25.11.2011

Korsholman Musiikkijuhlat 30 vuotta 1.-8.8.2012

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 30. kerran 1.-8.8.2012. Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Marko Ylönen on valinnut vuoden 2012 teemaksi Pariisi-Pietari-Tokio.

Professori Seppo Kimanen, joka on Musiikkijuhlien perustajajäseniä, suunnittelee japanilaisen teeman festivaalille, ja festivaalilla kuullaan säveltäjävieraan T. Ichiyanagin kantaesitys.

Korsholman Musiikkijuhlat huomioi myös Debussyn 150-vuotisjuhlavuoden. Ranskalaisten säveltäjien C. Debussyn ja M.Ravelin teoksia nostetaan ohjelmassa esille. Venäläiset säveltäjät kuten esimerkiksi P. Tšaikovski, D. Šostakovitš, ja I. Stravinsky saavat runsaasti huomiota juhlavuoden Pietari-teemassa. Konserteissa kulkee mukana myös teema Les Six versus The Five, joka tarkoittaa viiden säveltäjän ryhmää Pariisissa n. vuosina 1890-1950 (Auric, Durey, Honegger, Milhaud, Poulenc, Tailleferre) sekä venäläisten säveltäjien joukkoa Pietarissa vuosina 1856 – 1870 (Balakirev, Cui, Musorgski, Rimski-Korsakov, Borodin).

Ensi vuoden taiteilijoiden joukosta löytyy kokeneimpia ja menestyneimpiä ulkomaalaisia ja suomalaisia kamarimuusikoita. Vuoden 2012 taiteilijoista voidaan jo nyt vahvistaa Torleif Thedeén (sello), Christian Altenburger ja Jan Söderblom (viulu), Yuval Gotlibovich (alttoviulu), Matti Rantanen, harmonikka, Martti Rautio ja Arto Satukangas (piano), Zoran Marković (kontrabasso), Erica Nygård (huilu), Tuulia Ylönen (klarinetti), Uusi Helsinki -kvartetti ja pianotrio, jossa soittavat Denis Kozukhin (piano), Alissa Margulis (viulu) ja Jakob Koranyi (sello). EMO-ensemble-kuoro esiintyy Vähässäkyrössä Pasi Hyökin johdolla. Avajaiskonsertissa soittaa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Juha Kankaan johdolla solistinaan pianisti Olli Mustonen. Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterit päättävät Musiikkijuhlat Hannu Linnun johdolla solisteinaan Karen Gomyo (viulu), Henri Sigfridsson (piano) ja Marko Ylönen (sello). Ylönen soittaa kamarimuusikkona myös muissa konserteissa Musiikkijuhlien aikana. Ritzissä tulee esiintymään ensi kesänä japanilainen jazztrio, Yosuke Yamashita trio.

Aluekonsertteja järjestetään Isossakyrössä, Vähässäkyrössä, Vöyrillä, Uudessakaarlepyyssä ja Kaskisissa. Björkön maailmanperintökohde Suolaamo-kahvila on konserttipaikkana lauantaina 4.8., ja Björkön kirkko on uutena konserttipaikkana Musiikkijuhlilla. Myös Vanhan Vaasan rauniot toimivat ensi kesänä estradina.

Korsholman Musiikkijuhlat avaa juhlavuoden 2012 yhdessä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa maaliskuun 15. päivänä, jolloin solistina ja kapellimestarina on Dmitry Sitkovetsky (viulu). Sitkovetsky oli Musiikkijuhlien ensimmäinen taiteellinen johtaja vuosina 1983-1993.

http://www.korsholmmusicfestival.fi