08.02.2018

Kokkolan Talviharmonikka jo 20. kerran!

Kokkolan Talviharmonikka – talvinen kansanjuhla ja kaupunkifestivaali – on vakiinnuttanut paikkansa sydäntalven valonlähteenä ja piristäjänä. Tänä vuonna saamme kahdeksan päivän ajan (11.-18.2.2018) nauttia monipuolisista ja korkeatasoista esityksistä keskellä kaupunkia – ja sen kaikilla laidoilla – jo kahdennenkymmenennen kerran. Ensi sunnuntaina se alkaa taas!

Muutama päivä ennen festivaalin alkua taiteellinen johtaja Raimo Vertainen vaikuttaa perinteisesti siltä, että hän voi lähteä lentoon hetkellä millä hyvänsä. Kiire on kova ja tekemistä paljon, mutta samalla voi myös nauttia siitä, että pitkäjänteinen työ ja vahva visio ovat tuottaneet tulosta. ”Tätä on odotettu! Tulossa on hieno viikko ja vieraita ympäri maailmaa.”

Vertainen laittaa itsensä likoon jo sunnuntai-iltana vaimonsa ja tyttärensä kanssa Iltasoitto Museolla -konsertissa. ”Minä, Sari ja Sonja soitamme klassista musiikkia harmonikalla, bandoneonilla ja vibrandoneonilla. Yhdessä ja erikseen. Tervetuloa Roosin talolle sunnuntai-iltana!”

Talviharmonikan ohjelmasta nauttimisen voi tosin aloittaa jo ennen iltasoittoa, kun kello 17 Mannerheiminaukiolta starttaa AjanKaiun kävelykierros sadan vuoden takaisiin tunnelmiin. AjanKaiun tarina vievät kuulijansa matkalle talveen 1918; miten Neristanin elämä sujui juuri itsenäistyneessä Suomessa, sodan melskeessä? Keitä Neristanissa asui ja keitä olivat kaupungin merkkihenkilöt? Kävelykierros päättyy Laivurintalon pihaan, jossa tarjolla Laivurin glögiä ja Hiljan pipareita.

Lapsilta ja lapsille

Yksi viikon odotetuimpia ja jännitetyimpiä konsertteja on jokavuotinen ”Nuorten virtuoosien irrottelu”. Maanantai-iltana konservatoriolla Pohjanmaan nuoret harmonikkataitajat ottavat mittaa toisistaan ja esittelevät taitojaan. Tänä vuonna kokkolalaisvirtuooseille saapuu vieraita Ylivieskan Musiikkiopistosta.

Perinteisen konsertin toteutuminen on kerran ollut vaarassa peruuntua, siitäkin selvittiin.

”En enää muista, mikä vuosi se oli, mutta kerran Nuorten virtuoosien irrottelua runteli epidemia-aalto.  Illan konserttikokonaisuudesta peruuntui peräti kahdeksan esitystä, mutta silti saatiin hieno konsertti aikaan”, Vertainen muistelee.

Maanantai-illan huuman jälkeen tiistaina ja keskiviikkona lastenmusiikkiorkesteri Loiskis viihdyttää nuoria kuulijoita neljällä konsertilla. Tiistaina suosittu bändi soittaa ensin Kälviällä ja Lohtajalla, keskiviikkona Kokkolassa Hollihaan ja Isokylän kouluilla. Ikivihreät biisit Mikki Hiiren merihädästä Vaahteranmäelle ja Kumputielle pitävät huolen siitä, että uudet sukupolvet oppivat parhaat biisit!

Harmonikan äiti

Alkuviikon ohjelmaan kuuluu myös viikon kovin konsertti.

”Kiinalainen sheng-solisti Wu Wei konsertoi konservatoriolla tiistaina. Häntä säestää Ranskan arvostetuimpiin harmonikkataiteilijoihin kuuluva Pascal Contet”, Vertainen mainostaa ja valaisee konsertin merkitystä: ”Sheng on yli 3000 vuotta vanha kiinalainen suu-urku. Se on kaikkien vapaalehdykkäsoittimien – harmonikan, huuliharpun, bandoneonin ja vibrandoneonin – kantaäiti ja Wu Wei sen suurin maailmantähti. Hän tekee yhteistyötä muun muassa Berliinin ja Los Angelesin Filharmonikkojen kanssa”, Vertainen hehkuttaa ja muistuttaa vielä lopuksi:

”Muistakaa käydä kirjastossa! Lasigalleriassa on koko helmikuun avoimena Talviharmonikan 20-vuotisjuhlanäyttely!”

Koko viikon ohjelma: www.talviharmonikka.com