09.01.2017

Kokkolan XIX Talviharmonikka juhlii satavuotiasta Suomea!

Jo 19. kerran järjestettävä Kokkolan Talviharmonikka -festivaali on keskitalven piristysruiske ja lämpöaalto. Vuonna 2017 koko festivaali juhlii satavuotiasta Suomea – komeasti ja leveästi, monipuolisesti ja sielukkaasti. Seinät leveällä ja katto korkealla!

Juhlafestivaalin avaus on upea. Perjantai- ja lauantai-illat 10. ja 11. helmikuuta vietetään Mannerheimin seurassa Tullipakkahuoneella. Timo Närhinsalon esittämä monodraama ”Viimeinen Päiväkäsky” saa rinnalleen Marskin illallisen ja monipuolisen, suomalaisen musiikkikattauksen: Oskar Merikanto, Heino Kaski, Jean Sibelius, Lasse Pihlajamaa – muutamia mainitaksemme. Sari Viinikainen säestää harmonikallaan sopraano Marianne Tunkkaria. Samana lauantai-iltana tanssitaan myös Itsenäisyystanssit Snellman-salilla Esperanzan tahtiin.

Mannerheim-aloitus saa arvoistansa jatkoa sunnuntaina.  ”Yhdessä – Suomi 100 vuotta” –  kuusituntisessa suurkonsertissa Snellman-salissa (klo 14-20) soivat suomalaiset sävelet laidasta laitaan. Prom-tyyppisen konserttikokonaisuuden idea ei ole pönöttää paikoillaan kuutta tuntia putkeen. Konsertissa ei ole numeroituja paikkoja, vaan ajatuksena on, että yleisö saa mennä ja tulla tuntojensa mukaan. Vuorotellen kuunnella, keskittyä ja nautiskella, välillä jaloitella, seurustella ja nauttia virvokkeita. Antaa musiikin viedä ja välillä pysähtyä. Sunnuntaina illansuussa voi myös viivähtää tuokion Kokkolan idyllisessä vanhakaupunki Neristanissa Kokkolan Matkailuoppaiden tunnelmallisella kierroksella.

 

Seikkailun digin ja biitin maailmassa

Juhlavan alun jälkeen keskiviikkona suomalaisuudesta nautitaan eri näkökulmasta. Konservatorion salissa (klo 19) kuullaan räväkkää ”Digiä ja Biittiä”, kun kolme nuorta virtuoosia kohtaa toisensa.

Beatboxaaja Felix Zenger, digitaaliharmonikkaa soittava Netta Skog ja sähköviuluvirtuoosi Elisa Järvelä yhdistävät tämän päivän ja tulevaisuuden ilmiöt. Arvoituksellisten ääniavaruuksien ja äänimaailmoiden kohtaaminen synnyttää jotakin ainutlaatuista. Suomalaisia säveliä, improvisaatiota, yllättäviä sooloja. Seikkailua musiikin virrassa.

 

Harmonikka ja itsenäinen Suomi -seminaari

Perjantaina konservatorion pienessä salissa järjestettävässä seminaarissa sukelletaan harmonikan sielunelämään ja merkitykseen myös tieteellisestä näkökulmasta. Iltapäivän seminaarissa pureudutaan siihen, mitä 100 vuotta on merkinnyt Suomessa harmonikalle – ja harmonikka Suomelle? Onko harmonikka pala suomalaista identiteettiä vai pelkät pirulliset palkeet hienompaa musiikkielämää häiriköimässä.

Seminaarissa mukana keskustelemassa ja väittelemässä säveltäjä Kalevi Aho, FT Marko Tikka, professori Matti Rantanen ja johtaja Minna Sirnö. Puheenjohtajana MM Kimmo Mattila.

 

Kalevi Ahon kantaesitys

Perjantai-iltana konservatorion salissa (klo 19) on luvassa yksi viikon odotetuista kohokohdista: Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin konsertissa kuullaan Kalevi Ahon harmonikkakonsertin kantaesitys solistinaan Saila Korhonen. Kokkolan Talviharmonikka, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri ja Slovenian radio-orkesteri tilasivat Kalevi Aholta harmonikkakonserton jo yli kolme vuotta sitten ja tähtäimeksi sovittiin ensiesitys Suomen juhlavuoden Talviharmonikassa. Solistiksi valikoitui nuori harmonikkataiteilija Saila Korhonen, joka on ennenkin uskaltanut tarttua Ahon vaativiin harmonikkateoksiin. YLE radioi konsertin suorana lähetyksenä.

– Olen aivan varma, että konsertosta tulee Sailan soittamana viimeisen päälle hyvä. Kaikki mahdollisuudet loistavaan! Aho totesi jo keväällä Sailan ensimmäiset harjoitukset kuultuaan.

Kantaesityksen lisäksi konsertissa soi myös Klamin, Johanssonin ja Rydmanin teoksia. Konsertin johtaa kapellimestari Juha Kangas.

 

Tutut elementit syvän suomalaisina

Päätösviikonlopun ohjelmassa on tuttuja elementtejä ja niissäkin näkyy Suomemme juhlavuosi. Joka vuosi tupaten täynnä olevassa Kallentorin tapahtumassa on jotakin syvällisen suomalaista; yhteissoiton, tanssin ja laulun suurta riemua.

Kokkolan Talviharmonikan päätöslauantain ohjelmaan kuuluu – kuin voisilmä kaurapuuroon – Guardia Nuevan suuri Viihdekonsertti. Tänä vuonna Suomi 100 vuotta Viihdekonsertissa Guardia Nueva sukeltaa syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan. Koko juhlakonsertin ohjelmisto on suomalaista musiikkia itsenäisen Suomemme eri vuosikymmeniltä. Solisteina iki-ihana sopraano Mari Palo, sykähdyttävä Matti Korkiala sekä Guardia Nuevan ikioma kapellimestari Raimo Vertainen.

Sunnuntaina hurjan festivaaliviikon päätteeksi lompsutellaan ja sivakoidaan leppoisasti haitarin tahtiin Monotansseissa ja Haitarihiihdossa Rastimajan tunnelmallisissa puitteissa mehutarjoilun siivittämänä. Festivaaliviikon aikana Alfa TV taltioi useita konsertteja, joten Kokkolan Talviharmonikkaviikon annista saadaan nauttia meheviä maistiaisia vielä moneen kertaan festivaalin jälkeen.

Koko viikon ohjelma osoitteessa www.talviharmonikka.com

Uusi Facebook-sivumme: www.facebook.com/KokkolanTalviharmonikka/

Kokkolan Talviharmonikka järjestetään: 10.-19.2.2017.