24.02.2015

Kokkolan XVII Talviharmonikka oli huikea menestys

Seitsemästoista Kokkolan Talviharmonikka -festivaalin kahdeksan tapahtumarikasta päivää päättyi leppoisasti sunnuntaina Haitarihiihtoon. Viikon aikana järjestettiin kaikkiaan 35 tapahtumaa, joista yli puolet oli ilmaisia. Tapahtumiin osallistui kaikkiaan 4500 kuulijaa – kasvua noin 100 viime vuodesta.

Työntäyteisen viikon jälkeen Talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertainen on väsynyt mutta onnellinen mies.

 

Monipuolinen ja upea viikko

Viikkoa taaksepäin katsoessaan Raimo Vertainen nostaa esiin monia tähtihetkiä. Viikko alkoi reippaasti HaitariSisäSuunnistuksella sunnuntaiaamuna. Iltapäivällä oli onnistunut kahvikonsertti, illansuussa talvinen käyskentely Neristanissa ja upean aloituspäivän kruunasi ESSe Qvintetin pietarilainen taituruus. Maanantai-illan ohjelmassa oli alusta saakka ohjelmistoon kuulunut ”Nuorten virtuoosien irrottelu”. Tiistaina oli lastenkonsertteja, pulkkamäkeä ja Roman Schatzin mielenkiintoinen kulttuurishokki-luento, illalla konservatorion salissa täyttyi Raimo Vertaisen pitkäaikainen haave.

– Idea Wagnerin musiikin soittamisesta harmonikalla ehti muhia yli kymmenen vuotta. Tiistaina unelmani vihdoin toteutui – ja millä tavalla. Baritoni Esa Ruuttunen oli parhaimmillaan, Janne Valkeajoki korvasi harmonikallaan kokonaisen harmonikkaorkesterin mykistävästi ja kokonaisuutta täyden Roman Schatzin tarinointi Wagnerin elämästä ja oopperoista. Tätä kannatti odottaa!

Keskiviikkona konservatorion sali oli ääriään myöten täynnä, kun Jorma Uotinen ja Trio Avec toivat tullessaan kiihkeän pariisilaistunnelman.

Torstaina vietettiin toisen kerran Talviharmonikan Pietarsaari-päivää. Oli lounasmusiikkia Campus Allegrossa, Nuoren Suomalaisen Harmonikkaorkesterin konsertti Snellman-salissa ja M.A. Numminen & Pedro Hietasen jazzklubilla O´Learys-pubissa.

– Kulttuuriyhteistyö naapurikaupunkien välillä toimii loistavasti. Snellman-sali on jo varattu ensi vuodeksi, Vertainen toteaa.

Perjantaina Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan Anna-Maria Helsing ja solistina harmonikkataitelija Niko Kumpuvaara konsertoivat sykähdyttävästi – konsertti kuultiin suorana YLE Radio1 – illalla YLEn kulttuuriohjelma Stradassa nähtiin, kuinka komeasti ja monipuolisesti harmonikka soi Kokkolassa.

Lauantaina aamupäivällä Kallentori soi jälleen tupaten täynnä. Suuren suosion siivittämänä tapahtuma oli tunnin aiempaa pitempi. Viikon kruunasivat Guardia Nuevan kaksi juhlakonserttia solisteina hallitseva tangokuningas Teemu Roivainen ja Kokkolan Ykspihlajan nuoret naiset, Satamakadun Seireenit. Illalla meno jatkui vielä La Riippa Groupin tahtiin Calle Night Clubissa.

Sunnuntaina otettiin jo rauhallisesti ja hiihdeltiin Rastimajalle. Siellä Jari Saarenpää viihdytti sivakoijia.

 

Kiitos ja kumarrus, ensi vuonna tavataan!

– Festivaali meni loistavasti, välillä en tosin tiennyt mikä viikonpäivä on. Tapahtumat olivat viikonpäiviä. Olen todella tyytyväinen festivaaliimme. KIITOS yleisölle, esiintyjille, tukijoille, ystäville. Nyt on aika levähtää hetki, mutta kalenteriin voi jo laittaa ylös, että Kokkolan XVIII Talviharmonikkaa vietetään 14.–21.2.2016.

 

www.talviharmonikka.com