13.02.2017

Kokkolan Talviharmonikka: Ystävänpäivänä vallataan Iskun sohvat

Kokkolan XIX Talviharmonikassa koetaan ystävänpäivänä erikoinen sohvakonsertti, kun lauluyhtye I.S.K.U., lausuntaryhmä Helikat ja Mervi Myllykangas harmonikallaan yhdistävät voimansa huonekaluliike Iskussa.

Kokkolalainen lauluyhtye I.S.K.U. on esiintynyt Talviharmonikassa jo muutaman kerran, Helikat on mukana ensimmäistä kertaa. Ensimmäinen – mutta tuskin viimeinen – kerta on myös Iskulle.

– Tämä on Helikoiden 22. toimintavuosi. Ryhmän nimi tule puhtaasti perustajajäsenistä Helmi-Liisa-Kaisu. Itse olen ollut mukana vajaat 10 vuotta, yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Järvelä kertoo.

Järvelän mukaan lausuntaryhmään kuuluu reilut kymmenen aktiivijäsentä, ja kaikkinensa yhdistyksellä on noin 20 jäsentä. Talviharmonikan Sohvakonsertissa esiintyy kuuden lausujan – neljä miestä ja kaksi naista – kokoonpano.

– Pyrimme järjestämään vuosittain ainakin yhden oman lausuntaillan. Tänä vuonna maaliskuussa esitämme uudelleen 40 runon ”Inhimillistä ihmisestä” -kokonaisuuden. Se oli meillä ohjelmistossa pari vuotta sitten ja väki tykkäs siitä niin kauhiasti, että päätimme lämmittää sen uudelleen.

Järvelä korostaa, että Helikoiden nimen alla esiintyy monenlaisia kokoonpanoja, kaikki yhtä helikoita.

– Vanhempi kaarti esiintyy usein omana porukkanaan esimerkiksi Eläkeliiton tapahtumissa ja vanhainkodeissa. Monilla meistä on myös omia esiintymisiä – synttäreitä, läksiäisiä ynnä muita juhlia – joissa käymme esiintymässä Helikat-nimellä. Omassa joukossamme on myös muusikoita, joten yleensä esiintymisissä on myös musiikkia mukana, mutta aina ennen se on kummunnut omista riveistä. Ensimmäistä kertaa yhdistämme voimat toisten esiintyjäryhmien kanssa tässä mittakaavassa.

 

Kunnia olla mukana

Kokkolan Talviharmonikan taiteellinen johtaja Raimo Vertainen otti Kimmo Järvelään yhteyttä loppukesästä 2016 ja pyysi mukaan Talviharmonikkaan.

– Tokihan tämä oli niin iso asia, että siitä piti johtokunnassa keskustella, mutta osallistuminen oli itsestään selvää ja meille suuri kunnia.

Illan anti, niin runot kuin musiikkikin, on puhtaasti suomalaista. Runoja ja tunnelmia itsenäisen Suomen eri vuosikymmeniltä ja eri puolilta Suomea, myös Keski-Pohjanmaalta.

– Vanhin runo taitaa olla Oiva Paloheimon runo 1920-luvulta ja uusimpia Juhani Keski-Petäjän ja Tommy Tabermanin runot. Lisäksi ohjelmistoon kuuluu myös Aulikki Oksasen, Eeva Kilven ja Mika Waltarin runoja sekä Yrjö Jylhän sota-ajan runo ”Kohtaus metsässä”. Viimeinen runo on Juice Leskisen Maamme-laulun 150-vuotisjuhliin kirjoittama ”Maanosamme, maailmamme”, joka kertoo yhdellä runolla aika ovelalla tavalla koko Suomen itsenäisyyden historian.

– Harmonikansoittaja Mervi Myllykangas on osassa runoja soittamassa, hänen soittonsa tukee runojen tunnelmaa. Luvassa on hyvä kokonaisuus, Järvelä takaa.

Lauluyhtye I.S.K.U.n kappalevalikoima on yhtä monipuolisesti suomalainen, luvassa on ainakin Rexiä, Hectoria, Juicea, kansanlauluja ja Rauno Lehtistä.

 

Sohvia, nojatuoleja ja pullakahvit

Innoissaan tapahtumasta on myös Kokkolan Iskun myymäläpäällikkö Vesa Kervinen.

– On tästä puhuttu jo useampi vuosi. Ensin Isku oli mukana Talviharmonikan sponsorina, ja sitten Raimo Vertainen ehdotti, että voisiko tiloissamme järjestää konsertin. Ajatus kuulosti hyvältä.

Kervinen toteaa, että on huonekaluliikkeessä ennenkin musiikkia kuultu, muun muassa konsertissa esiintyvä nimikaima on esiintynyt Iskussa aiemminkin, mutta varsinaista konserttia ei ole ennen järjestetty.

– Toivottavasti tästä tulee tapa. Hyviä sohva- ja nojatuolipaikkoja on runsaasti tarjolla. Sängyt ovat yläkerrassa, joten sinne asti esitykset eivät ehkä oikein kuulu, Kervinen naurahtaa.

– Pienellä vaivalla saamme raivattua hyvin tilaa sekä esiintyjille että yleisölle. Toki tarjoamme myös konserttikahvit ja jälkeenpäin on mahdollisuus ostoksiin edulliseen ystävänpäivänhintaan, Kervinen lupaa.

 

Ystävänpäivän Sohvakonsertti Runolla

ti 14.2.2017 klo 19 Iskun huonekaluliikkeessä, Pitkänsillankatu 17.

Lauluyhtye I.S.K.U., lausuntaryhmä Helikat sekä Mervi Myllykangas, harmonikka.

 

www.talviharmonikka.com