27.07.2023

Korsholman Musiikkijuhlat 26.7.-2.8.2023 – tiedote perjantain 28.7. ohjelmasta

Tämän vuoden festivaaliteema on Momentum, ja ohjelman on suunnitellut uusi taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät ovat Cecilia Damström ja Vladimir Agopov, sekä Jaakko Kuusisto in memoriam.

Konsertit ja tapahtumat perjantaina 28.7.2023

12.00 Nuoret taiteilijat I

Mestarikurssin oppilaat esiintyvät
Vaasan kaupungintalo, liput 10 €

13.00 Latokahvit Loftetissa

Vapaa pääsy

16.00 L’invitation au voyage

Duparc – Bottesini – Damström – Ligeti – Sjostakovitj
Tikanojan taidekoti, liput 23/19 €

19.00 Tähtisumua

Angelika Klas & Band (Antti Sarpila – Hannu Rantanen – Seppo Hovi)
Ritz, liput 28/24 €

21.00 Mignon

Britten – Schubert – Mozart
Sulvan kirkko, liput 23/19 €
Bussikuljetus Vaasan kaupungintalolta kello. 16.45, lippu meno-paluu 10 €

Nuoret taiteilijat

Korsholman Musiikkijuhlien mestarikurssi on uusiutunut ja se järjestetään tästä vuodesta lähtien yhteistyössä Kuula-instituutin ja Vaasan kesäyliopiston kanssa. Kansainvälinen opiskelijakaarti saa festivaaliviikon aikana ohjausta ensiluokkaisilta opettajilta. Mestarikurssilla opittua kuullaan kahdessa päiväkonsertissa Vaasan kaupungintalolla perjantaina ja lauantaina kello 12.00. Konserttiohjelma selviää kurssin aikana, kuten myös esiintyjät, joten saamme jännittää lopullista kokonaisuutta konserttiin saakka.

Musikaalinen matka ja uudet sävelet

L’invitation au voyage Tikanojan taidekodissa on saanut nimensä Henri Duparcin säveltämästä kappaleesta sellolle ja pianolle. Erittäin itsekriittiseltä mutta uraaurtavalta säveltäjältä Duparcilta jäi vain muutama teos ja tämän kyseisen kappaleen lähtökohtana on niin ikään uraauurtavan ja kiistellyn, 1800-luvulla vaikuttaneen Charles Baudelairen runo. 1800-luvun instrumentaalivirtuooseja edustaa Giovanni Bottesini. Hänen tapansa käsitellä kontrabassoa vangitsi aikalaiset ja hänen sävellyksensä instrumentille ovat edelleen keskeisiä kontrabasson soolo-ohjelmistoissa.

Vuoden teemasäveltäjä Cecilia Damström esittäytyy tässä konsertissa teoksella Aveo soolosellolle, sävellysvuosi 2022. Damström huomioi tässä kaikki jotka ovat joutuneet pitkittyneen COVID-19-pandemian kouriin ja jotka pärjätäkseen ovat joutuneet tekemään elämässään suuria muutoksia.

Tämän jälkeen kaksi sukellusta unkarilaisen säveltäjän György Ligetin pianokirjallisuuteen, joka kertoo hänen ainaisesta pyrkimyksestään kohti uusia, musikaalisia toteutuksia ja uutta, esteettistä perustaa. Sviitti Musica ricercata vuosilta 1951-53 ja kolmekymmentä vuotta tuoreempi kokoelma Etydi pianolle (1985) syntyivät molemmat säveltäjän tarpeesta murtautua kokemastaan musiikillisesta umpikujasta.

Konsertin päätteeksi Dmitri Šostakovitšin harvemmin kuultua musiikkia, nimittäin sarja kappaleita jotka hän alunperin kirjoitti baletteihin, elokuviin ja näytelmiin ja joista hänen hyvä ystävänsä ja kollegansa Lev Atovmyan myöhemmin on uudelleensovittanut sviitiin kahdelle viululle ja pianolle.

Konsertissa esiintyvät Elina Vähälä ja Anna-Liisa Bezrodny viulu, Marko Ylönen ja Jan-Erik Gustafsson sello, Knut Erik Sundquist kontrabasso ja David Munk-Nielsen piano.

Tähtisadetta maailman estradeilta

Kulttuurinäyttämö Ritzissa sopraano Angelika Klas tarjoaa arvostettujen muusikoiden Antti Sarpilan (klarinetti), Seppo Hovin (piano) ja Hannu Rantasen (kontrabasso) kanssa kavalkaadin legendaarista viihdemusiikkia eri aikakausilta ja eri näyttämöiltä. Konsertissa kuullaan operetin helmiä, tunnettuja musikaalinumeroita ja iskelmiä, kuin myös rakastettuja jazzklassikoita. Seppo Hovi loistaa illan konsertissa paitsi pianistina myös mukaansatempaavana juontajana.

Kvartetin juhlaa Sulvan kirkossa

Perjantain myöhäiskonsertissa Sulvan kirkossa esittäytyy nuori, mutta erittäin menestynyt Erinys-kvartetti eri muotoissa ja eri tyyleillä. Erinys perustettiin kansainvälisestä joukosta Helsinkiin opiskelemaan kerääntyneistä muusikoista ja he ovat vain muutamassa vuodessa saaneet laajaa, kansainvälistä näkyvyyttä.
Sulvan konsertin aloittaa Benjamin Brittenin Jousikvartetto nro 2 C-duuri, joka on sävelletty 1945, vain muutama kuukausi toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Konsertti jatkuu sovituksella jousikvartetolle ja sopraanolle muutamasta Franz Schubertin laulusta nuoresta Mingon-tytöstä, pohjautuen Goethen romaaneihin Wilhelm Meisterista. Sovitus on saksalaisen säveltäjän Aribert Reimannin käsialaa.

Konsertti saa arvoisensa päätöksen Wolfgang Amadeus Mozartin kuuluisalla Klarinettikvintetto A-duuri. Kyseinen teos, kuten myös Mozartin muut klarinettisävellykset, on saanut vaikutteita soittimen taidokkaalta uranuurtajalta Anton Stadlerilta. Kvintetto sisältää sekä konserttimaisia vaikutteita että kamarimusiikillisen ytimen, jonka ansiosta siitä on kehittynyt yksi säveltäjän arvostetuimmista kamarimusiikkiteoksista.

Konsertin esiintyjäkaarti on Erinys-kvartetto (Elizabeth Stewart, Joosep Reimaa, Marija Väisänen ja Stergios Theodoridis), Tuuli Lindeberg sopraano ja Harri Mäki klarinetti.

Latokahvit Loftetissa

Ravintola Loftetin sisäpihalla (Raastuvankatu 28, Vaasa), vanhassa ladossa järjestettävät keskustelutuokiot jatkavat ohjelmassa myös tänä vuonna. Päivän lounaan tai kahvikupposen voi napata mukaansa ravintolasta (omakustanteisesti). Näissä tapaamisissa festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjät ja muusikot keskustelevat ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi päivän konserteista, esitettävistä teoksista ja festivaalielämästä. Perjantain keskustelussa mukana säveltäjä Cecilia Damström, viulistit Anna-Liisa Bezrodny ja Atle Sponberg sekä sellisti Marko Ylönen. Tapaamisen isäntänä toimii taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson.

Musiikkijuhlien koko ohjelma löytyy osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi

Liput

1) http://www.netticket.fi
2) Musiikkijuhlien festivaalikeskus, Koulukatu 31 (Vaasa), puhelin +358 40 833 2022
3) Ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä
Lapsilla vapaa pääsy, mikäli tilaa on. Liput opiskelijoille 10 euroa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…