03.05.2019

Korsholman Musiikkijuhlat: Elämänkuvat-kirkko-oopperan kantaesitys lähestyy

Kesäsesonki on todella alkamassa ja Korsholman Musiikkijuhlat on innoissaan siitä, että kesällä Musiikkijuhlien aikana on tulossa jopa kolme kantaesitystä. Avajaiskonsertissa 25.7. kantaesitetään Lotta Wennäkosken teos ZENG, jousiorkesterille, lyömäsoittimille ja nokkahuilulle ja 31.7. Vaasan kirkossa soitetaan toinen uusi teos viululle ja harpulle.

Eilen ja tänään 2 – 3.5. pidetään Olli Kortekankaan säveltämän Elämänkuvat-kirkko-oopperan ensimmäinen suuri harjoitus Vaasassa. Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit ovat kokoontuneet Anna-Maria Helsingin johdolla molempien päivien aikana. Petteri Pitko vahvistaa orkesteria cembalolla. Orkesterit aloittivat klo 10.00 ja illalla 2.5. kuorot harjoittelivat; aikuis- ja lapsikuoro. 3.5. solistit saapuvat Vaasaan ja harjoittelevat päivän aikana. Illalla on suuri yhteisharjoitus. Paikalla on myös säveltäjä Olli Kortekangas. Ensimmäisen päivän harjoitusten jälkeen hän toteaa että harvoin on kolme kuukautta ennen esitystä joku teos ollut niin hyvässä kunnossa. Kapellimestari Anna-Maria Helsing oli yllättynyt siitä että päästiin jo läpi koko teosta näin hyvin sekä orkesterin että kuorojen kanssa. Molemmat odottavat innolla kun päästään yhteisharjoitukseen. Solisteina ovat sopraano Päivi Nisula Mariian roolissa ja baritoni Waltteri Torikka on Maalarin roolissa. Molemmat solistit ovat jo maaliskuusta lähtien harjoitelleet korrepetiittorin Jari Hiekkapellon kanssa. Anton Ylikallio harjoittelevat kuorojen kanssa Vaasassa.

Kirkko-ooppera Elämänkuvat saa kantaesityksensä Korsholman Musiikkijuhlilla 1.8.2019 klo 18 & 21. Olli Kortekangas ja libretisti Pia Perkiö ovat saaneet inspiraationsa Isonkyrön vanhan kirkon maalauksista. Teos on sävelletty Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkestereille, Vaasan oopperakuorolle ja Kuula-opiston lapsikuorolle ESTRADI sekä kahdelle solistille. Ohjauksesta vastaa Ville Saukkonen ja puvuista Taina Relander. Yhteensä on noin 90 henkilöä mukana tuotannossa jonka tuottajana on Korsholman Musiikkijuhlat ry. Musiikkijuhlat järjestää yleisökuljetuksen Vaasasta Isoonkyröön ja oopperan yhteydessä on myynnissä myös oopperaretki, johon sisältyy ruokailu ja opastus. Teoksen päärahoittaja on Suomen Kulttuurirahasto ja teos on omistettu kunnioittaakseen Vaasan Oopperan perustajan Irma Rewellin muistoa.

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelmakirja ilmestyy kesäkuussa kolmella kielellä. Kirjassa esitetään kaikki taiteilijat ja konsertit kuvausteksteineen. Ohjelma sisältää noin 30 konserttia ja yleisötilaisuutta, joissa on jotain kaikille aisteille.

Sopraano Päivi Nisula aloitti musiikkiopintonsa Turun konservatoriossa pääaineenaan piano. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi oopperakoulutuksen linjalta vuonna 1991 ja piti ensikonserttinsa vuonna 1992. Suurelle yleisölle Päivi Nisula tuli tunnetuksi voitettuaan Timo Mustakallio-laulukilpailun vuonna 1989. Oopperalavalla Päivi Nisula debytoi vuonna 1990, ja 1993 hänet valittiin Suomen Oopperaliiton Vuoden oopperasolistiksi.

Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan hänet kiinnitettiin vuonna 1993, missä hän on esittänyt kaikki keskeiset mezzosopraanoroolit, joista mainittakoon mm. Don Carloksen Eboli ja Trubaduurin Azucena. Sittemmin Päivi Nisula on vaihtanut äänialaa mezzosopraanosta sopraanoon. Sopraanona hän on laulanut Suomen Kansallisoopperassa mm.Giacomo Puccinin Toscan nimiosan, Harry Kupferin ohjaamassa Parsifalissa Kundryn roolin, Aulis Sallisen punaisen viivan Riikan, Verdin Otellon Desdemonan sekä Joonas Kokkosen Viimeisten Kiusausten Riitan.

Päivi Nisula on ollut mukana kantaesittämässä kolme Olli Kortekankaan oopperaa: Messenius Oulun Kaupunginteatterissa 2005, Isän tyttö Savonlinnassa 2007 sekä Veljeni Vartija Tampereen oopperassa 2018.

Baritoni Waltteri Torikka opiskeli Sibelius-Akatemian kirkkomusiikki- ja lauluosastoilla ja valmistui musiikkimaisteriksi vuonna 2012. Hän on myös opiskellut Kööpenhaminan Kuninkaallisessa Ooppera-akatemialla vuosina 2009-2012, sekä Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa vuosina 2008-2009. Torikka on myös osallistunut lukuisiin mestarikursseihin ja opiskellut yksityisesti.

Torikka kiinnitettiin Suomen Kansallisoopperan solistiharjoittelijaksi vuonna 2012 ja on sittemmin laulanut monta keskeistä roolia, sekä kansallisoopperassa että muilla näyttämöillä, kuten Kööpenhaminan Kuninkaallisessa Oopperassa, Den Jyske Opera, Aix-en-Provencen musiikkifestivaalissa, New Generation Opera:ssa ja Opera Verso:ssa. Pohjanmaalla hän on mm. Tunnettu Mannerheim-oopperasta pääroolinhaltijana Ilmajoen Musiikkijuhlilla.

Anna-Maria Helsing aloitti uransa viulistina (diplomeilla Pietarsaaren Konservatoriosta ja Bydgoszcsin Musiikkiakatemialta), kamariorkesterien kapellimestarina, Pietarsaaren Sinfoniettan taiteellisena johtajana ja Wegelius kamarijousien kapellimestarina. Hän on osallistunut mestarikursseihin Jorma Panulan, Vladimir Jurowksin ja John Carewen johdolla. Sibelius Akatemiassa Leif Segerstamin johdolla suoritettujen opintojen jälkeen, Anna-Maria valittiin osallistumaan kansainväliseen Allianz International Conductor’s Academy-kapellimestariakatemiaan, jossa hän opiskeli mm. Esa-Pekka Salosen ja Gustavo Dudamelin johdolla.

Erittäin lyhyenä aikana, Anna-Maria on johtanut kaikkia Suomen ja Ruotsin suuria orkestereita, joista voidaan mainita mm. Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, Kungliga Filharmonikerna, Kungliga Hovkapellet ja Göteborgs Symfoniker. Hän on myös johtanut Lontoon Philharmonia Orchestra-orkesteria, Islannin Sinfoniaorkesteria, Norska Radions Symfoniorkesteria, Trondheim Symfoniorkesteria, Odense Symfoniorkesteria, Jenaer Philharmonie-orkesteria, Eestin Kansallissinfoniaorkesteria ym.

Anna-Maria Helsing samaistuu moderniin ja nykyaikaiseen musiikkiin. Viime kauden kohokohdista voidaan mainita debuutit Tanskan Kuninkaallisen oopperan, Göteborgsoperanin, Malmö symfoniorkesterin ja BBC Philharmonic-orkesterin kanssa. 2011 Anna-Maria Helsingistä tuli ensimmäinen kapellimestari joka sai Louis Spohr-palkinnon Seesenissa (Saksa). 1999 hän sai ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä International Competition for 20th Century Music for Young Artists-kilpailussa Allianz International Conductor’s Academy Varsovassa.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 25.7.-1.8.2019.

www.korsholmmusicfestival.fi