15.02.2016

Kokkolan Talviharmonikka: Kaksi miestä ja saamarimoinen veto(peli)

Torstaina, 18. helmikuuta, Schaumansalissa soi muun muassa Edwall, Taube ja Bellman, kun lavalle nousee ruotsalaiskaksikko Bengan Janson (harmonikka) ja Janne Åström (laulu). Luvassa on myös David Bowieta.

Ett Jäklä Drag! tai Ett Jäklä Dragspel!, joka vapaasti suomennettuna on kutakuinkin Saamarimoinen veto(peli), on kahden miehen show, jonka kanssa Janson ja Åström ovat kiertäneet ympäri Ruotsia ison osan viime vuotta. Tällä hetkellä Åström on kiinnitettynä musikaalirooliin ja Janson soittaa monissa produktioissa. Välillä on aikaa vetää myös oma show kahdestaan. Tällä kertaa Kokkolan XVIII Talviharmonikan Pietarsaari-päivässä.

– Esityksellä on vahva peruspohja, jota muokkaamme aina paikan ja tilanteen mukaan. Pietarsaaressa mukana on tavallista enemmän harmonikkamusiikkia, Janson kertoo.

Bengan Janson on käynyt Suomessa vain muutamia kertoja, mutta muistaa esiintyneensä pikkupoikana Ikaalisissa. Janson oli pitkään mukana ”Östen med Resten” -kokoonpanossa, mutta ei ollut mukana yhtyeen keikalla Pietarsaaressa joitakin vuosia sitten.

– Östen med Resten täyttää nyt 30 vuotta, ja olen ollut mukana muutamalla keikalla pitkästä aikaa. Se oli fantastista ja tuntui aivan tutulta, vaikka lopetin bändissä jo 15 vuotta sitten.

 

Harmonikka vei mennessään

Janson toimii monipuolisesti monella musiikin saralla, mutta omaa sydäntä ovat lähimpänä jazz ja kansanmusiikki. 8-vuotiaana Bengan tarttui lapsuudenkotinsa leikkiharmonikkaan, ja isänsä huomasi pian, että pojan kiinnostus oli aitoa. Niin Bengan sai oman harmonikan. Sillä tiellä hän on edelleen.

– Olin soittanut pianoa jo ennen harmonikkaa ja vieläkin soitan sitä toisinaan. Sovittamisessa pianoa ei lyö mikään.

Harmonikka pesee kuitenkin pianon muilla avuilla. Se on helpompi ottaa mukaan ja Janson esittelee mielellään harmonikan ilmaisuvoimaa konsertin ainoana soittimena

– Se voi olla yhtä aikaa sekä 2-rivinen että flyygeli.

Janson ei ole koskaan ajatellut, että harmonikalla olisi jotenkin huono maine tai että se kuuluisi tiukasti tiettyyn lokeroon. Niinpä hän on aina soittanut musiikkia laidasta laitaan lokeroista välittämättä.

– En ole yhtään huolissani harmonikan tulevaisuudesta. Meillä on hieno harmonikkakulttuuri ja suosio kasvussa.

Musikaalin ja shown lisäksi Bengan Jansonilla on tänä vuonna sovittuna keikkoja Ruotsin parhaan big bandin – Bohuslän Big Band – kanssa. Konserttien teemana ovat kansanlaulut.

– Tätä ei tapahdu usein, mutta vuosi 2016 oli buukattu täyteen jo alkusyksystä 2015!

 

Ett Jäklä Drag! Schaumansalissa torstaina 19.2.2016 klo 19.00.

www.talviharmonikka.com