25.02.2014

Kokkolan XVI Talviharmonikka menestyksekkäästi päätökseen

Kokkolan XVI Talviharmonikka 16.–23.2.2014 oli jälleen odotuksen arvoinen. Valovoimainen kaupunkifestivaali on vakiinnuttanut paikkansa talven piristysruiskeena ja suomalaisen musiikkikentän helmikuisena huipputapahtumana. Monipuolinen ja runsas ohjelmisto houkutteli noin 4400 festivaalivierasta, yleisömäärä kasvoi viimevuodesta.
Kahdeksan päivän aikana tilaisuuksia oli kaikkiaan 30, joista peräti 20 oli maksuttomia. Iso osa tapahtumista veti salin ääriään myöten täyteen: Nuorten virtuoosien konsertti maanantai-iltana, Unto Jutilan muistokonsertti, kouluilla järjestetyissä lastenkonserteissa oli ennätysyleisö ja torstai-iltana Pietarsaaressa Vestersundsby spelmän -orkesterin konsertti veti Schauman-Salin täpötäyteen. Myös Guardian Nuevan Suuri Viihdekonsertti lauantai-iltana oli loppuunmyyty ja Kallentori lauloi, tanssi ja soi tunnin entistä pidempään. Yleisöä oli paikalla parisataa.
– Talviharmonikka onnistui jälleen huomioimaan kattavasti eri ikäryhmät ja eri haitarityylilajit. Toimme harmonikkamusiikin ihmisten keskelle kouluihin, palvelukeskuksiin, keskelle kaupunkia, kirkkoon ja kauppakeskukseen, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen summaa viikon päätteeksi väsyneenä mutta onnellisena.
Koko viikko täysin palkein
Harmonikantäyteinen viikko alkoi upeasti sunnuntaina 16. helmikuuta perhemessulla Kokkolan kirkossa. Talviharmonikan Juhlajumalanpalveluksessa osan virsistä säesti Keski-Pohjanmaan konservatorion Junioriharmonikat. Paikalla oli myös virret harmonikalle sovittanut ruotsalainen harmonikkaguru Lars Holm.
Maanantai-iltana konservatorion salissa Pohjanmaan nuoret harmonikkataiturit irrottelivat oikein kunnolla. Tiistaina konservatoriolla kuljettiin Muistojen polkua Unto Jutilan juhlakonsertissa. Vaikuttava konsertti esitteli Unto Jutilan töiden eri puolia, hänen tuotantonsa monipuolisuutta.
Keskiviikkona Talviharmonikka toi Kokkolaan jälleen jotakin ennenkokematonta. Ismo Kallio ei esittelyitä kaipaa, mutta hämmentävää kyllä, Kallio ei ole Kokkolassa aiemmin esiintynyt. Oli upeaa nähdä todellinen legenda tarinoimassa ja laulamassa Kokkolan kaupunginteatterin lavalla parinaan haitarin kanssa Mari Kätkä.
Torstain anti keskittyi Pietarsaareen. Schauman-Sassa soi Vestersundsby spelmän levynjulkistuskeikka ja sen jälkeen Hot Club de Finlande vierainaan Mika Huusari ja Kimmo Iltanen valloittivat Pub O´Learysin.
– Olemme tehneet luontevaa ja aktiivista yhteistyötä Pietarsaaren kanssa jo pitkään ja nämä ensimmäiset Talviharmonikkakonsertit Pietarsaaressa olivat hieno avaus ruotsinkieliselle alueelle. Heidän musiikkikulttuurinsa on hyvin omaleimaista, ja oli loistavaa saada Vestersundsby spelmänien hieno konsertti osaksi viikon ohjelmaa, Vertainen myhäilee.
Perjantai-ilta räjäytti pankin. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapui häkellyttävä puolalainen harmonikkayhtye Motion Trio. Tekninen taituruus, äärimmäinen monipuolisuus ja korviahivelevä kolmen soittajan saumaton yhteistyö valloitti yleisön. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli se, että kuulijakunnan ikähaitari oli alle kymmenvuotiaista kahdeksankymppisiin ja koko joukko eläytyi ja ylisti upeaa soittoa. Osa yleisöstä totesi, ettei ollut uskaltanut kunnolla hengittää tunnin konsertin aikana, tunnelma oli niin intensiivinen. Kerta on Triolle Suomessa ensimmäinen muttei taatusti viimeinen!
Lauantaina Kallentorilla laulettiin, tanssittiin ja soitettiin tunti entistä pidempään, Rosson kulmalla soi talvikaraoke, harmonikkanäyttelystä sai vaikka ostaa haitarin, ja Guardia Nuevan konsertti soi Snellman-salille peräti kahteen kertaan. Mielenkiintoinen aluevaltaus oli Kokkolan Matkaoppaiden järjestämä
kävelykierros historialliseen Neristaniin illan hämärtyessä. Festivaali päättyi jälleen Sunnuntain Suurtansseihin Snellman-salissa. Tanssille tahdin antoi Maarit Peltoniemi orkesterinsa kanssa.
Ensi vuonna uudestaan
Lennokkaan, runsaan ja kiireisen festivaaliviikon jälkeen taiteellinen johtaja Raimo Vertainen on onnellinen mies.
– Talviharmonikkafestivaali tältä vuodelta on ohi. Oli hieno ja uskomaton festivaali pienessä rannikkokaupungissa. Kiitän yleisöä, joka taas tuli tapahtumiin, samoin mahtavaa Talvi-teamia, olette upeita. Tämä ON kovan luokan festivaali. Nähdään ensi vuonna. Nyt latautumista, Vertainen kiittelee Talviharmonikan Facebook-sivulla