22.02.2019

Korsholman Musiikkijuhlat 2019 juhlistaa ELÄMÄÄ!

Ensi kesänä järjestetään 37. Korsholman Musiikkijuhlat torstaista torstaihin 25.7.–1.8.2019. Vuoden 2019 teema on ”Elämä – Sic vita” ja se kulkee punaisena lankana läpi festivaaliohjelman. Ihmiselo ja sen tapahtumat peilautuvat usein musiikkiin. Säveltäjien ja taiteilijoiden elämänkokemukset ovat kaikkina aikoina itsestäänselvästi tulleet esiin heidän teoksissaan. Musiikki ei ole tässä suhteessa poikkeus. Festivaaliyleisö saakin kuulla tulkintoja ELÄMÄSTÄ.

Viime vuoden aikana on tapahtunut myös Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisen johtan, viulisti Cecilia Zilliacuksen elämässä. Viime syksynä hänet nimitettiin professorin virkaan Tukholman Kuninkaalliseen musiikkikorkeakouluun. Kaksi viikkoa sitten Zilliacus voitti Ruotsissa parhaan klassisen musiikin levyn Grammis-palkinnon yhdessä sellisti Kati Raitisen ja pianisti Bengt Forsbergin kanssa tehdystä Amanda Maier -levystä.

Musiikkijuhlilla huomioidaan Armas Järnefeltin 150-vuotisjuhla. Armaksen isä Aleksander toimi kuvernöörinä Vaasassa 1888–1894. Tuona aikana Armas jo opiskeli musiikkia Helsingissä ja Euroopassa. Hänen ensimmäinen sävellyskonserttinsa pidettiin kuitenkin Vaasassa 2.10.1892 ja nyt se uusitaan Musiikkijuhlien konsertissa Vaasan kaupungintalolla 29.7. Ennen konserttia kuulemme kääntäjän ja Tukholman kuninkaallisen oopperan kapellimestarin, Järnefelt-asiantuntija Lasse Zilliacuksen esitelmän säveltäjästä. Esitelmän yhteydessä voi nauttia vaikkapa herkullisen Järnefelt-leivoksen.

Armas Järnefelt sävelsi sinfonisen runoelmansa Korsholma vuonna 1894 Vaasan laulujuhlille. Teos kuullaan tänä keväänä salonkiorkesteriversiona Vaasan kaupungintalolla 4.4. Musiikkijuhlien yhteistyökonsertin Vaasan kaupunginorkesterin kanssa johtaa James Lowe.

Musiikkijuhlien säveltäjävieras 2019 on suomalainen Lotta Wennäkoski, joka on juuri nyt yksi esitetyimpiä suomalaisia säveltäjiä. Wennäkosken musiikkia kuvaillaan lyyriseksi ja leikkisäksi ja merkittävät kansainväliset orkesterit tilaavat häneltä jatkuvasti teoksia. Kevään konsertissa 4.4. kuullaan Wennäkosken teos JONG, jossa Vaasan kaupunginorkesterin solistina nähdään jonglööri Sakari Männistö.

Kesän 2019 Musiikkijuhlille Lotta Wennäkoski säveltää viululle ja harpulle teoksen, jonka kantaesittävät Vaasan kirkossa 31.7. harpisti Stephen Fitzpatrick ja viulisti Cecilia Zilliacus. Avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa 25.7. kuullaan Wennäkosken Zeng-teoksen kamariorkesteriversion Suomen ensiesitys. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria johtaa Dalia Stasevska ja solisteina toimivat nokkahuilisti Anna Petrini ja lyömäsoittaja Antti Ohenoja. Festivaalilla kuullaan kahdesti – Munsalan kirkossa 27.7. ja Kristiinankaupungin lukiossa 28.7. – myös teos Istället för vingar pohjalaisrunoilija Eva-Stina Byggmästarin tekstiin. Antti Ohenoja, klarinetisti Heikki Nikula ja kontrabasisti Sampo Lassila säestävät solistina toimivaa mezzosopraano Erica Backia. Festivaalikeskus Culturumissa järjestetään 26.7. lounaskeskustelu, jossa Wennäkoski ja Byggmästar keskustelevat ja useat festivaalitaiteilijat esiintyvät.

Kesäksi taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus on kutsunut Korsholmaan korkean luokan taiteilijoita ympäri Eurooppaa. Belgialainen klarinetisti Jaan Bossier, norjalainen Vertavo-kvartetti, saksalainen pianotrio, jonka muodostavat viulisti Annette von Hehn, sellisti Stefan Heinemeyer ja pianisti Oliver Triendl, ruotsalainen alttoviulisti Ylvali Zilliacus, italialainen fagotisti Diego Chenna, ja Ruotsista tulevat huilisti Anders Jonhäll ja sellisti Kati Raitinen esiintyvät kaikki useissa konserteissa. Helsinki Lied -kilpailun viime syksynä voittaneet sopraano Virva Puumala ja pianisti Juho Lepistö pitävät lied-konsertin sekä Kauhavalla että Vähänkyrön kirkossa. Norjalainen pianisti Håvard Gimse esiintyy festivaalin loppupuolella. Mezzosopraano Tora Augestad esiintyy festivaalilla sekä kamarimuusikkona että Music for a while -konsertissa 29.7. oman yhtyeensä solistina. Tanssija, koreografi Jorma Uotinen esiintyy Vaasan Ritzissä yhdessä Trio Avecin ja Helena Lindgrenin kanssa Ei huono – Porista Pariisiin -esityksessä.

Joinain vuosina festivaali on ottanut varaslähdön ennen avajaispäivää. Tänä vuonna varaslähtö toteutetaan Vaasan kirkon Iltamusiikki-sarjan kanssa, kun 24.7. esiintymässä ovat viulisti Erik Nygård ja urkuri Markus Wargh.

Musethica-koulutusohjelma esittäytyy tänä kesänä Musiikkijuhlilla. Nuorista, lupaavista jousisoittajista koostuva kvintetti esiintyy alttoviulisti Avri Levitanin luotsaamana eri paikoissa. Ohjelma järjestää konsertteja myös niille, joilla ei ole mahdollisuutta tulla konserttisaleihin, eli esim. vanhuksille, sairaille, pakolaisille, vangeille ja etenkin lapsille. 2–4 konserttia päivittäin tullaan toteuttamaan 29.–31.7.

Musiikkijuhlien päätöspäivä 1.8. vietetään Isonkyrön vanhassa kirkossa, jossa kantaesityksensä saa Olli Kortekankaan säveltämä ja Pia Perkiön kirjoittama kirkko-ooppera Elämänkuvat.

Aluekonsertit pidetään tänä vuonna Kristiinankaupungissa, Maalahdessa, Oravaisilla, Kauhavalla, Munsalassa ja Isossakyrössä. Culturumissa pidetään keskustelutilaisuudet Elämänkuvat-oopperasta Anna-Maria Helsingin ja Olli Kortekankaan johdolla 24.7. ja sävelen ja sanan liitosta Lotta Wennäkosken ja Eva-Stina Byggmästarin vetämänä 26.7. Mustasaaren kulttuuritalossa keskustellaan konsertin johdantona 27.7. klo 12 ihmisen ja koneen suhteesta ja maanantaina 29.7. Lasse Zilliacus esitelmöi Vaasan kaupungintalolla Armas Järnefeltistä ennen illan Järnefelt-konserttia.

Korsholman Musiikkijuhlilla kuullaan tänä kesänä yhteensä 28 yleisötilaisuutta Musethican laitoskonserttien lisäksi. Uumajan suhteen suunnitelmat tarkentuvat kevään mittaan.

Musiikkijuhlat panostaa v. 2019 saavutettavuuteen ja pyrkimyksenä on ottaa huomioon kaikki kävijäryhmät. Kuljetukset konsertteihin ja musiikkiaiheiset keskustelut nostetaan esiin.

Konsertit löytyvät kotisivuiltamme ohjelmaosiosta ja taiteilijakuvat mediaosion kuvapankista. Lipunmyynti alkaa maaliskuun alussa.

www.korsholmmusicfestival.fi