31.01.2013

Kolme uutta tuotantoa Savonlinnan Oopperajuhlilla – Verdin ja Wagnerin 200-vuotisjuhlavuosi vahvasti mukana ohjelmistossa

Vuonna 2013 vietetään kahden suuren oopperasäveltäjän juhlavuotta. Giuseppe Verdin ja Richard Wagnerin syntymistä tulee kuluneeksi 200 vuotta.

Juhlan kunniaksi Savonlinnan Oopperajuhlilla esitetään yksi rakastetuimmista oopperoista kautta aikojen, Verdin La traviata. Sen ohjaa Puolan kansallisoopperan taiteellinen johtaja Mariusz Treliński, joka tunnetaan visuaalisesti kiinnostavista ohjauksistaan niin elokuvassa, teatterissa kuin oopperassa.

Puolan kansallisoopperan näyttämön ohella Treliński on ohjannut oopperaa mm. Washingtonissa, Pietarin Mariinski-teatterissa, Los Angelesissa, sekä Baden-Badenin ja Edinburgin festivaaleilla tehden yhteistyötä Placido Domingon, Valeri Gergijevin, Kent Naganon ja Daniel Barenboimin kanssa. Olavinlinnan ohella Trelińskin tulevista ohjauksista mainittakoon mm. debyytti New Yorkin Metropolitan-oopperassa.

La traviatan kapellimestarina vuorottelevat Paolo Olmi ja Stefano Romani. Violettan roolin laulavat Jennifer Rowley ja Moskovan Bolshoi-teatterin solistikuntaan kuuluva Venera Gimadieva. Rowley on Savonlinnassa tuttu viime kesän Free Willin Luciferin ja edelliskesän Don Giovannin Donnan Annan rooleista. Alfredona laulaa Mariinski-teatterin tenori Maxim Aksenov, joka Pietarin lisäksi esiintyy myös muilla keskeisillä eurooppalaisnäyttämöillä, kuten Berliinin Deutsche Operissa ja Wienin valtionoopperassa.

Toinen kesän Verdi-ooppera on Ralf Långbackan kiitetty ohjaus Macbethistä, jonka johtaa Jan Latham-Koenig. ”Juhlilla on ollut onnistuneita teoksia, jotka elävät pitkään. Macbeth on yksi niistä. Teos sopii Olavinlinnaan loistavasti, sillä se hyödyntää hyvin linnan mahdollisuuksia”, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen sanoo. Kesän 2013 pääpari on unkarilainen sopraano Csilla Boross ja mm. useassa Metropolitan-oopperan elokuvateattereihin välitetyssä produktiossa laulanut yhdysvaltalaisbaritoni Stephen Gaertner. Boross lauloi Olavinlinnassa viime kesänä Aidan nimiroolin.
Banquona on italialainen huippubasso Carlo Colombara, joka on laulanut aiemmin Savonlinnassa Mefistofelen ja Don Giovannin roolit.

Wagnerin juhlavuotta kunnioitetaan esittämällä kesällä 2011 ensi-iltansa saanut Lohengrin, jonka näyttämötoteutus on ohjaaja Roman Hovenbitzerin johtaman saksalaisen tuotantoryhmän tulkinta tästä ritariromantiikkaa tihkuvasta klassikosta. ”Lohengrin on teoksena upea ja haluamme uusia sen nimenomaan juhlavuonna”, sanoo taiteellinen johtaja Jari Hämäläinen, joka myös johtaa oopperan. Naispääosan, Elsan, laulaa yhdysvaltalaissopraano Kirsten Chambers ja nimiroolin yhdysvaltalaistenori Bryan Register. Keskeisissä rooleissa on myös kaksi yhä vastuullisempiin solistitehtäviin kansainvälisillä näyttämöillä noussutta suomalaislaulajaa: Tuija Knihtilä laulaa Ortrudin roolin ja Heinrich der Voglerin roolissa esiintyy basso Mika Kares. Erityisen tärkeä tässä teoksessa on myös Matti Hyökin valmentama satapäinen Savonlinnan Oopperajuhlakuoro. Onhan Lohengrin myös suuri kuoro-ooppera, joka sisältää Wagnerin oopperatuotannon uljaimmat mieskuorokohtaukset.

Musiikin kauneutta ja tarinan dramatiikkaa ranskalaisittain

Kesän oopperajuhlakauden avaa 5. heinäkuuta ranskalaisen Camille Saint-Saënsin tunnetuin ooppera Samson et Dalila. Oopperakirjallisuuden tunnetuimpiin mezzosopraanoaarioihin lukeutuvan ”Mon coeur s’ouvre à ta voix” ohella koko teos huumaa musiikkinsa kauneudella ja vahvalla, aina yhtä ajankohtaisella tarinallaan. Yhteistyössä Erfurtin oopperan kanssa tuotettava produktio tuo Olavinlinnan lavalle näyttävän kaksikerroksisen lavastusratkaisun. Oopperan ohjaa Erfurtin oopperatalon johtaja Guy Montavon, kapellimestarina Jacques Delacôte. Samsonin roolissa on upean kansainvälisen uran tehnyt amerikkalaistenori Franco Farina. Naispääosan, Dalilan, laulaa serbialaissyntyinen Milijana Nikolic, joka lauloi vuonna 2010 Carmenin nimiroolia Oopperajuhlilla.

Savonlinnan Oopperajuhlien 14. kantaesitys

Norppaooppera, Savonlinnan Oopperajuhlien neljäs lastenooppera tuskin voisi olla aiheeltaan ajankohtaisempi ja ympäristöönsä sopivampi. Saimaannorppien maailmaan sijoittuva teos on ideoitu ja valmisteltu yhdessä suomalaisten alakoulujen oppilaiden kanssa. Oopperan säveltäjä on Timo-Juhani Kyllönen. Tuotanto on luonnollinen jatke kansainvälistä huomiota herättäneelle Free Will –oopperalle, joka oli ainutlaatuinen esimerkki joukkoistamisen (crowdsourcing) käytöstä oopperan luomisprosessissa.

Lasten kirjoituskilpailuvoittajatekstin, ”Lumi ja ilmastonmuutos”, on oopperalibretoksi jalostanut Iida Hämeen-Anttila. Ohjaaja Minna Vainikaisen johtama tuotantoryhmä, jonka täydentävät puvustaja Riitta Röpelinen ja lavastaja Tarja Väätänen on työstänyt Savonlinnan Oopperajuhlille lastenoopperaa aiemminkin (Kuusisto: Koirien Kalevala, Linkola: Hui kauhistus!).

Norppaoopperan lavastus, puvustus ja tarpeisto valmistetaan Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampuksen ja Savonlinnan aikuis- ja ammattiopiston opiskelijoiden yhteistyönä osana heidän tämän lukuvuoden opintojaan. Oopperaesityksissä orkesterina soittaa Kuopion kaupunginorkesteri, kapellimestarina on Atso Almila.

Mestariohjaajien Mihailovski-vierailu

Savonlinnan Oopperajuhlilla on vieraillut ulkomaisia oopperataloja vuodesta 1987. Kesän 2013 vierailija tulee Pietarista. Maineikas Mihailovski-teatteri esittää yhden oopperakirjallisuuden suosituimmista teoksista, Pjotr Tšaikovskin oopperan Jevgeni Onegin. Verdin juhlavuosi täydentyy Andrejs Zagarsin ohjaamalla Naamiohuvit-oopperalla (ensi-ilta Mihailovski-teatterissa 21.7.2010). Molemmat teokset johtaa oopperatalon ylikapellimestari Mikhail Tatarnikov.

Mihailovski-teatterin uusi, 26. lokakuuta 2012 ensi-iltansa saanut Jevgeni Onegin -toteutus on ohjaaja Andriy Zholdakin käsialaa.

Ukrainalainen Zholdak on suomalaisyleisölle tuttu muun muassa Anna Kareninan ja Kirsikkapuiston kehutuista ja kohutuista ohjauksista Turun kaupunginteatteriin.

“Asetin itselleni tehtäväksi herättää yleisön sympatia ja empatia. Haluan antaa katsojalle mahdollisuuden seurata ihmissielun salaista elämää. Tuotantoa voisi kuvailla kahdella sanalla: aistillinen ja kaunis”, kertoo ohjaaja.

Oopperajuhlat ja Mihailovski-teatteri ovat rakentaneet vuorovaikutteisen yhteistyön parin vuoden ajalle. Tämän oopperavierailun ohella osapuolet järjestävät yhdessä Pietarissa gaalakonsertteja. Ensimmäinen toteutettiin maaliskuussa 2012 ja seuraava 4.5.2013.

Suomen Verdi-juhlavuoden komein konsertti, säveltäjämestarin Requiem kuullaan Olavinlinnassa sunnuntaina 28.7. klo 19. Teoksen solisteina laulavat Csilla Boross, Milijana Nikolic, Maxim Aksenov ja Carlo Colombara. Solisteja, Savonlinnan Oopperajuhlakuoroa ja Oopperajuhlaorkesteria johtaa suvereenilla tavallaan Maestro Leif Segerstam.

Nuorille suomalaisille laulajille tarkoitettu Timo Mustakallio –laulukilpailu pidetään 6.7.–7.7.2013 Olavinlinnassa.

” Kokonaisuus on hyvin monipuolinen ja korkeatasoinen. Se antaa mahdollisuuden nauttia niin italialaisen, saksalaisen, venäläisen kuin ranskalaisen oopperan huipputeoksista, unohtamatta kotimaista perheille suunnattua Norppaoopperaa”, festivaalijohtaja Jan Strandholm sanoo.

Etusivu