17.07.2019

Korsholman Musiikkijuhlat alkaa 25. heinäkuuta

Korsholman Musiikkijuhlat on ovella. 25.7. alkavilla juhlilla on tänä kesänä teemana Sic Vita – Elämä. Teemasäveltäjänä on Armas Järnefelt, joka piti ensimmäisen sävellyskonserttinsa vuonna 1892 Vaasassa. Vuoden säveltäjävieras on Lotta Wennäkoski, jolta kuullaan kahdeksan teosta yhteensä kymmenessä konsertissa, joukossa myös kantaesitettävät ZENG nokkahuilulle, lyömäsoittimille ja jousiorkesterille (Mustasaaren kirkko 25.7.) sekä Tocca viululle ja harpulle (Vaasan kirkko 31.7.).

Lipunmyynti on hyvässä vauhdissa ja vuoden oopperaensi-illan Elämänkuvien ensimmäinen esitys Isonkyrön vanhassa kirkossa 1.8. klo 18 on jo loppuunmyyty. Myös toinen esitys klo 21 on myymässä loppuun. Samoin Jorma Uotisen ja Helena Lindgrenin chanson-ilta Ritzissä 30.7.klo 18 on myynyt hyvin. Ennakkomyynnin perusteella etenkin pieniin konserttipaikkoihin kannattaa hankkia liput ajoissa.

Oheistapahtumat

Hienojen konserttien ohessa Musiikkijuhlilla tapahtuu paljon muutakin.

Musiikki yhdistetään kulttuuriin, historiaan ja ruokaan aivoja ja aisteja kutkuttavaksi kokonaiselämykseksi usean konsertin yhteydessä. Tässä listaus oheistapahtumista:

Lauantaina 27.7. klo 15 Oravaisten taistelutantereella järjestetään historiallinen draamaopastus Suomen sodan ympäristössä. Opastuksen päätteeksi nautitaan ravintola Ädelbragdissa maittava upseeripäivällinen, josta konserttiin ehtii hyvin. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta lähtee klo 14.15.

Sunnuntaina 28.7. järjestetään perinteinen saaristoretki UNESCOn maailmanperintöalueelle Raippaluotoon ja Björköhön. Linja-autokuljetus lähtee Vaasan kaupungintalolta klo 11. Lounaan jälkeen kuullaan konsertti Björköbyn Suolaamossa klo 14. Konsertin jälkeen n. klo 15.30 on vielä mahdollisuus osallistua opastettuun, noin tunnin kestävään luonnonhistorialliseen kävelyyn tai veneretkeen, joilla molemmilla tutkitaan Merenkurkun luontoa ja jääkauden merkkejä maisemassa.

Saaristopäivän tapahtumista voi valita mieleisensä ja linja-autot kulkevat Vaasan ja Björköbyn väliä myös ennen ja jälkeen konsertin.

Musiikin suurkuluttajat voivat liittää matkaan vielä Raippaluodon kirkon konsertin klo 18.

Heinäkuun viimeisinä iltapäivinä järjestetään Vaasan kauniilla kaupungintalolla opastuksia. Reilun puolen tunnin kierroksilla tutustutaan 1880-luvulla rakennetun kaupungintalon arkkitehtuuriin ja Suomen ehkä kauneimman konserttisalin kattomaalauksiin. Historia havisee suojellun talon yksityiskohdissa. Kierrokset pidetään maanantaina 29.7. klo 14, tiistaina 30.7. klo 16 ja 17 sekä keskiviikkona 31.7. klo 16 ja ne on helppo yhdistää kaupungintalolla tai sen läheisyydessä järjestettäviin konsertteihin.

Musethica-koulutusohjelman taiturillinen nuori jousikvintetti esiintyy Tottesundin kartanossa Vöyrin Maksamaalla torstaina 1.8. klo 13. Jo klo 12 Tottesundin – jonka Jean ja Aino Sibelius valitsivat hääpaikakseen – värikkäästä historiasta kerrotaan opastuksella ja parhaassa tapauksessa törmätään jopa kartanon omaan haamuun, ”Valkoiseen rouvaan”. Konsertin jälkeen on kartanomiljöössä vielä mahdollisuus nauttia kahvit Sibelius-leivoksen kera.

Vuoden oopperaensi-ilta Elämänkuvien esitykseen to 1.8. klo 21 voi valita Vaasan kaupungintalolta opastetun linja-autokyydin, joka kulkee Vähänkyrön Savilahtitalon kautta. Lähtö klo 19. Oopperaretki Vaasasta Kyrönmaalle oopperaensi-iltaan klo 18 on jo loppuunmyyty.

Festivaalikeskus Culturumissa on lisäksi esillä Armas Järnefeltiä käsittelevä näyttely, josta vastaa Järnefelt-seura ja Järnefeltin lapsenlapsi Mikko Sajari. Näyttely on kiertänyt nyt Järnefeltin juhlavuonna Suomea ja on nähtävissä Musiikkijuhlilla 23.7.–31.7. festivaalitoimiston aukioloaikoina klo 9–19. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Saavutettavuus huomion kohteena

Jotta konserttikäynnin onnistumisen ei tarvitsisi tuntua erityiseltä saavutukselta erityisryhmillekään, on Musiikkijuhlilla huomioitu entistä paremmin saavutettavuus. Saavutettavuus alkaa esteettömyydestä ja meillä onkin ilo kertoa, että lähes kaikki konserttipaikkamme ovat invalidiystävällisiä. Vain Vaasan keskustan ortodoksinen kirkko ja Tikanojan taidekoti eivät täytä esteettömyysehtoja.

Opastuksista vain saaristopäivän 28.7. yhteydessä järjestettävä veneretki Björköbyn lähivesille ei ole esteetön.

Musiikkijuhlilla tänä vuonna esiintyvä Musethica-koulutusohjelman jousikvintetti tekee kymmenen laitoskonsertin kiertueen Vaasan, Mustasaaren ja Uumajan palvelukeskuksissa, vanhainkodeissa ja päiväkodeissa sekä Vaasan vankilassa ja keskussairaalassa. Kansainvälinen Musethica-ohjelma on syntynyt tarpeesta viedä korkeatasoista musiikkia myös erityisryhmille ja ihmisille, jotka eivät fyysisten rajoitustensa takia tai muista syistä muuten pääse konsertteihin. Musethica esiintyy Musiikkijuhlilla myös konsertein baptistikirkossa, Tottesundin kartanossa ja Uumajan kaupunginkirkossa.

Työttömille, eläkeläisille, opiskelijoille sekä varus- ja siviilipalvelumiehille tarjotaan alennushintaisia lippuja. Lisäksi festivaalin ilmaiskonserttien ja -tapahtumien määrä on korkea. Lähes joka päivä pääsee nauttimaan ilmaiskonserteista Vaasan keskustassa.

Erityisen iloisia olemme siitä, että tänä vuonna festivaalikahvila Loftetin konsertteihin on esteetön pääsy.

Henkilökunnan koulutuksessa pyrimme ottamaan erityisryhmät ja erilaiset tilanteet huomioon. Musiikkijuhlat kuuluu myös Ystävänkortti-palveluun, mikä mahdollistaa kehitysvammaisen seurana olevan tukihenkilön pääsyn konsertteihimme ilmaiseksi.

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi.