28.07.2023

Korsholman Musiikkijuhlat 26.7.-2.8.2023 – Ensimmäiset päivät ovat jo vakuuttaneet yleisön ja järjestäjät

Yleisö on löytänyt paikalle, salit ovat täynnä ja jo ensimmäisten päivien aikana on ollut loppuunmyytyjä konsertteja. Tämän vuoden festivaaliteema on Momentum, ja ohjelman on suunnitellut uusi taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät ovat Cecilia Damström ja Vladimir Agopov, sekä Jaakko Kuusisto in memoriam.

Konsertit ja tapahtumat lauantaina 29.7.2023

12.00 Nuoret taiteilijat II

Mestarikurssin oppilaita

Vaasan kaupungintalo, liput 10 €

15.00 Atle, Knut Erik & Friends Goes Tango

Piazzolla

Restaurant Salteriet, Björköby, liput 23/19 €

Bussikuljetus Vaasan kaupungintalolta kello 14.00, lippu meno-paluu 10 €.

18.00 Mustasaaren 675 vuotta -juhlakonsertti

Schubert – Vasks – Hammo – Downland – Beethoven

Raippaluodon kirkko, liput 23/19 €

21.00 RE / Rakkaus – Ensemble Gamut

Palosaaren kirkko, liput 23/19 €

Bussikuljetus Vaasan kaupungintalolta kello 20.30, lippu meno-paluu 5 €.

Nuoret taiteilijat II

Korsholman Musiikkijuhlien mestarikurssi on uusiutunut ja se järjestetään tästä vuodesta lähtien yhteistyössä Kuula-instituutin ja Vaasan kesäyliopiston kanssa. Kansainvälinen opiskelijakaarti saa festivaaliviikon aikana ohjausta ensiluokkaisilta opettajilta.

Mestarikurssilla opittua kuullaan päiväkonsertissa Vaasan kaupungintalolla lauantaina kello 12.00. Konserttiohjelma selviää kurssin aikana, kuten myös esiintyjät, joten saamme jännittää lopullista kokonaisuutta konserttiin saakka.

Tangoa ja yllätyksiä Maailmanperintökohteessa

Lauantai-iltapäivän konserttipaikkana toimii UNESCOn Maailmanperintökohteessa sijaitseva Salteriet.  Viulisti Atle Sponberg ja kontrabasisti Knut Erik Sundquist tarjoilevat kattauksen sekä argentiinalaisen Astor Piazzollan että suomalaisten säveltäjien tangoja sovitettuina jousille, mutta myös muuta klassista repertoaaria.

Konsertissa Sponbergin ja Sundquistin lisäksi esiintyvät Anna-Liisa Bezrodny ja Elina Vähälä viulu, Razvan Popovici alttoviulu ja Jan-Erik Gustafsson sello.

Mustasaari juhlii 675 vuotta

Mustasaaren kunnan 675-vuotisjuhlallisuudet jatkuvat koko 2023 ja yksi vuoden päätapahtumista on Raippaluodon kirkossa järjestettävä juhlakonsertti. Konsertti alkaa kahdella Franz Schubertin laululla, Die Nacht bricht an ja Ständchen sovitettuna kitaralle ja laululle. Pēteris Vasksin toistaiseksi ainoassa soolokitarateoksessa Vientulibas Sonate (Yksinäisyyden sonaatti), loihditaan tunnelmia romanttisesta lämmöstä karuun autiouteen.

Konsertissa seuraavana kuullaan kantaesitys. Ilkka Hammon neljästä laulusta koostuva teos on nimeltään Valosopessa, jossa esitellään lapsi nimeltä Valo. Teos on sopraano Tuuli Lindebergin ja kitaristi Petri Kumelan tilaus ja pohjautuu Johanna Venhon runoihin.

1500-1600 -lukujen taitteessa vaikuttanut John Dowland oli kertomusten mukaan aikansa taitavin luutunsoittaja Englannissa. Hän oli myös tunnettu luuttulaulujen säveltäjä ja siitä kuullaan kolme esimerkkiä.

Päätösnumerona kuultava Ludwig van Beethovenin Jousikvartetto nro 9, Op.

59/3 vuodelta 1806 vahvisti aikalaisten käsitystä Beethovenista Wienin omaperäisimpänä säveltäjänä. Hänen tuotoksensa koettiin profeettisena kuvana tulevaisuuden musiikista, ei vähiten jousikvartetoissa, joista tuli eräänlainen esikuva ja malli koko 1800-luvun kvartettotaiteelle.

Juhlakonsertin esiintyjät ovat Erinys-kvartetti (Elizabeth Stewart ja Joosep Reimaa viulu, Marija Räisänen alttoviulu  ja Stergios Theodoridis sello), Tuuli Lindeberg sopraano ja Petri Kumela kitara.

Voit halutessasi viettää koko päivän Merenkurkun Maailmanperintöalueella lunastamalla päiväpaketin sis. bussi, lounas, oppaan palvelut ja joko yhden konsertin (Salteriet) hintaan 52€ tai kaksi konserttia (Salteriet & Raippaluodon kirkko) hintaan 71 €. Lähtö kello 11 Vaasan kaupungintalolta, rajoitetusti paikkoja.

Keskiajan musiikkia ja suomalaisia kansansävelmiä

Neljännen festivaalipäivän päättää Ensemble Gamutin esiintyminen Palosaaren kirkossa kello. 21.00. Yhtye, johon kuuluvat Aino Peltomaa (laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka), Ilkka Heinonen (jouhikot, viola da gamba, elektroniikka) ja Juho Myllylä (nokkahuilut, elektroniikka), on luonut oman uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelistä, improvisaatiosta ja elektroonisista äänimaisemista. Yhtyeen nimi viittaa sekä keskiajan musiikinteoriaan että suomalaiseen kansamusiikkiin ja kaveruksiin ja se on lisäksi värisävyjen kokonaisuus. Musiikkijuhlien kolmiosainen festivaalikonsertti koostuu mm. yhtyeen omista sävellyksistä Saina Harmajan sekä Hannele Huovin sanoituksiin, runolauluista, virolaisista kansanlauluista ja gregoriaanisista hymneistä.

Musiikkijuhlien koko ohjelma löytyy osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi

Liput

1) http://www.netticket.fi

2) Musiikkijuhlien festivaalikeskus, Koulukatu 31 (Vaasa), puh. +358 40 833 2022

3) Ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä

Lapsilla vapaa pääsy, mikäli tilaa on.

Liput opiskelijoille 10 euroa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

18.06.2024

Korsholman Musiikkijuhlat: Moomin Charactersin tuottama dokumentti ”Tove Jansson ja kymmenen neitsyttä” saa ensi-illan oopperaviikolla Teuvalla

Tove Teuvalla -oopperan yhteydessä mielenkiintoista oheisohjelmaa Korsholman Musiikkijuhlien tuottama uusi ooppera Tove Teuvalla saa oheistapahtumien kautta yhteyteensä monipuolisen katsauksen Tove Janssoniin ja Teuvan kirkon rakentamiseen. Tove Janssonin uniikki suurtyö, alttarimaalaus Teuvalla antaa uutta näkökulmaa rakastettuun…

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…