22.11.2019
Korsholman Musiikkijuhlat 2020 – Yksin, villi ja vapaa!
Korsholman Musiikkijuhlat piti vuosikokouksensa 21.11.2019. Kokouksessa valittiin uusia varsinaisia ja varajäseniä kauden 2019-2020 hallitukseen. Paikalla oli noin 20 yhdistyksen jäsentä. Vuoden 2019 puheenjohtajana jatkoi edelliseltä kaudelta Bo Kronqvist. Syksyllä 2018 hän kuitenkin sairastui vakavasti ja kuoli myöhemmin toukokuussa 2019. Yhdistyksen aktiivinen hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan varapuheenjohtajakseen kaksi henkilöä, Jane Trygg-Kaipiainen ja Jyrki Paalanen, jotka johtivat toimintaa vuoden 2019 loppuun.
Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin vuodelle 2020 Anton Ylikallio Vaasasta. Anton toimii Kuula-opistolla opettajana ja on myös aktiivinen pianisti ja kamarimuusikko. Puheenjohtaja valitaan aina vuosi kerrallaan. Hallitukseen valittiin kahdelle vuodelle varsinaisjäseneksi Sauli Perälä, musikaalinen johtaja Vaasan kaupunginteatterista, ja varajäseneksi Erik Nygård, viulisti Oravaisista. Hallitukseen valittiin myös Barbro Kloo, paikallinen poliitikko Vaasasta. Erovuorossa oli Olle Victorzon ja Karin Sandqvist Vaasasta. Hallitukseen valittiin uudelleen Erik Sjöberg, Jane-Trygg Kaipiainen varsinaisjäseniksi ja varajäseniksi Agneta Glad ja Jyrki Paalanen.
Korsholman Musiikkijuhlat järjestettiin 25.7. – 1.8.2019 teemalla Sic Vita – Elämä hyvin intensiivisen viikon aikana, jolloin oli monta konserttia, kolme ensiesitystä ja kirkko-ooppera, joka päätti festivaalin. Viulisti Cecilia Zilliacus toimi toista vuotta taiteellisena johtajana. Hänen ohjelmansa oli hyvin arvostettu. Elämän eri vaiheet peilautuivat ohjelmassa eri näkökulmista. Säveltäjävieraana oli Lotta Wennäkoski. Hänen musiikkiaan esitettiin kymmenessä konsertissa ja hänen teoksensa Zeng kantaesitettiin avajaiskonsertissa ja teos Tocca kantaesitettiin päätöskonsertissa Vaasan kirkossa. Korsholman Musiikkijuhlat 2019 kesti 9 päivää, keskustelujen alkaessa jo 24.7. Samana päivänä pidettiin myös yksi konsertti Vaasan kirkossa ennen varsinaista avajaiskonserttia 25.7. Kaiken kaikkiaan järjestettiin 28 konserttia, mukaan lukien kirkko-oopperan kaksi esitystä. Muiden konserttien ohessa järjestettiin myös kahvilakonsertteja Ravintola Loftetissa ja Musethica jousikvinteton seitsemän sosiaalikonserttia. Uumajassa oli konsertti kaupungin kirkossa sekä kaksi konserttia eri ikäihmisten palvelutaloissa. Mustasaaren saariston ja Vaasan keskustan lisäksi konsertteja pidettiin Maalahdessa, Oravaisissa, Munsalassa, Kristiinankaupungissa ja Kauhavalla.
Konserttien kävijämäärä oli tänä vuonna noin 5 560. Määrä kasvoi edellisestä vuodesta noin 16 %. Ohjelmatuotot kasvoivat n. 50 % edellisestä vuodesta, joka tuli yhdistykselle tarpeeseen. Ohjelma ja taiteilijoiden laatu oli yleisön ja lehdistön suuresti arvostamaa. Olli Kortekangas sävelsi kirkko-oopperan Elämänkuvat, jonka esitti suuri oopperaensemble. Ooppera sisälsi kuoroja, tanssijoita, solisteja sekä kaksi orkesteria. Kirkko-oopperan molemmat esitykset sekä muutama muukin konsertti olivat loppuunmyytyjä. Muutamiin konsertteihin toivottiin kuitenkin enemmän yleisöä. Kokonainen taiteilijamäärä oli 126, mukaan lukien kamarimuusikot, laulajat, yhtyeet, orkesterit, säveltäjät, tuottajat sekä 46 kuorolaulajaa. Musiikkijuhlat työllisti koko vuoden aikana keskimäärin 2,4 henkilöä.
Taiteellinen johtaja ja viulisti Cecilia Zilliacus suunnittelee nyt kolmantena kautenaan ohjelmaa vuodelle 2020. Menestyneen sooloviulistin ja kamarimuusikon uransa ohella Zilliacus toimii viuluprofessorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa. Hänet palkittiin vuonna 2019 Ruotsin Grammis-palkkiolla Amanda Maierin tuotantoa esittelevällä levyllä yhdessä sellisti Kati Raitisen ja pianisti Bengt Forsbergin kanssa. Korsholman Musiikkijuhlat saa keväällä 2020 nauttia Amanda-trion musiikista, kun festivaali avaa kesän teemansa 15.4. kamarikonsertilla.
Yksin, villi ja vapaa!
Vuoden 2020 ohjelma on juuri nyt suunnitteluvaiheessa mutta se käsittelee Ludwig van Beethovenia, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 250 vuotta. Teema keskittyy hänen elämäänsä ja tekijöihin, jotka tekivät hänestä kuuluisan. Hän kärsi säveltäjälle julmasta kohtalosta kuuroutumalla täysin. Musiikkijuhlien ohjelmassa vuonna 2020 esitellään musiikkia Beethovenin ajalta ja myöhempää, vapauteen uskovaa, musiikkia. Kontrastina Beethoven-teemalle tulee olemaan 1920-luku ja tuolloin sävelletty ja esitetty musiikki. Tämä oli vapauden ja kehityksen aikaa ennen suurta talouslamaa ja uutta maailmansotaa.
Teemasäveltäjänä ja säveltäjävieraana vuonna 2020 on ruotsalainen Mats Larsson Gothe. Hän on juuri nyt yksi soitetuimmista säveltäjistä kansainvälisesti ja on säveltänyt teoksia useimmissa musiikin lajeissa. Painopiste hänen tuotannossaan on orkesterimusiikissa ja konsertoissa mutta sieltä löytyy myös kamarimusiikkia sekä oopperaa. Festivaaleilla tullaan kuulemaan myös yksi uusi teos häneltä. Toinen festivaalilla esitettävä nykysäveltäjä on Sebastian Fagerlund, jonka musiikkia on kuultu festivaaleilla usein ennenkin. Yhdessä Amsterdamin StringQuartet Biennalen ja Westcork Chamber Music Festivaalin kanssa Musiikkijuhlat on tilannut uuden fagottikvinteton nimellä Woodland variations for bassoon and string quartet.
Avajaiskonsertissa 29.7. esiintyy Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri uuden taiteellisen johtajansa, viulisti Malin Bromanin, luotsaamana. Konsertin solistina Beethovenin 4. pianokonsertossa on Christian Ihle Hadland. Päätöskonsertissa Vaasan kirkossa 5.8. esiintyy Uumajasta Norrlandsoperanin sinfoniaorkesteri Jonathan Stockhammerin johdolla. Solisteina konsertissa ovat sellisti Torleif Thedéen ja viulisti Cecilia Zilliacus. ORBI-yhtye Hollannista yhdistää omassa konsertissaan Vaasan Ritzissä sinfonista rockia, metallia ja klassista musiikkia. Nuorimmille kuulijoille tarjotaan lapsikonsertti yhdessä jousikvinteton Musetican kanssa. Mestarikurssit ja luennot ovat myös jälleen osa ohjelmaa. Koko ohjelma ja esite julkaistaan tammikuun lopulla ja ne sisältävät noin 30 konserttia eri kohderyhmille.
Korsholman Musiikkijuhlat panostaa vuonna 2020 kestävään kehitykseen sekä konserttiyleisön ja eri kohderyhmien saavutettavuuteen.