11.01.2016

Kokkolan XVIII Talviharmonikka – valoa talven keskelle!

Kokkolan Talviharmonikka -festivaali kolkuttelee täysi-ikäisyyttä. Festivaalin varttuessa se on vakiinnuttanut asemansa monipuolisena ja korkeatasoisena tapahtumana, joka helmikuisen viikon aikana – 14.-21.2.2016 – tarjoaa jokaiselle jotakin. Yli puolet viikon tapahtumista on maksuttomia.

Kokkolassa on myös totuttu siihen, että festivaaleille saapuu huippuesiintyjiä eri puolilta maailmaa.

 

Musiikin jönglööri Raskasta, huippuduo Ruotsista

Kokkolan Talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertainen hehkuttaa mielihyvin viikon kohokohtia ja loikkaa loppuviikon vierailuihin.

­- Perjantai-iltana Konservatorion salissa koetaan ainutlaatuinen ilta ranskalaisen sirkus- ja teatteritaiteen parissa, kun lavalle astuu maailmaa laajasti kiertänyt huippujonglööri Jérome Thomas harmonikkataiteilija Jean-Francois Baezin kanssa. Esityksen nimi on Musiikin jonglööri. Heidän jälkeensä samassa salissa esiintyy Kimmo Pohjonen.

– Edellisenä päivänä vietetään jälleen festivaaliviikon Pietarsaari-päivää. Schaumansalissa nautitaan ruotsalaisduo Bengan Janssonin ja Janne Åströmin monipuolisesta ja lennokkaasta ohjelmasta.

 

Vertainen liekeissä

Keskiviikko ja lauantai ovat taiteelliselle johtajalle henkilökohtaisesti kovimmat päivät: keskiviikkoiltana vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen comebackin tekee legendaarinen harmonikkakokoonpano Trio Fratres. Samalla julkaistaan myös ”Recordings At Kuhmo Chamber Music”, joka kokoaa yhteen trion livenauhoituksen Kuhmossa.

– Kiersimme kymmenen vuotta ympäri maailmaa. Se oli antoisaa ja rankkaa aikaa. Nyt on toiset kymmenen vuotta hengähdetty ja tehty ihan muita asioita. Vähitellen alkoi tuntua, että voisimme taas soittaa yhdessä. Yhden keikan verran jo kokeilimme syksyllä Raahessa, Vertainen väläyttää.

Lauantaina on vuorossa Talviharmonikan loppuhuipennukseksi vakiintunut Guardia Nuevan Suuri Viihdekonsertti. Huippusuosittu konsertti järjestetään lauantaina kahteen kertaan – klo 15 ja 19.

– Tällä kertaa solisteinamme laulavat Saara Aalto ja Teemu Roivainen. Luvassa on myös täysin uusia säveliä. Vierailin muun muassa henkilökohtaisesti Abban toimistolla Tukholmassa ja sain luvan Abban ”I let the music speak” -kappaleen suomentamiseen. Käännöksestä vastaa Sinikka Svärd.

 

Sydämellisesti jokaiselle jotakin

Alusta saakka Kokkolan Talviharmonikalla on ollut kolme selkeää johtotähteä: korkeatasoisuus, monipuolisuus ja ihmisten tavoittaminen.

– Kokkolassa voi nauttia harmonikkataivaan suurimmista tähdistä, tilaisuuksia ja konsertteja on kaikenikäisille pikkulapsista ikäihmisiin ja viemme musiikin sinne, missä ihmiset ovat, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen toteaa ja alleviivaa, että festivaaliviikon ohjelmassa ovat paikoillaan kaikki tutut elementit.

– Maanantai-illan klassikko on Nuorten virtuoosien irrottelu Konservatorion salissa ja tiistaina riemu jatkuu Laskiaisriehalla Roskarukalla. Tiistaina järjestetään myös ensimmäiset Orffien koululaiskonsertit. Ensin Kälviällä ja Lohtajalla, keskiviikkona Hollihaan koululla. Torstaina ja perjantaina Seppo Soittila soittelee Säveliä senioreille kaikkiaan seitsemässä palvelutalossa ja lauantaina aamupäivällä Kallentori natisee taas liitoksistaan, kun Torikööri soittaa ja laulaa kaikkien riemuksi ystäviensä kera.

 

Vertaista häiritsee, ettei yhdessä jutussa ehdi kaikkea mainita.

– Heti ystävänpäivänä on työnväentalolla tanssit, käyskentelyretki Neristaniin ja Ystävyydellä-konsertti Snellman-salissa. Tiistaina kaupunginteatterilla on mielenkiintoinen ilta, kun Jarkko Lahden ja Antti Paalasen ”Miehemme Hiidellä” uppoutuu rakkauden, halujen, toiveiden, pelkojen ja muistojen kudelmaan, Vertainen vielä mainitsee ja kehottaa tutustumaan koko ohjelmaan Talviharmonikan nettisivuilla.

– Tervetuloa nauttimaan!

 

Koko ohjelma osoitteessa www.talviharmonikka.com.

Liput www.lipputoimisto.fi