26.07.2023

Korsholman Musiikkijuhlat 26.7.-2.8.2023

Tämän vuoden festivaaliteema on Momentum, ja ohjelman on suunnitellut uusi taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät ovat Cecilia Damström ja Vladimir Agopov, sekä Jaakko Kuusisto in memoriam.

Konsertit ja tapahtumat torstaina 27.7.2023

13.00 Latokahvit Loftetissa

Vapaa pääsy

17.30 Forelli

Damström – Clarke – Schubert
Stundars, Ravintola Hemmer, Sulva, liput 23 €/19 €
Kahvila ja Putiikki Cirkas, iltapala 15 €
Bussikuljetus Vaasan kaupungintalon edestä klo 16.45, lippu (meno-paluu) 10 €/henkilö

21.00 Miniö

Rossini – Kuusisto – Damström – Schubert
Maksamaan kirkko, liput 23 €/19 €

Tunnelmaa Stundarsissa

Ravintola Hemmerissä esitettävän konserttikokonaisuuden aloittaa Cecilia Damströmin Epitaph pianolle. Teos kunnioittaa edesmennyttä säveltäjää ja Damströmin opettajaa Jouni Kaipaista ja sen kaari muistuttaa kuoleman vääjäämättömyydestä, mutta myös Kaipaisen terävästä älystä ja suuresta oppineisuudesta. Seuraavana kuullaan englantilaisen Rebecca Clarken Pianotrio, jolla hän voitti Berkshire Festival of Musicin sävellyskilpailun 1921. Teoksen julkaiseminen osoittautui naissäveltäjälle tuohon aikaan kuitenkin vaikeaksi ja Clarken teokset ovatkin vasta viimeisten parin vuosikymmenen aikana tulleet paremmin tunnetuiksi. Konsertin päättää Franz Schubertin kokoonpanoltaan epätavallinen Forellikvintetto: tavanomaisen jousikvartetin ja pianon sijaan Schubert jätti toisen viulun pois kontrabasson eduksi. Illan aikana esiintyvät Paavali Jumppanen piano, Atle Sponberg viulu, Elina Vähälä viulu, Razvan Popovici alttoviulu, Marko Ylönen sello, Jan-Erik Gustafsson sello sekä Knut Erik Sundquist kontrabasso. Konsertin jälkeen voit nauttia iltapalaa Kahvila Cirkasissa.

Maksamaalla sointuja jousille, huilulle ja harmonikalle

Yhteistyössä Vöyrin seurakunnan kanssa järjestettävä konsertti Miniö on saanut nimensä Jaakko Kuusiston teoksesta viululle ja kontrabassolle, joka myös kuullaan illan aikana. Konsertin aloittaa Gioachino Rossinilta 1824 tilattu duo, joka kuitenkin jäi Salomonsin tilaajaperheen omistukseen vuoteen 1968 saakka, jolloin se vihdoin julkaistiin. Nykyisin duo on yksi keskeisistä teoksista sellolle ja kontrabassolle. Erica Nygård huilu ja Jonna Pirttijoki harmonikka esiintyvät Cecilia Damströmin teoksessa Groove, joka fuusioi jazzia, rockia, latinorytmejä ja nykymusiikin rytmejä. Teos on lisäksi palindromi, eli sen keskikohdasta kaikki toistetaan peilikuvana sekä rytmisesti että harmonisesti. Illan päätteeksi kuullaan Suomen ensiesityksenä, festivaalin teemasäveltäjän Vladimir Agopovin sovitus jousikvintetille Franz Schubertin teoksesta Fantasia f-molli pianolle nelikätisesti. Agapovin mukaan jousisoitinversiossa jousien pehmeä ääni rikastuttaa sävellyksen lyyrisiä kohtia ja tuo esille kakkosstemman ”kätkettyjä” motiiveja. Konsertissa esiintyvät myös Elina Vähälä, Atle Sponberg, Razvan Popovici, Marko Ylönen, Jan-Erik Gustafsson ja Knut Erik Sundquist.

Latokahvit Loftetissa

Ravintola Loftetin sisäpihalla (Raastuvankatu 28, Vaasa), vanhassa ladossa järjestettävät keskustelutuokiot jatkavat ohjelmassa myös tänä vuonna. Päivän lounaan tai kahvikupposen voi napata mukaansa ravintolasta (omakustanteisesti). Näissä tapaamisissa festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjät ja muusikot keskustelevat ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi päivän konserteista, esitettävistä teoksista ja festivaalielämästä. Ensimmäisen tilaisuuden isäntänä toimii Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja Anton Ylikallio ja vieraina Razvan Popovici, Knut Erik Sundquist sekä Erinys Quartet.

Musiikkijuhlien koko ohjelma löytyy osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi

Festivaalin sivuille