26.07.2019

Korhoslman Musiikkijuhlien viikonloppu on vierailuja täynnä

Korhoslman Musiikkijuhlien viikonloppu on vierailuja täynnä! Lauantaina tehdään retki Oravaisten taistelutantereelle ja kuullaan konsertti Oravaisten kirkossa klo 18. Lauantain muuhun ohjelmaan kuuluu konsertti Mustasaaren kulttuuritalossa klo 13 ja ruotsalaisen tähtitieteilijän Bengt Gustafssonin konserttiesittely samassa paikassa klo 12. Illalla klo 20 Kristiinankaupungin lukiolla soitetaan Lotta Wennäkosken ja Pjotr Tšaikovskin musiikkia ja klo 21 Virva Puumala ja Juho Lepistö pitävät lied-konsertin Vähänkyrön kirkossa. Festivaalikahvila Loftetissa soi klo 15.

Sunnuntain retkikohde on UNESCOn maailmanperintöalue Merenkurkussa ja konsertit pidetään klo 14 Björköbyn Suolaamossa ja klo 18 Raippaluodon kirkossa. Sunnuntai-iltana Vaasan keskustakin lienee jo rauhoittunut rokkien jäljiltä ja klo 22 ortodoksisessa kirkossa soi yömusiikki.

Festivaalikahvila Loftetissa soi sunnuntainakin klo 15.

Maanantai meneekin sitten voittopuolisesti Vaasassa. Mestarikurssikonsertti aloittaa päivän Vaasan kaupungintalolla klo 12 ja klo 14 Tikanojan taidekodissa kuullaan musiikkia isoille ja pienille. Iltaohjelma pidetään taas Vaasan kaupungintalolla: klo 16.30 Lasse Zilliacus esitelmöi Armas Järnefeltistä kaksikielisesti ja klo 18 kaupungintalon salissa kuullaan Armas Järnefeltin vuoden 1892 sävellyskonsertin uusinta. Illan päättää Tora Augenstadin jazz-yhtyeen konsertti Music for a while kaupungintalon salissa klo 20. Musethica-koulutusohjelman taiturit kiertävät laitoskonserteissa Mustasaaressa, Vähässäkyrössä ja Vaasassa.

Maanantaina alkavat myös opastetut kierrokset Vaasan kaupungintalossa klo 14. Kierroksia järjestetään Musiikkijuhlien aikaan iltapäivisin maanantaista keskiviikkoon ja ne on sovitettu muuhun konserttiohjelmaan.

Lauantai 27.7.

Joko tietokone osaa säveltää? Mustasaaren kulttuuritalon aulassa kuultiin viime Musiikkijuhlilla sosialismin ihmeitä mieleenpainuneessa konsertissa. Tänä vuonna suunnataan katse menneestä tulevaan, kun ohjelmassa on joitakin Espanjassa kehitellyn Iamus-tietokoneen säveltämiä kappaleita. Iamuksen tuotoksia pääsee vertaamaan nerokkaimpien ihmisaivojen luomuksiin, sillä konsertissa kuullaan myös muun muassa Arvo Pärtin, Béla Bartókin ja Britannian tärkeimpiin nykysäveltäjiin luetun Thomas Adèsin teoksia. Konsertti kulttuuritalossa pidetään lauantaina 27.7. klo 13, ja jo klo 12 Tukholman yliopiston tähtitieteen professori emeritus Bengt Gustafsson esittelee konsertin teemaa ja teoksia (esittely ruotsiksi).

Esittelyyn on vapaa pääsy, konserttiin liput 25/20 €. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 11.45 esittelyyn ja klo 12.40 konserttiin.

Retki Oravaisille

Korsholman Musiikkijuhlilla pääosassa on tietysti maailman hienoin musiikki loistavasti esitettynä, mutta konserttien ohessa tapahtuu paljon muutakin. Oravaisten kirkossa esitetään lauantaina 27.7. klo 18 kiinnostavaa vanhaa ja uutta musiikkia ja jo klo 15 Oravaisten taistelutantereella järjestetään historiallinen draamaopastus Suomen sodan ympäristössä. Opastuksen päätteeksi nautitaan ravintola Ädelbragdissa maittava upseeripäivällinen, josta konserttiin ehtii hyvin.

Retken hinta (sis. aterian, konsertin ja kuljetukset) 70/65 €. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta lähtee klo 14.15.

Kuninkaan aika ja vähän meidänkin

Musiikkijuhlien vuoden teema tulee 1600-luvulla eläneeltä englantilaiselta runoilijalta ja piispalta Henry Kingiltä. Miten hänen aikansa ja meidän aikamme keskustelevat keskenään, kuullaan Oravaisten kirkossa lauantaina 27.7. klo 18. Ohjelmassa on voittopuolisesti myöhäisrenessanssin ja varhaisbarokin helmiä etenkin Englannista ja niille vastapainoksi nykymusiikkia lyyrisen värimaailman mestareilta Tōru Takemitsulta, Lotta Wennäkoskelta ja Willy Merziltä.

Konsertin muusikot ovat vanhan musiikin taitureita ruotsalaisen nokkahuilisti Anna Petrinin johdolla. Kiinnostavan lisän konserttiin tuo norjalainen mezzosopraano Tora Augestad, joka on kotonaan myös jazzin maailmassa.

Liput 25/20 €. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta lähtee klo 17.15.

Siipien sijaan Kristiinankaupungissa

Eva-Stina Byggmästar on alunperin Pietarsaaresta kotoisin oleva runoilija, joka asuttuaan pitkään Tanskassa ja Ruotsissa on muuttanut takaisin Pohjanmaalle ja elelee nykyään Vöyrillä. Byggmästarin usein luontoaiheisissa ja hyvin alkuvoimaisissa runoissa saattavat peikonkarvaiset naiset huutaa kilpaa myrskyn kanssa tai lintuihminen haluta ulos kalustetuista huoneista. Runojen energia teki vaikutuksen myös säveltäjä Lotta Wennäkoskeen, joka muutama vuosi sitten sävelsi Byggmästarin teksteihin neljän laulun sarjan I stället för vingar, Siipien sijaan. Teos kuullaan Korsholman Musiikkijuhlilla kahdessakin konsertissa, joista jälkimmäinen pidetään Kristiinankaupungin lukiolla lauantaina 27.7. klo 20. Wennäkosken teoksen solistina toimii naapurikylä Närpiön punaposkinen taiteilijantaimi, mezzosopraano Erica Back, joka nuoresta iästään huolimatta tekee jo vahvaa uraa Saksan oopperamaailmassa. Saksasta tulevat myös konsertin huippuinstrumentalistit Annette von Hehn, Stefan Heinemeyer ja Oliver Triendl, jotka Wennäkosken teoksen jälkeen esittävät yhden venäläisen romantiikan intiimeimmistä teoksista, Pjotr Tšaikovskin pianotrion a-molli, lisänimeltään ”Suuren taiteilijan muistolle”.

Liput 25/20

Vähänkyrön iltakonsertissa nuorta taitoa

Lied-pareille järjestettävässä Helsinki Lied -kilpailussa oli viime syksynä palkintona esiintymismahdollisuus tämän kesän Korsholman Musiikkijuhlilla. Nuorten voittajien taituruutta ja ilmaisun paloa on kuultavissa Vähänkyrön kirkon iltakonsertissa lauantaina 27.7. klo 21, kun esiintymässä ovat kilpailussa säkenöineet sopraano Virva Puumala ja pianisti Juho Lepistö.

Virva Puumala on tällä välin voittanut myös Lappeenrannan valtakunnalliset laulukilpailut ja hän on yksi valovoimaisimpia nuoria sopraanoja maassamme. Hänen ja Lepistön ohjelmistossa Musiikkijuhlien konsertissa on Toivo Kuulan rakastetuimpia yksinlauluja kuten Tuijotin tulehen kauan, Suutelo ja Kesäyö kirkkomaalla. Yrjö Kilpisen korkeatasoisen lied-tuotannon helmet ja Sergei Rahmaninovin Kuusi romanssia täydentävät romantiikan ajan laulutaidetta luotaavan ohjelman.

Liput 20/15 €. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta lähtee klo 20.15.

Festivaalikahvilassa nuoret instrumentalistit

Musiikkijuhlien festivaalikahvilana toimii tänä kesänä idyllinen Loftet aivan Vaasan kaupungintalon naapurissa. Lauantaina ja sunnuntaina klo 15 esiintymässä ovat Kuula-opiston nuoret lahjakkuudet. Konserteissa kuullaan monipuoliset paketit nuorten instrumentalistien taitavia tulkintoja barokista Piazzollaan. Esiintymässä on sekä puhaltajia että jousisoittajia, pianisteja ja kitaristeja.

Musiikin tekemisen iloa pääsee näihin konsertteihin kuulemaan kahvikupin hinnalla.

Sunnuntai 28.7.

Perintömaita katsastamassa

Sunnuntaina 28.7. järjestetään perinteinen saaristoretki UNESCOn maailmanperintöalueelle Raippaluotoon ja Björköhön. Linja-autokuljetus lähtee Vaasan kaupungintalolta klo 11 ja ensimmäinen pysähdys on ravintola Berny’sissä Raippaluodossa, jossa syödään saaristolaislounas. Lounaalta ehditään hyvin Björköbyhyn Suolaamon konserttiin klo 14. Konsertin jälkeen n. klo 15.30 on vielä mahdollisuus osallistua opastettuun, noin tunnin kestävään luonnonhistorialliseen kävelyyn tai veneretkeen, joilla molemmilla tutkitaan Merenkurkun luontoa ja jääkauden merkkejä maisemassa. Saaristopäivän tapahtumista voi valita mieleisensä ja linja-autot kulkevat Vaasan ja Björköbyn väliä myös ennen ja jälkeen konsertin. Musiikin suurkuluttajat voivat liittää matkaan vielä Raippaluodon kirkon konsertin klo 18.

Liput 47/42 € (lounas ja konsertti), 72/67 € (lounas, konsertti ja patikointi/veneretki) tai 50/45 € (konsertti ja patikointi/veneretki)

Merta päin!

Merenkurkussa on aina eletty merestä ja tänä vuonna Musiikkijuhlien konsertissa UNESCOn maailmanperintöalueella lähdetään ainakin kuvitteellisesti merelle. Konsertti pidetään tuttuun tapaan Björköbyn Suolaamossa sunnuntaina klo 14 ja aluksi kuullaan japanilaisen Tōru Takemitsun valaiden suojelukampanjaa varten 1980-luvun alussa säveltämä Toward The Sea. Teos on ajankohtaisempi kuin aikoihin merien muuttuessa kaatopaikoiksi ja Japanin suunnitellessa taas kaupallista valaanpyyntiä.

Tuulenhenki Ariel kuuluu englantilaisen Sally Beamishin teoksessa. Lotta Wennäkosken Ciphers taasen on kokoonpanoltaan sisarteos Musiikkijuhlilla myös kuultavalle Claude Debussyn sonaatille huilulle, alttoviululle ja harpulle. Konsertti päättyy Rebecca Clarken teoskokonaisuuteen Preludi, allegro ja pastoraali, jonka päätösosan paimentunnelmaa voi lähteä vielä kokemaan vaikkapa patikointiretkelle Saltkaretiin – tai oikeasti lähteä veneretkelle merta päin. Ehkä Björköbyssä kesäisin laiduntava ylämaankarjakin näyttäytyy rantaniityillä!

Liput 25/20 €. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta lähtee klo 13.00.

Vapaa mutta yksin

Kun säveltää teoksen mottoon frei aber einsam, vapaa mutta yksin, on se varminta tehdä poikaporukalla yhdessä muiden samanmielisten kanssa. Harvinaislaatuisen yhteisteoksen nimellä F-A-E-sonaatti kirjoittivat Robert Schumann, Johannes Brahms ja Albert Dietrich viulu-pianoduolle vuonna 1853. Teos kuullaan Musiikkijuhlien konsertissa Raippaluodon kirkossa sunnuntaina 28.7. klo 18. Seurakseen sonaatti saa sooloteokset ranskalaiselta Philippe Hérsantilta ja venäläislähtöiseltä Lera Auerbachilta, ja konsertin päättää Brahmsin iki-ihana klarinettitrio a-molli. Musiikkijuhlien yleiseurooppalainen taiteilijakunta vastaa tulkinnoista saksalaisviulisti Annette von Hehnin johdolla.

Liput 25/20 €. Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta lähtee klo 17.15.

Yön huhuilua ortodoksisessa kirkossa

Miten ranskalainen ja italialainen käsitys yöstä eroavat toisistaan? Tämä kuullaan Vaasan ortodoksisen kirkon myöhäisillan konsertissa sunnuntaina 28.7. klo 22. Antonio Vivaldi tunnetaan ohjelmallisista konsertoistaan ja tällä kertaa kuullaan fagottikonsertto B-duuri, lisänimeltään Yö. Konserton solistina toimii itsekin italialainen Diego Chenna. Toisen näkökulman yöhön tarjoaa ranskalaisen Henri Dutilleux’n jousikvartetto Ainsi la Nuit, jonka esittää vuoden kvartettivieras Vertavo. Camille Saint-Saënsin ja Armas Järnefeltin kehtolaulujen lisäksi kuullaan Lotta Wennäkosken jousikvartetille kirjoittama Culla d’aria.

Liput 25/20 €.

Festivaalikahvilassa nuoret instrumentalistit

Musiikkijuhlien festivaalikahvilana toimii tänä kesänä idyllinen Loftet aivan Vaasan kaupungintalon naapurissa. Lauantaina ja sunnuntaina klo 15 esiintymässä ovat Kuula-opiston nuoret lahjakkuudet. Konserteissa kuullaan monipuoliset paketit nuorten instrumentalistien taitavia tulkintoja barokista Piazzollaan. Esiintymässä on sekä puhaltajia että jousisoittajia, pianisteja ja kitaristeja.

Musiikin tekemisen iloa pääsee näihin konsertteihin kuulemaan kahvikupin hinnalla.

Maanantai 29.7.

Tikanojalla musiikkia isoille ja pienille

Maanantaina 29.7. klo 14 Tikanojan taidekodissa huomioidaan aikuisyleisön lisäksi lapset. Kaikenikäisille kiinnostavassa konsertissa liikutaan tunnelmasta toiseen ja kuullaan sekä lasten kuultavaksi että esitettäväksi sävellettyä musiikkia. Huumori kukkii mm. Lotta Wennäkosken teoksessa rosE eikä pääse lakastumaan edes sävelten pikku hiljaa vähetessä loppua kohden.

Italialainen fagotisti Diego Chenna taipuu sekä fagotille tyypilliseen lystikkyyteen että lyyriseen ilmaisuun ja Trygve Brøsken ja Oliver Triendlin käsittelyssä tavallinen flyygeli muuttuu miljoonalaatikoksi, josta löytyy leikkikalu ja ihmevempele poikineen. Sellisti Kati Raitisen käsissä pienille sellisteille luoduista pienistä kappaleista kasvaa suurta musiikkia.

Liput 25/20 €

Kuka oli Armas Järnefelt?

Armas Järnefeltin syntymästä tulee elokuussa kuluneeksi 150 vuotta ja hän on yksi Musiikkijuhlien vuoden teemoista. Järnefelt toimi useita vuosikymmeniä kapellimestarina Tukholman kuninkaallisessa oopperassa ja kukapa olisi parempi asiantuntija kertomaan Järnefeltin elämästä ja tuotannosta kuin kuninkaallisessa oopperassa myös pitkän uran tehnyt ja Järnefeltin elämäkerran ruotsiksi kääntänyt kapellimestari ja libretisti Lasse Zilliacus? Zilliacuksen luento Kuka oli Armas Järnefelt? kuullaan Vaasan kaupungintalolla maanantaina 29.7. klo 16.30 sopivasti ennen klo 18 alkavaa Järnefelt-juhlakonserttia. Luento on kaksikielinen.

Vapaa pääsy. Kaupungintalon Cafe Maestro avoinna koko illan.

Järnefeltin paluu!

Armas Järnefeltin isä toimi Vaasassa kuvernöörinä vuosina 1888–1894 ja ehkä tästä syystä päätti nuori Armas pitää sävellyskonserttinsa Vaasan kaupungintalolla syksyllä 1892. Konserttiin hän valitsi lähinnä aivan tuoreita sävellyksiään ja niiden lisäksi Frédéric Chopinin ja Ludwig van Beethovenin pianomusiikkia. Viulistiherra Westerlind ja laulajaneiti Hirvinen avustivat konsertissa, jossa Järnefelt itse soitti piano-osuudet.

Nyt reilu 125 vuotta myöhemmin, maanantaina 29.7. klo 18, konsertti uusitaan samassa paikassa ja ohjelmansa puolesta mahdollisimman tarkasti. Esiintymässä ovat norjalainen pianistiherra Håvard Gimse, viulistirouva Cecilia Zilliacus ja mezzosopraanoneiti Erica Back.

Järnefeltiltä kuullaan monipuolisesti lauluja, kamarimusiikkia ja pianoteoksia, ja konsertin päättävä, vasta uudelleenlöydetty pianokappale Thema mit Variationen (alkuperäisessä käsiohjelmassa nimellä Variatioonia) saa mahdollisesti ensimmäisen julkisen esityksensä sitten vuoden 1892!

Liput 25/20 €

Music for a while

Tora Augestad on Norjan sensuellien, klassisen ja jazzin välimaastossa liikkuvien laulajattarien kiinnostavimpia nimiä, ja nyt hänet saadaan ensi kertaa Korsholman Musiikkijuhlille. Augestad tuo mukanaan yhtyeensä, jossa soittaa muun muassa skandinaavisen jazzin merkkinimiin kuuluvat trumpetisti Mathias Eick ja rumpali Pål Hausken. Yhtye esiintyy Vaasan kaupungintalolla maanantaina 29.7. klo 20.30 ja sen ohjelmistossa on musiikkia useilta vuosisadoilta renessanssimestari John Dowlandin luuttulauluista Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin moderneihin klassikoihin. Augestadin viekoitteleva ääni ja innovatiiviset sovitukset ovat konsertin johtotähtinä. Tässäpä konsertti, jota yksikään ennakkoluuloton musiikin ystävä ei jätä väliin!

Liput 30/25 €

Mestarit ja kisällit

Mestarikurssikonsertissa Vaasan kaupungintalolla maanantaina 29.7. klo 12 kuullaan Musiikkijuhlien mestarikursseilla hiottua ohjelmistoa. Esiintymässä kurssien taitavat nuoret opiskelijat.

Vapaa pääsy.

Opastuksia kaupungintalolla

Heinäkuun viimeisinä päivinä järjestetään Vaasan kauniilla kaupungintalolla opastuksia. Reilun puolen tunnin kierroksilla tutustutaan 1880-luvulla rakennetun kaupungintalon arkkitehtuuriin ja Suomen ehkä kauneimman konserttisalin kattomaalauksiin. Historia havisee suojellun talon yksityiskohdissa. Kierrokset pidetään maanantaina 29.7. klo 14, tiistaina 30.7. klo 16 ja 17 sekä keskiviikkona 31.7. klo 16 ja ne on helppo yhdistää kaupungintalolla tai sen läheisyydessä järjestettäviin konsertteihin.

Liput 10 €.

Musethica on the move!

Musethica-koulutusohjelman jousikvintetti alttoviulisti Avri Levitanin johdolla esittää Johannes Brahmsin ja Wolfgang Amedeus Mozartin jousikvintettoja Sepänkylän Solgårdissa maanantaina klo 10, Vähänkyrön Fyrrykartanossa klo 15 ja Hopearannassa Vaasassa klo 15.

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi.