22.06.2010

Korsholman Musiikkijuhlat 2010 loppusuoralla – viimeisissä konserteissa todellisia helmiä

Bachia vanhassa kivikirkossa

Helsingin Barokkiorkesteri konsertoi Isonkyrön vanhassa kirkossa tiistaina 22.kesäkuuta klo 19.00. Vuonna 1304 rakennetussa kirkossa soittaa solistina cembalisti Aapo Häkkinen. Illan säveltäjänimenä on mestari Johann Sebastian Bach.

– Vanhan kivikirkon akustiikka on hyvä kamarimusiikkiyhtyeelle, toteaa Aapo Häkkinen, joka on toiminut Helsingin Barokkiorkesterin johtajana vuodesta 2003 lähtien. Helsingin Barokkiorkesterilla on tuore ja persoonallinen ote musiikin tekemiseen ja sen pyrkimyksenä on tarjota yleisölle korkeatasoisia musiikkielämyksiä. – Halumme löytää yhä uusia näkökulmia vanhan musiikin tulkintaan, kertoo Aapo Häkkinen.

Helsingin Barokkiorkesteri on levyttänyt konsertti-illan ohjelmassa olevat kaikki kolme Bachin cembalokonserttoa. – 1700-luvulla syntyi ihan uusi ajatus –konsertto kosketinsoittimelle. Bachin cembalokonsertot ovat ensimmäisiä lajissaan ja aiheuttivat muoti-ilmiön, kertoo Aapo Häkkinen.

Helsingin Barokkiorkesteri on hyvin kansainvälinen ryhmä, joka esiintyy paljon ulkomailla. Toukokuussa orkesteri kiersi Saksassa ja elokuussa sama maa kutsuu jälleen. Tänä kesänä Helsingin Barokkiorkesteria on mahdollista kuulla Suomessa Korsholman Musiikkijuhlien lisäksi muun muassa Lahden urkuviikoilla.

Ensirakkauden huumaa Vaasan kaupungintalon juhlasalissa

Korsholman Musiikkijuhlien päätöskonsertissa keskiviikkona 23.kesäkuuta klo 19 kapellimestari Okko Kamu johtaa Vaasan kaupunginorkesteria ensimmäistä kertaa. Myös illan pianosolisti Arto Satukangas tekee ensimmäistä kertaa yhteistyötä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa.

Solisti ja kapellimestari ovat kuitenkin tavanneet työn merkeissä aiemminkin.- Tasan tarkkaan 26 vuotta sitten! naurahtaa pianotaiteilija Arto Satukangas ja jatkaa: -Teimme Helsingin kaupunginorkesterin kanssa konsertin ja kapellimestarina oli Okko Kamu. Ohjelmassa oli Chopinin e-molli Pianokonsertto, jonka parissa Satukangas tunnelmoi nyt Vaasan kaupungintalossakin. – Pientä déjá vu –ilmiötä ilmassa, naureskelee Satukangas.

Nuoren Fredéric Chopinin Pianokonserttoa e-mollissa Arto Satukangas kuvailee solakaksi ja kevyeksi, hyvin italialaiseksi. Teos on yksi Chopinin läpimurtoteoksista ilmaisullisesti. Pianokonsertto merkitsee illan solistille paljon. – Soitin teosta ensimmäisen kerran 19-vuotiaana ja olin rakastunut ensimmäistä kertaa elämässäni kuten teinipoika Chopin pianokonserttoa säveltäessään. Erityisesti konserton hitaissa osissa kuuluvat onnen tunteet ja ensirakkauden ihanuus. Jos Arto Satukangas saisi valita autiolle saarelle mukaansa vain yhden teoksen, valinta olisi täysi selvä. Seurana olisi Chopinin Pianokonsertto nro 1 e-mollissa.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 16.-23.6.2010.

http://www.korsholmmusicfestival.fi