17.02.2016

Kokkolan Talviharmonikka: jonglöörin ja harmonikkataiteilijan yhteinen sävel

Maailmankuulu jonglööri Jerome Thomas ja harmonikkataiteilija Jean François Baëz ovat esiintyneet yhdessä ja kiertäneet ympäri maailmaa jo vuodesta 2000. Kokkolan XVIII Talviharmonikassa duo koetaan perjantaina 19. helmikuuta.

– Minulle jongleeraus ja musiikki ovat kuuluneet yhteen jo kauan. Olen työskennellyt monien jazz-muusikoiden kanssa nuorempana ja opin heiltä paljon taiteilijan työstä. Lyonissa työskentelin AFRi -musiikkiryhmän kanssa. Myös Jean François Baëz on työskennellyt heidän kanssaan. Ranskassa harmonikka on aivan tavallinen soitin sirkuksessa, mutta soittajat eivät ole sellaisia virtuooseja kuin Jean François Baëz. Hän on hyvä improvisoimaan – kuten minäkin – ja tämä on erittäin tärkeä osa yhteistyötämme lavalla. Kun esiinnyimme ensimmäisiä kertoja yhdessä, se oli improvisaatiota. Sitten esityksestä alkoi muodostua enemmän suunniteltu ja käsikirjoitettu, mutta improvisaatiolle on edelleen tilaa, jonglööri Jerome Thomas taustoittaa.

 

Idästä länteen, pohjoisesta etelään

– Esiinnymme sekä duona että olemme mukana myös kahdessa muussa esityksessä, Cirque Lili ja FoResT. Esiinnymme usein Ranskassa, mutta olemme kiertäneet myös Kaliforniassa ja Taipeissa Cirque Lilin kanssa. Duona olemme esiintyneet muun muassa Moskovassa, Bamakossa ja Manillassa – kaiken kaikkiaan vaikka missä maissa ja minkälaisissa olosuhteissa. On aina suuri nautinto yhdistää musiikki ja jongleeraus.

Suomessa duo vieraili ensimmäisen kerran 5-3-1 Jongleerausfestivaaleilla Helsingissä jo 2001 ja sen jälkeen vielä pari kertaa samassa tapahtumassa, Helsingissä ja Jyväskylässä. Pohjanmaalla ei duoa ole ennen nähty.

Kun kaksi oman alansa huippua tuo osaamisensa yhteen, jalostaa sitä vuosia intohimolla, huumorilla ja tinkimättömällä ammattitaidolla, on lopputulos aisteja hivelevä nautinto, joka jättää kokijan mieliin pysyvän muiston. Hämmennyksen siitä, miten jokin niin vaikea voi olla niin helppoa ja luontevaa. Duon aito vuoropuhelu ja saumaton yhteistyö ei kaipaa johtajaa.

– Ei kyse ole siitä, kumpi on pomo. Olemme aito duo ja meillä molemmilla on omat soolohetkemme.

 

Musiikin Jonglööri perjantaina 19.2.2016 klo 19.00 Keski-Pohjanmaan konservatoriolla. Liput 20 € / 10 €

www.talviharmonikka.com