15.02.2017

Kokkolan Talviharmonikka: Seppo Lankinen soittaa Säveliä Senioreille

Musisointi ikäihmisten palvelutaloissa on kuulunut Kokkolan Talviharmonikan ohjelmistoon alusta saakka. Tänä vuonna vanhainkotikierros laajenee entisestään ja samalla myös soittajat vaihtuvat. Seppo Lankinen soittaa kahden päivän aikana kuudessa palvelutalossa ja lisäksi Julia Hansson vierailee kahdessa ruotsinkielisessä palvelutalossa.

– Toimin 30 vuotta Riihimäen ja Hyvinkään seudulla harmonikansoitonopettajana. Kahdeksan vuotta sitten otin vuoden virkavapauden ja päätin kokeilla elättää itseni freelance-muusikkona. Vaimon kanssa sovittiin, että minä yritän elättää itseni ja vaimo perheen, Seppo naurahtaa ja kertoo varoittaneensa jo heti aluksi vuorotteluvapaan tuuraajaansa, että hän ei välttämättä tule takaisin ollenkaan.

– Se oli aika rohkea hyppy. On minulla harmonikansoiton lisäksi myös toinen tukijalka. Kotimme on pieni maatila, jossa teen sekä maatalous- että metsätaloushommia, kun soittamista on vähemmän. Jos minulla olisi multaa vain kukkapurkissa, en olisi ikinä uskaltanut irtisanoa itseäni kuukausipalkalta, hän toteaa.

Lankinen kertoo vierailleensa Kokkolan Talviharmonikassa kerran aikaisemmin pari vuotta sitten, useimmiten omat työt ovat olleet esteenä festareille saapumiseen.

– Olen Suomen harmonikkaliiton varapuheenjohtaja, ja olin silloin liikkeellä liiton nimissä. Vaikka Kokkolassa olen vieraillut harmittavan vähän, on Pohjanmaa sinällään minulle aika tuttu. 1970-luvun puolivälistä 80-luvulle olin aina kesäisin mukana Kalajoen Särkät Soi -harmonikkatapahtumassa, Lankinen kertoo ja mainitsee tunteneensa Raimo Vertaisen jo opiskeluajoilta Jyväskylästä.

– Olen imarreltu pyynnöstä tulla esiintymään Talviharmonikkaan ja erittäin hyvilläni keikasta. Nyt minulla on samalla tilaisuus nauttia festivaalista perinpohjaisesti, kun viivyn Kokkolassa keskiviikosta lauantaihin.

 

Mitä yleisö haluaa?

Lankisen repertuaari on laaja ja monipuolinen. Tavoitteena on soittaa sitä, mitä yleisö haluaa kuulla.

– Minä sekä soitan että laulan. Senioreiden kanssa perusajatus on soittaa tuttuja lauluja heidän nuoruudestaan. Varmasti soitan esimerkiksi Äänisen aallot, Heilin Karjalasta ja Satumaan. Totta kai otan myös toiveita vastaan enkä pane pahakseni, jos yleisö haluaa tanssia. Tapanani on myös jutustella mukavia ja mielelläni kuulen myös, jos yleisöllä on hyvä tarina kerrottavana. Tavoitteena on mukava ja lämminhenkinen musiikkihetki. Otan myös lauluvihkoja mukaan, niin voimme laulaa muutaman yhteislaulun, Lankinen kuvailee ja toteaa, että virikkeillä on vanhuksille valtava merkitys.

– Poikkeamat ikäihmisten päivittäisiin rutiineihin ovat tärkeitä, toivottavasti vastaavia tilaisuuksia järjestetään silloinkin, kun sitten joskus itse olen yleisönä, hän pohtii.

www.talviharmonikka.com

 

Torstai 16.2.

12.45                  Lohtaja, Palvelukeskus Lepola

14.00                  Kälviä, Palvelukeskus Leporanta

15.30                  Ullava, Hopijakummun Palvelukeskus

 

Perjantai 17.2.

10.00                  Kokkola, Kuusikummun palvelutalo

12.00                  Kokkola, Tervakartano

13.15                  Kokkola, Honkaharjun palvelutalo

Lisäksi Julia Hansson soittaa perjantaina klo 10.00 Emeliehemmetissä ja klo 14.00 Pettersborgilla.

Kokkolan Talviharmonikka järjestetään 10.-19.2.2017.