09.02.2017
Kokkolan Talviharmonikka: Mannerheim saapuu Kokkolaan
Kokkolan XIX Talviharmonikka alkaa komeasti jo perjantai-iltana 10. helmikuuta, kun Tullipakkahuoneella nautitaan Marskin seurasta, hyvästä musiikista ja mainiosta illallisesta.
Kokkolan Talviharmonikan ”Ilta Mannerheimin seurassa” on samalla myös osa Marsalkka Mannerheimin 150-vuotisjuhlavuotta.
Näyttelijä Timo Närhinsalo on esittänyt jo vuodesta 2000 alkaen ”Viimeinen päiväkäsky” -monodraamaa, jossa Marsalkka Mannerheim istuu yksin työhuoneessaan pohtien mennyttä ja tulevaa, sopimusluonnosta kirjoittaen ja välillä muiden muassa Paasikivelle ja Tannerille soittaen. Kokkolassa koetaan vaikuttavan monologin 97. ja 98. esitys, sadas kerta on varattu myöhemmin keväällä Mannerheimin museolle.
– Itse monologi on pysynyt samana, mutta tokihan siihen on vuosien saatossa tullut uusia sävyjä. Ainahan esitys elää ja muuttuu jonkin verran, toivottavasti parempaan suuntaan, Närhinsalo pohtii.
Monodraaman jälkeen on luvassa Mannerheimin mieleistä musiikkia ja illallinen, jolle Närhinsalo osallistuu Mannerheimina.
– Illallisen aikana yleisö voi keskustella Mannerheimin kanssa. Se on minulle haastava tilanne, improvisaatiota, sillä enhän voi etukäteen tietää, mitä minulta Mannerheimina mahdollisesti kysytään.
Sellaista tilannetta ei tosin ole 16 vuodessa vielä tullut, etteikö Närhinsalo olisi osannut Mannerheimina vastata. Äärimmäisellä huolella rooliinsa perehtynyt näyttelijä lukee Mannerheimista päivittäin, omasta kirjahyllystä Marsalkasta kertovia kirjoja löytyy yli 80.
– Toki joskus on tullut tarkka kysymys jostain tietystä taistelusta. Silloin olen todennut, että nyt tarvittaisiin paikalle kenraali Airo, päämajoitusmestari.
Juhlavuonna Marskille riittää vientiä tavallista enemmän.
– Olen iloinen ja ylpeä, että saan esittää Marsalkkaa Suomen ja Marsalkka Mannerheimin juhlavuotena, Timo Närhinsalo toteaa.
Mannerheimin lempimusiikkia
Illan musiikista vastaavat muusikko Sari Viinikainen harmonikalla ja sopraano Marianne Tunkkari.
– Musiikki on valittu sekä aikakauteen että Mannerheimin makuun perehtyen. Hän piti kovasti esimerkiksi Runebergin runoihin sävelletyistä Sibeliuksen lauluista. Peruslähtökohtana on ollut se, että kaikki illan ohjelmaan valittu musiikki on suomalaista, Sari Viinikainen kertoo.
– Sisääntulomusiikkina soitan vuoden 1937 harmonikalla sota-ajan suosikkisävelmiä.
Luvassa on mm. Suomea vuoden vanhemman Lasse Pihlajamaan Tuulen tanssi vuodelta 1949, Sibeliuksen ”Flickan kom i från sin älsklings möte” ja ”Den första kyssen” sekä Heino Kasken säveltämiä yksinlauluja.
– Kuhan ja omenatortun välissä on kesäinen hetki, jolloin kuullaan musiikkia Heino Kaskelta, Erkki Melartinilta ja Oskar Merikannolta. Ilta päättyy yhteisesti laulettuun Maamme- lauluun.
Marskin pöydässä
Illan kolmas tärkeä elementti on ruoka, josta vastaa Tamara Turpeinen asiaparinaan Marita Ullakko. Turpeinen on toiminut jo pitkään Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen muonitusvastaavana, joten suurten joukkojen evästäminen on hyvin hanskassa.
– Martat ovat vetäneet Mannerheimin pöydässä -ruokakursseja, joten tarvittavat reseptit olivat jo sitä kautta tuttuja. Lisäksi olen ollut yhteydessä Marskin Majalle ja saanut sieltä arvokkaita neuvoja, Tamara Turpeinen kiittelee.
Illallisen aluksi nautitaan Marskin herkkuna tunnettu Vorschmack, sitten siirrytään kuhaan, jonka kyytipoikana on herkkusienikastike, piparjuurijuurivoita ja perunamuusi.
– Marski tykkäsi kahdesta eri kuhareseptistä. Valkoviinissä keitetty kuha Walewska on toinen ja me valitsimme toteutukseen runsaassa voissa paistetun kuhan Mannerheimin tapaan.
Jälkiruuaksi on omenatorttua ja toki illalliseen kuuluu myös Marskin ryyppy.
– Teemme yksinkertaista ja hyvää ruokaa. Kaikki reseptit on moneen kertaan huolella testattu ja toimiviksi havaittu. Enää tarvitsee vain käydä kaupassa ja tehdä ruoka, Tamara Turpeinen toteaa illallisen h-hetkeä odotellessaan.
Kokkolan Talviharmonikka järjestetään 10.-19.2.2017