24.02.2022

Korsholman Musiikkijuhlat juhlistaa 40. vuotta kamarimusiikkia – ja menee metsiin!

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 27.7.–4.8.2022 jo 40. kertaa. Vuoden teema on ”Humisevat metsät”  ja huomio kiinnittyy erityisesti puihin ja metsiin. Festivaalin taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen valitsema teema liittyy myös luonnon haurauteen ja ilmastonmuutokseen. Maria Lithell Flygin puuooppera Ecce Arbor vie meidät metsän keskelle ja Joseph Haydnin vaikuttava ”Die Jahreszeiten” taas läpi vuodenaikojen.

Tulevan kesän säveltäjävieras on Minna Leinonen Suomesta. Hän saa usein inspiraatiota teoksiinsa arkisista esineistä ja äänistä sekä ulkomusiikillisista ilmiöistä, kuten suomalaisesta ympäristöstä ja folkloristiikasta. Heti avajaiskonsertissa 27.7. kuullaan hänen Kaarne-teoksensa. Sen esittää Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, jolle teos sävellettiin 2017. Orkesteria johtaa viulisti, kapellimestari ja aiempi taiteellinen johtaja (1984–1993, 2002) Dmitry Sitkovetsky. Sitkovetsky, Cecilia Zilliacus ja Kati Raitinen, sello, soittavat konsertin solisteina Antonio Vivaldin Concerto Grosson d-mollissa.

Musiikkijuhlat on juhlavuoden kunniaksi tilannut Leinoselta uuden pianokvinteton, jonka kantaesittävät Cecilia Zilliacus, John Storgårds, viulu, Vicki Powell, alttoviulu, Marko Ylönen, sello, ja Henri Sigfridsson, piano, juhlakonsertissa 31.7. Ennen konserttia festivaalin ensimmäinen taiteellinen johtaja (1983), professori Seppo Kimanen pitää luennon kamarimusiikista, ja konsertin jälkeen kokoonnutaan Vaasan kaupungintalon eteen kaikille avoimen juhla-aterian merkeissä juhlistamaan Musiikkijuhlia ja 40. vuotta kamarimusiikkia!

Muita aiempia taiteellisia johtajia, jotka tulevat olemaan festivaalin aikana paikalla, ovat sellistit ja professorit Frans Helmerson (1994–2001) ja Marko Ylönen (2003, 2008, 2010–2012), pianisti Olli Mustonen, (1988-89), viulisti ja kapellimestari John Storgårds (2003–2006), kapellimestari Dima Slobodeniouk (2007, 2009) ja pianisti Henri Sigfridsson (2013–2017). Korsholman Musiikkijuhlat saa vieraakseen myös viulisti Mihaela Martinin ja Norrbotten NEO -kamariorkesterin Piitimestä. ”Svante Henryson’s Back to Base” esiintyy 2.8. Vaasan Ritzissä. Klassiseen musiikkiin sekoitetaan jazzia ja rockahtavia säveliä raikkaalla ja omaperäisellä tavalla. Ritzin jälkeen luvassa on vielä yllätyskonsertti, joka päättää illan.

Arboristi Daniel Daggfeldt pitää luennon Ecce Arbor -puuoopperan esityksen yhteydessä. Oopperan solistina on sopraano Alexandra Büchel, jota säestää kaihoisa vaskipuhallinkvartetti. Puista ammentava monitaiteellinen konserttikokonaisuus esitetään Stundarsissa 28.7. ja Björköbyssä ravintola Salterietissa 29.7. Kokonaisuuteen kuuluu myös valokuvaaja Tina Axelssonin siirreltävä näyttely.

Perheen pienimmille on tänä vuonna monenlaista ohjelmaa. Lauantaina 30.7. Tina Axelsson vie lapset valokuvauskurssille puistoon, jossa käytetään kännykkää kamerana. Lastenkonsertti järjestetään suomeksi ja ruotsiksi Kulttuuritalo Fannyssa 2.8, jolloin Bravade-nokkahuilukvartetti vie lapset musiikilliselle matkalle
säveltämisen maailmaan ja vuodenaikojen ihmeisiin.

Korsholman Musiikkijuhlat päättyy keskiviikkona 3.8. Vaasan kirkossa, ja konsertista järjestetään vielä uusintaesitys Seinäjoen upeassa Lakeuden Ristin kirkossa 4.8. Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit yhdistävät voimansa vaasalaisen Canticum Maris -kuoron kanssa, jota johtaa Tarja Viitanen. Yhtyeet esittävät yhdessä huippusolistien Tuuli Lindeberg, sopraano, Tuomas Katajala, tenori, ja Arttu Kataja, baritoni, kanssa Joseph Haydnin suurteoksen Die Jahreszeiten – Vuodenajat kapellimestarinaan loistava Dima Slobodeniouk, joka on tehnyt kansainvälistä uraa jo monen vuoden ajan.

Pohjalaiset sopraanot ja ”oopperadiivat” Ann-Christin Högnabba ja Pia-Karin Helsing tulevat esittämään festivaalin aikana humoristista show’taan ”Divar bara betär och betär!”

Viikon aikana järjestetään myös keskustelutilaisuuksia ravintola Loftetissa. Keskusteluun osallistuu vuoron perään muusikoita, säveltäjiä ja festivaalin taiteellisia johtajia. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy, ja samalla voi nauttia Loftetin lounasta.

Liput tulevat myyntiin helmikuussa ja niitä voi ostaa osoitteissa netticket.fi ja korsholmmusicfestival.fi sekä Studio Ticketin myyntipisteellä Vaasan Rewell Centerissä. Lippujen hinnat ovat 0–42 euroa.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään pandemiaoloissa mahdollisimman turvallisesti. Musiikkijuhlien järjestäjät seuraavat viranomaisten asettamia rajoituksia ja niiden mahdollisia muutoksia. Päätöksiä tehdessä festivaalin yleisön, muusikoiden ja henkilökunnan terveys ovat etusijalla. Sairastapauksissa on mahdollista peruuttaa jo ostetut liput tai käyttää ne toisessa konsertissa.

korsholmmusicfestival.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…