08.02.2017

Kokkolan Talviharmonikka: Yhdessä! Sunnuntain suurkonsertissa soivat suomalaiset sävelet

Sunnuntaina 12. helmikuuta Kokkolan XIX Talviharmonikassa koetaan ja kokeillaan jälleen jotakin aivan uutta. Satavuotiaan Suomen kunniaksi on koottu kuusituntinen, proms-tyyppinen konserttiskokonaisuus, jonka sisältö on runsas, monipuolinen ja täysin suomalainen!

Konserttia tukee Keski-Pohjanmaa liitto ja konsertti on osa Suomi 100 -maakuntaohjelmaa, jota valtioneuvoston kanslia tukee valtionavustuksella.

­

– Proms-tyyppisen konserttisarjan idea ydin on siinä, että yleisö voi tulla ja mennä vapaasti tunnelmien mukaan. Ei ole pakko istua tiukasti paikoillaan kuutta tuntia putkeen, vaikka toki niinkin saa tehdä, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen kuvailee.

Konsertissa esiintyvät mm. Chydenius-kapelli, Junioriharmonikat & nuorten virtuoosien irrottelu, Kaustisen musiikkilukion ryhmä, K-30 orkesteri, Kokkolanseudun harmonikkakerho, Kokkolan Lauluveikot, Torikööri, Ykspihlajan Työväen Soittajat ja Jakobstadnejdens Musikinstitut.

Kokkolan Lauluveikkoja konsertissa johtavat Mari Sillanpää ja Heli Uusimäki.

– Tunnelma on hyvä ja paljon ollaan harjoiteltu. Siellä on meille mukavia teoksia tulossa. Konsertti samalla tukee mukavasti meidän koko juhlavuoden ohjelmaamme.  Esittämissämme kappaleissa on ihan mieskuoron peruslauluja, mutta joukossa on myös jykevä Nuijamiesten marssi, jonka lopussa miehet laulavat otsat punaisina VAVISKAA, VAVISKAA. Siinä kyllä lähtee eturivissä tukka taakse. Meillä on myös mahtava yhteisnumero Ykspihlajan Työväen Soittajien kanssa, Heli Uusimäki valaisee.

 

Keskipohjalainen osaaminen esille

Keski-Pohjanmaan maakuntajohtaja Jukka Ylikarjula kertoo, että Keski-Pohjanmaan liittoon on saapunut runsaasti tukihakemuksia juhlavuoden tapahtumien järjestämiseksi.

– Tavoitteenamme on tukea sellaisia tapahtumia, jotka saavat väen kokoontumaan yhteen, kansalaiset liikkeelle. Kokkolan Talviharmonikan Yhdessä-konsertti täytti vaatimuksemme monin tavoin. Kokkolan Talviharmonikka on vakiintunut yhdeksi Keski-Pohjanmaan tärkeistä vuosittaisista tapahtumista ja Suomen juhlavuonna festivaali toteutetaan vielä tavallista näyttävämmin. Festivaalille myönnettiin jo Suomi 100 -juhlavuoden tunnus, joten sekin kertoo Kokkolan Talviharmonikan tasosta. Suurkonsertti Yhdessä tuo hienosti esiin keskipohjalaista osaamista ja nostaa alueemme profiilia. Juuri sellaista toimintaa haluamme olla mukana tukemassa.

 

The Shimmer of the North

Sunnuntain konsertissa on myös yksi kantaesitys: Veli Kujalan ”The Shimmer of the North” -teoksen esittää jousikvintetti solistinaan harmonikka. Harmonikkaa soittaa Sibelius-Akatemiassa Matti Rantasen harmonikkaluokalla toista vuotta opiskeleva Sonja Vertainen.

– Tämä on minulle iso juttu. Olen ensimmäistä kertaa kantaesityksen solistina. Arvostan suuresti tätä mahdollisuutta, Sonja Vertainen toteaa kesken harjoitusten laskettuaan harmonikan hetkeksi sylistään.

Vertainen kertoo harjoitelleensa kappaletta viime kesästä saakka.

– Silloin sain nuotit käsiini. Harjoitteluaika on ollut niin pitkä, että teokseen on saanut tutustua rauhassa ja antaa sen myös välillä levätä.

Teoksen harjoittelu on ollut samalla myös opiskeluprojekti, sillä jousikvintetti koostuu myös Sibelius-Akatemian opiskelijoista ja harjoituksia on ohjannut itse säveltäjä Veli Kujala.

– Tämä on ikään kuin pedagoginen teos, jonka minulta tilasi Suomen harmonikansoitonopettaja ry. He toivoivat sävellystä, joka sopisi musiikkiopisto-opintoja lopetteleville soittajille ja mukana saisi olla myös vaativampi osa, joka tähtäisi konservatorio ja ammattikorkeakoulun puolelle. En osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, kuinka hyvin olen toiveiden täyttämisessä onnistunut, kantaesityksen soittajat ovat kaikki ovat ammattiin opiskelevia muusikoita.

Kujala toteaa, että kantaesitys on aina säveltäjälle jännittävä tilanne, joita ei liian usein ole.

– Tämä ryhmä on ollut kamarimusiikkioppilainani Akatemialla viime syksystä saakka ja olen ohjannut heidän harjoituksiaan. Asiat ovat oikein hyvällä mallilla, Kujala myhäilee.

Kujala kertoo, että teoksessa on hybridimäisiä, brasilialais-irlantilais-balkanilaisia kansanmusiikkivaikutteita.

– Teos on omistettu vuonna 2008 menehtyneen säveltäjä-basisti Pekka Pohjolan muistolle. Erityisesti teoksen keskimmäisen osan harmoniat viittaavat hänen musiikkiinsa. Pekka Pohjola oli progressiivisen rockin suurnimi, rockin Sibelius. Pekan musiikkia on aina kuvailtu hyvin suomalaiseksi.

 

Yhdessä – Tillsammans su 12.2. Snellman-salissa klo 14-20

www.talviharmonikka.com

www.facebook.com/KokkolanTalviharmonikka