisuutta, mutta myös sen haurautta ilmastonmuutoksen aikakaudella. Tematiikka kulkee läpi festivaalin, alkaen festivaalin avajaiskonsertista kulkien lähes kolmenkymmenen konsertin kautta päätöskonserttiin asti, jossa kuullaan Joseph Haydnin upea oratorio Vuodenajat.

Koko päivä puiden alla

Kaikista festivaalipäivistä ehkä eniten lauantain ohjelmassa näkyy puuteema -konserteissa ja muussa ohjelmassa alkuiltapäivästä myöhäiseen iltaan asti. Päivä alkaa Tikanojan taidekodissa konsertilla Waldesruhe. Nimi on lainattu Antonín Dvořakin kappaleesta sellolle ja pianolle ja tämä teos avaa konsertin Frans Helmersonin ja Henri Sigfridssonin esittämänä. Sen jälkeen seuraa ruotsalaista 1900-luvun musiikkia Ingvar Lidholmin (sooloselloteokset Quattro pezzi ja Fantasia sopra Laudi Frans Helmersonin esittämänä), sekä Mikael Edlundin (Trio Sol klarinetille, sellolle ja pianolle, esittäjinä Robert Ek, Nikolay Shugaev ja Mårten Landström) tuotannosta. Konsertti päättyy palaten Dvořakin säveliin, hänen Tertsettonsa myötä (C-duuri Op.74). Tämän teoksen esittävät Mihaela Martin, Cecilia Zilliacus ja Vicki Powell.

Kello 15.00 seuraa toiminnallisempaa ja vapaampaa ohjelma sekä lapsille että aikuisille: Vaasan kaupungintalon edustalla alkaa lapsille suunnattu kuvasafari valokuvaaja Tina Axelssonin johdolla. Hän opastaa ja neuvoo puiden kuvaamisen saloja puhelimen kameran avulla. Kuvasafari sopii kaikille lapsille ja nuorille, joilla on puhelimensa kamera käytössä. Aikuisille suunnattu puukävelykierros arboristi Daniel Daggfeldtin kanssa paljastaa miten kaupunkiympäristön eri puulajit elävät ja sopeutuvat ihmisten leimaamissa maisemissa. Sekä kuvasafari ja puukävelykierros ovat ruotsiksi.

Kello 19.00 kamariyhtye Norrbotten NEO astuu lavalle Vaasan kaupungintalossa John Storgårdsin johdolla, ja mukana ovat solistit sopraano Alexandra Büchel ja viulisti Cecilia Zilliacus. Musiikkijuhlien teemasäveltäjän Minna Leinosen tuotantoa edustaa tässä konsertissa sävellys Intre, joka käsittelee äitiyden eri aspekteja. Ruotsalaisen säveltäjän Fredrik Hedelinin teos Ritournelles taas perustuu muun muassa filosofi Gilles Deleuzen ajatuksiin ja koostuu kolmesta lyhyestä soolokonsertosta, solisteina Sara Hammarström (huilu), Cecilia Zilliacus (viulu) ja Mårten Landström (piano). Konsertti päättyy Britta Byströmin uuteen sävellykseen Alfabet (Aakkoset) sopraanolle ja kamariyhtyeelle. Se kantaesitettiin aikaisemmin tänä vuonna ja kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Teoksen tekstit tulevat tanskalaisen runoilijan Inger Christensenin samannimisestä runosarjasta, jossa hän ottaa kantaa ympäristökysymyksiin. Kirjain kirjaimelta runot pitenevät, kasvavat ja kehittyvät Fibonacci-numerosarjaa seuraten. Teoksen ensimmäiset sanat ”Onhan aprikoosipuita!” muodostavat samalla tämän konsertin otsikon.

Lauantain myöhäiskonsertti pidetään Vaasan kaupungintalon portaikossa kello 22.00 ja alkaa Minna Leinosen duolla Harmaapäätikka huilulle ja klarinetille. Sen esittävät Sara Hammarström ja Robert Ek. Tämän jälkeen seuraa italialaisen säveltäjän Giovanni Solliman sarja Arboreto Salvatico selloduolle, Kati Raitisen ja Marko Ylösen esittämänä. Tässä sarjassa esitellään kolme eri puuta: Mänty, Marjakuusi ja Punapuu. Ilta päättyy Anton Arenskin tunnelmalliseen Jousikvartettoon nro 2 a-mollissa Op. 35, jossa Raitisen ja Ylösen seuraan liittyvät viulisti Mihaela Martin ja alttoviulisti Vicki Powell.

40-vuotisjuhlaa koko sunnuntai

Korsholman Musiikkijuhlien sunnuntai vietetään kokonaisuudessaan tasavuosijuhlien merkeissä. Kello 15.00 alkaa Musiikkijuhlien ensimmäisen taiteellisen johtajan, professori Seppo Kimasen juhlaluento teemalla ”Kamarimusiikki eilen, tänään ja huomenna”. Tämä tapahtuu Vaasan kaupungintalon kamarimusiikkisalissa ja luento sisältää myös eläviä musiikkiesityksiä.

Seppo Kimanen juontaa tämän jälkeen myös suuren juhlakonsertin, joka alkaa Vaasan kaupungintalolla kello 18.00. Koko ilta on täynnä kamarimusiikkia: klassisia mestariteoksia kuten Felix Mendelssohnin Jousioktetto Es-duurissa Op. 20 ja Grażyna Bacewiczin Kvartetto neljälle viululle, uusia sävellyksiä kuten Klas Torstenssonin Pocket Size Violin Concerto ja myös musiikillisia yllätyksiä, jotka ovat toistaiseksi salaisia. Yksi konsertin päänumeroista on Minna Leinosen säveltämän pianokvinteton Kerrostumat kantaesitys. Tämä on Korsholman Musiikkijuhlien tilausteos ja säveltäjä on tässä ammentanut inspiraatiota tämän vuoden
festivaaliteemasta. Hän on tulkinnut musiikin keinoin metsän moninaisia kerroksia ja elämänmuotoja. Teos kertoo myös puun koko elämänkaaren alkaen pienestä taimesta, kasvaen täysikokoiseksi ja vielä kuolemanjälkeisestä tilasta kelopuuna, joka tarjoaa monille eläimille ja kasveille elintilaa. Konsertissa kuullaan suurinta osaa tämän vuoden Musiikkijuhlien muusiikoista, ja taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen seuraan konserttilavalle liittyy peräti kuusi hänen edeltäjäänsä.

Kello 21.00 kuullaan tapto Vaasan kaupungintalon edustalla, jonka jälkeen seuraa kaikille avoin illallinen Ravintola Loftetissa, jossa juhlistetaan Korsholman Musiikkijuhlien 40. kamarimusiikkivuotta.

Baptistikirkon lied-konsertti

Vaasan baptistikirkon iltapäiväkonsertissa kuullaan kello 15.00 sopraano Tuuli Lindebergiä ja baritoni Arttu Katajaa. Heidän ohjelmistossaan ovat Ture Rangströmin Vinden och trädet sekä Pan, Jean Sibeliuksen Jag är ett träd Op. 57 nro 5 sekä Kaiutar Op. 72 nro 4. Festivaalin teemasäveltäjän Minna Leinosen teoksen Kevätkesän avaruus laulaa Tuuli Lindeberg. Arttu Kataja laulaa myös osia Franz Schubertin teoksesta Winterreise ja Tuuli Lindeberg esittää Susan Kanderin teoksen A Garden’s Time Piece. Pianistina toimii Henri Sigfridsson. Hänen lisäkseen konsertissa esiintyy muitakin Korsholman Musiikkijuhlien entisiä taiteellisia johtajia. Marko Ylönen ja Henri Sigfridsson soittavat Leoš Janáčekin Pohádkan. Cecilia Zilliacus esittää yhdessä Henri Sigfridssonin kanssa Jean Sibeliuksen Neljä kappaletta viululle ja pianolle Op. 115.

Norjan nuorisokuoro & Trondheim Sinfonietta Mustasaaren kirkossa

Norjan nuorisokuoro on korkeatasoinen projektikuoro, jonka laulajat ovat musiikinopiskelijoita tai
kovatasoisia laulun harrastajia. Monissa kansainvälisissä kilpailuissa palkintoja voittanut kuoro konsertoi maanantaina Vanhassa Vaasassa, Mustasaaren kirkossa klo 19 ja sitä johtaa Nina T. Karlsen. Konsertin toinen esiintyjä on Trondheim Sinfonietta, 8-henkinen uuteen taidemusiikkiin erikoistunut kamariyhtye. Konsertti kantaa otsikko With all trees. Kuoron ohjelmistossa on muun muassa Edvard Griegin Jesus Kristus er opfaren teoksesta Fire salmer, joka on solistin ja kuoron välinen vuoropuhelu perustuen koraaliin, jonka teksti juontaa juurensa Martti Lutheriin. Griegin Ved Rondanen, jossa runoilija maalailee suurenmoisen näyn kotimaansa maisemista ja Griegin musiikki luo siitä tunteellisesti soivan vastineen, esittävät kuoro ja kamariyhtye yhdessä. Yhteisnumeroihin kuuluu myös Rebecka Ahvenniemen Messe pour les racines. Kyseessä on Suomen ensiesitys. John Luther Adamsin The Light Within päättää konsertin. Luther on saanut
inspiraation installaatiosta, jossa gallerian kattoon on avattu suorakaiteen muotoinen aukko. Säveltäjä kuvailee, miten hän istuu galleriassa kokonaisen päivän ja seuraa valon maagista muuttumista. Konsertti kuullaan myös Vöyrin kirkossa tiistaina 2.8. kello 19.00.

Bussikuljetus Mustasaaren kirkkoon lähtee Vaasan kaupungintalolta kello 18.30.

Nokkahuilukvartetti ja Vaasan ortodoksinen kirkko

Nokkahuilukvartetti Bravade, jossa soittavat Pauliina Fred, Sunniva Fagerlund, Hanna Haapamäki ja Hanna Paatelma konsertoi yhdessä cembalisti Petteri Pitkon kanssa Vaasan ortodoksisessa kirkossa maanantai-iltana kello 22.00. Erityisesti renenssanssinokkahuiluihin perehtynyt ja valovoimainen Bravade juhlistaa 15-vuotista toimintaansa konsertilla, joka ulottuu pitkälle sekä ajallisesti että maantieteellisesti: 1300-luvulta nykypäivään ja Italiasta Englannin ja Suomen kautta Japaniin. Konsertin säveltäjänimiä ovat muun muassa Vincenzo Ruffo, John Dowland ja Maki Ishii. Sid Hillen Bravade-teos on kaksi vuotta sitten sävelletty, nokkahuilukvartetin itsensä tilaama ja heille omistettu.

Taiteilijatapaamiset ravintola Loftetissa

Tänä vuonna jatketaan vuosi sitten lanseerattuja vapaamuotoisia lounaskeskusteluja ravintola Loftetissa. Keskusteluhetket pidetään ravintolan pihapiirin ladossa. Tilaisuuksissa festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjät ja muusikot puhuvat päivän ohjelmistosta ja tarjoilevat soittaen myös pieniä makupaloja tulevasta. Tapahtumiin on vapaa pääsy ja ne järjestetään festivaaliviikon arkipäivinä kello 13 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Maanantaina 1.8. paikalla ovat sopraano Tuuli Lindeberg, pianisti Henri Sigfridsson, sellisti Marko Ylönen, cembalisti Petteri Pitko, nokkahuilukvartetti Bravade, laulajia Norjan nuorisokuorosta ja Canticum Maris -kuorosta.

Musiikkijuhlien koko ohjelma löytyy osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi

Liput:
http://www.korsholmmusicfestival.fi/Liput
http://www.netticket.fi
Studio Ticket / Vaasan Rewell Center (puh. 0700-96525)
Korsholman Musiikkijuhlien toimisto (puh. +358 40 833 2022)
Ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…