13.02.2018

Kokkolan Talviharmonikka: Kaksirivisen viehätys piilee koossa ja rajallisuudessa

Lars Karlsson esiintyi televisiossa ensi kerran 11-vuotiaana äitinsä Sivin kansa Ingvar Oldsbergin  ohjelmassa ”Oss skojare emellan”.

Siitä lähtien hän on ollut tv:ssä tuon tuostakin ja ylsi ensimmäisenä instrumentaaliharmonikkamusiikinsoittajana Ruotsin kuunneltuimpien levyjen (Svensktoppen) listalle. Hän on soittanut monissa bändeissä ja säveltänyt noin 120 kappaletta. Vahvana pohjana pelimannimusiikki, mausteena rock, blues ja jazz – mieluiten erilaisina yhdistelminä.

– Tykkään vaihtelusta ja omien levyjeni olen halunnut olevan kuin radio-ohjelma, jossa on vähän kaikenlaista. Huono puoli on se, että monet levyarvostelijat toteavat, etteivät voi arvostella levyjäni, kun eivät tiedä, mihin kategoriaan kuulun.

Lars Karlssonin isoisä oli pelimanni ja vanhemmat Siv ja Ingvar soittavat molemmat harmonikkaa. Lars aloitti harmonikansoiton 10-vuotiaana ja pian hän innostui kaksirivisestä.

– Isäni johtamalla harmonikkaryhmällä oli norjalainen ystävyysryhmä. Kolme norjalaistyttöä soitti kaksirivisiä ja minusta se vaikutti kivalta ja nuorekkaan iloiselta. Ja tytöt olivat nättejä.

Kaksirivinen on tavallista harmonikkaa pienempi, minkä ansiosta soittaja voi liikkua vapaammin. Se sopi Lars Karlssonille mainiosti. Sitä paitsi, soittimella on ihan erilainen saundi kuin harmonikalla. Karlssonin mielestä kaksirivisen viehätyksen muodostaa sen koko ja rajoitettu harmonia.

– Vaikka sävelet kaksirivisestä löytyvätkin, niin ei voi soittaa mitä klangeja tahansa, koska koskettimista tulee eri sävel eri etäisyydeltä. Bassokoskettimia on kahdeksan. Niitä voisi lisätä, mutta minä en halua. Minun mielestäni haaste on juuri siinä, että käyttää soitinta juuri sellaisena kuin se on.

Nuorena poikana Lars Karlsson kuunteli KISSiä ja vähän vanhempana rockia, esimerkiksi Deep Purplea. Hän oppi soittamaan myös sähköbassoa ja soitti hardrock- ja bluesbändeissä. Bluesia ja jazzia hän on soittanut aikuisenakin – ja vaikutus kuuluu myös kaksirivisellä soittaessa.

– Minulla on soittamisesta ja bändin kokoonpanosta hieman erilainen näkemys. Kitaristimme Thomas Andersson on muuten yksi Ruotsin parhaista blueskitaristeista ja hänen soittonsa vaikuttaa saundiimme merkittävästi.

Lars Karlsson Band etsii mielellään monta sataa vuotta vanhoja kappaleita ja esittää niitä omalla tavallaan. Suomen keikoilla pohjan luo ruotsalainen ja pohjoismainen kansanmusiikki, mutta vaikutteita on niin Etelä-Amerikasta, Irlannista, rockista kuin bluesistakin.

Arkena Lars Karlsson korjaa ja myy harmonikkoja isänsä perustamassa liikkeessä. Sen myötä hän on jatkuvasti yhteydessä italialaisiin harmonikkavalmistajiin. Yleensä hän työskentelee kuusi päivää viikossa.

– Viimeisen 27 vuoden aikana minulla on ollut lomaa yhteensä viisi viikkoa. Mutta loppujen lopuksi minulla on paljon lepoa ja vapaata. Kun olen keikkamatkalla 8-10 päivää ja keikkoja on 4-5, ehdin myös katsella ympärilleni.

Eniten hän esiintyy Lars Karlsson Bandin kanssa ja yhdessä norjalaisen Oivind Farmenin kanssa, mutta käy ylipäätään vähemmän keikoilla kuin ennen.

Suomessa Lars Karlsson on vieraillut kolme kertaa aiemmin ja tulee mielellään uudelleen. Kokkolan Talviharmonikassa Lars Karlsson Band esiintyy kolme kertaa, muun muassa Pietarsaaressa Schaumansalissa torstaina 15. helmikuuta.