08.01.2018

Kokkolan Talviharmonikka: Parikymppisenä entistäkin säkenöivämpi!

Talviharmonikka on Kokkolan keskitalven piristysruiske ja lämmönlähde, joka soi, näkyy ja leviää joka puolelle kaupunkia. Konservatoriolta kirkkoon, Snellman-salista Kallentorille, Lohtajalta Ullavalle ja Kälviälle.

Pienestä se alkoi, kun ensimmäisen kerran maaliskuussa 1999 nautittiin viidestä konsertista. Linja oli selvä jo silloin: monipuolista, korkeatasoista ja kaikenikäisille!

– Helmikuussa Kokkolaan saapuu runsaasti ulkomaalaisia vieraita juhlimaan 20. festivaaliamme. Saamme samalla 14. maan artistivieraidemme kotimaiden listaan, kun kiinalainen sheng-solisti Wo Wei konsertoi konservatoriolla jo viikon alussa, tiistaina 13. helmikuuta, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen kertoo ja valaisee samalla shengin merkitystä.

– Sheng on kiinalainen suu-urku. Yli 3000 vuotta vanha soitin, joka on kaikkien vapaalehdykkäsoittimien – harmonikan, huuliharpun, bandoneonin ja vibrandeonin – äiti. Wu Wei on soittimen suurin maailmantähti. Hän on tehnyt jo vuosikymmenet yhteistyötä muun muassa Berliinin ja Los Angelesin Filharmonikkojen kanssa.

 

Kansainvälinen kokous Kokkolassa


Talviharmonikan juhlavuosi tuo Kokkolaan myös kansainvälisten arvovieraiden joukon, kun vuonna 1935 Pariisissa perustetun CIA:n (Confédération Internationale des Accordéonistes = Kansainvälinen Harmonikkaliitto) kolmipäiväinen konferenssi järjestetään Kokkolassa.

– Kaksi vuotta sitten Innsbruckissa päätettiin, että tämän vuoden konferenssi järjestetään XX Kokkolan Talviharmonikan yhteydessä. Tämä on meille todella iso asia ja merkittävä arvostuksen osoitus. Vieraita saapuu ympäri maailmaa Uutta-Seelantia myöten. Kokouspaikkaa pohdittaessa Kokkola voitti toisena vaihtoehtona olleen Sarajevon, Vertainen hykertelee.

 

Tämän vuoden yllätykset


Talviharmonikassa on aina totuttu näkemään myös uutta – ja jotakin ihmeellistä.

– Peräkärrysauna lämpiää Rosson kulmalla perjantaina illansuussa. Ensin löylyt ja sitten paljuun. Paikkoja on vain kuudelle saunojalle, joten kannattaa olla nopeana! Innolla odotan myös Johanna Juhola & Imaginary Friends -konserttia, jossa Johannan visualisoidussa konsertissa mukana ovat myös animaatioina ja videoina valkokankaalla seikkailevat mielikuvitusystävät.

 

Paljon tuttua ja turvallista


Erikoisuuksia hehkutettuaan Raimo Vertainen toteaa, että ohjelmistossa on – totta kai – edelleen mukana kaikki tutut ja turvalliset elementit. Ja siitä pidetään kiinni, että reilusti yli puolet viikon konserteista on ilmaisia!

– Nuoret Virtuoosit irrottelevat maanantai-iltana kuten ennenkin, ja kouluilla järjestettäviä lastenkonsertteja on yhteensä viisi. On laskiaisrieha, lounasmusiikkia, Säveliä Senioreille seitsemässä palvelutalossa, talvikaraoke ja Rautawaara-klubi, jossa tällä kertaa yhdistyvät runot, musiikki ja taikuus. Kallentori laulaa, tanssii ja soi lauantaina tuttuun tyyliin.

– Myös Pietarsaari-päivä pysyy ennallaan. Torstaina huippusuosittu göteborgilainen Lars Karlsson Band esiintyy Schaumansalissa, ja illalla Jazz soi Black Sheepissa.

Viikon huipennuskin on tuttu – silti joka vuosi uusi ja erilainen:
– Guardia Nuevan Suuri Viihdekonsertti järjestetään jälleen lauantaina kahteen kertaan. Ensimmäinen konsertti Snellman-salilla on kello 15 ja toinen 19. Tänä vuonna solisteinamme suursuosikki Teemu Roivainen ja ensimmäistä kertaa lumoava Johanna Försti.
Päätössunnuntaina jäähdytellään vauhdikkaasti Rastimajalla Monotansseilla ja Haitarihiihdolla.

XX Kokkolan Talviharmonikka 11.-18.2.2018