26.07.2010

Kone soi, runo laulaa – Joroisten musiikkipäivät alkavat 28.7.

Joroisten musiikkipäivillä 28.7.–1.8. juhlitaan tänä vuonna runoa, kirjallisuutta ja musiikkia etenkin seudun vanhoissa kartanoissa. Taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on laatinut kiinnostavaa ohjelmaa myös tehdashalliin ja tanssilavalle. Musiikkipäivien lipunmyynti sujuu vilkkaasti. Jotkut konsertit ovat jo loppuunmyytyjä, mutta useimpiin tilaisuuksiin mahtuu vielä.

Joroisten lisäksi myös Juvalla nautitaan: ikimuistoinen Dallapé-orkesteri tanssittaa Partalan kuninkaankartanossa la 31.7 klo 19.00.

Avanti!-orkesteri vuorostaan ilottelee Varkaudessa solisteinaan huippuklarinetisti Kari Kriikku ja akrobaattinen sopraano Tuuli Lindeberg. Kone soi! -konsertti toteutuu la 31.7. yhteistyössä Mekaanisen musiikin museon kanssa.

Ooppera ei ole Savonlinnan yksinoikeus. Tänä kesänä sitä kuullaan myös Joroisissa, ja suuren koneiston sijaan unohtumattoman elämyksen luovat pianisti, kaksi laulajaa ja sänky. Jaakko Kuusiston koominen miniooppera Makuukamari on ehdottomasti koettava. Kantaesityksen arvioinut Kymen Sanomat kiitti 2.2.: ”Makuukamariooppera on kiintoisa ja paikkansa täyttävä musiikkiteatteriteos, jolla on tärkeää sanottavaa.” ja Länsi-Savo totesi 26.3. ”Klassikko on syntynyt! Oopperassa on harvoin ollut näin hauskaa!” Esitykset ovat pe 30.7. ja su 1.8. Joroisten kartanoissa.

Musiikkipäivät avaa Runon ja musiikin ilta Joroisten kirkossa ke 28.7. klo 19.00 radio Ylen Ykkösen suorana lähetyksenä. Esiintyjinä ovat näyttelijät Sinikka Sokka ja Jarmo Heikkinen, laulajat Essi Luttinen ja Petteri Salomaa sekä jazzmuusikot Verneri Pohjola ja Joonas Riippa.

Joroisten juhlien vieraaksi tulee tänä kesänä kaksi tunnettua kirjailijaa: runoilija, suomentaja ja kirjailija Helena Sinervo sekä kuvataiteilija ja Finlandia-voittaja Hannu Väisänen, jonka nuoruusmuistot liittyvät myös mm. Savonlinnaan. Kumpikin on suunnitellut Joroisiin itsensä näköisen konsertin.

Sinervon konsertissa to 29.7. on luvassa sekä modernia että hyvin klassista musiikkia, mm. Schubertin hieno jousikvartetto Tyttö ja kuolema. Esiintyjät ovat Rantamäki-kvartetti, laulajatar Essi Luttinen ja pianisti Tuula Hällström.

Hannu Väisäsen iloisen kirjavassa ohjelmassa Koskenhovin kartanossa su 1.8. esimerkiksi Johann Sebastian Bach lyö kättä Tapio Rautavaaralle. Elämyksen tarjoavat jazzvibrafonisti Arttu Takala, harmonikkataituri Niko Kumpuvaara, Club for Five -yhtyeen Susanna Hietala ja baritoni Petteri Salomaa.

http://www.musiikkipaivat.joroinen.fi