13.02.2017

Kokkolan Talviharmonikka: Digiä ja Biittiä sekoittaa perinteitä ja digiaikaa

Digi & Biitti on uunituore kokoonpano, jonka ensiesiintyminen koetaan Kokkolan Talviharmonikassa 15. helmikuuta. Triossa ainutlaatuiset voimansa yhdistävät viulisti Elisa Järvelä, harmonikansoittaja Netta Skog sekä beatboxaaja Felix Zenger.

 

Veteliläislähtöinen viulisti Elisa Järvelä on mielissään päästessään esiintymään kotikonnuille.

– Kyllähän siinä on aina oma erityinen fiilis, hän toteaa.

– Kokkolassa olen opintoni aloittanut. Sain konservatoriolta paljon hyvää oppia ja arvostan suuresti sitä, kuinka Kokkolassa vaalitaan monipuolisuutta. Kuuluin myös monta vuotta Guardia Nuevan alkuperäiseen kokoonpanoon. Silloin Raimo (Vertainen) soitti äidilleni, viulunsoitonopettaja Raila Järvelälle ja kysyi: ”Oisko sulla kahta hyvää viulistia?”. Äiti vastasi: ”Mulla on kuusi!”. Helsinkiin muutettuani aika ei enää riittänyt olla vakituisesti mukana Guardia Nuevassa, mutta olen vielä viime vuosinakin ollut silloin tällöin soittamassa, Elisa taustoittaa ja alleviivaa saaneensa Guardia Nuevasta paljon eväitä tangon tulkintaan.

– Se on ollut arvokas työkalu omalle uralleni.

 

Tällaista ei ole ennen nähty

– Netan kanssa olemme tunteneet jo pitempään ja soittaneet paljon yhdessä, mutta Felixin kanssa nousemme yhdessä lavalle ensimmäistä kertaa. Konserttimme kunnioittaa satavuotiasta Suomea. Ohjelmistossa on esimerkiksi aivan perinteisiä, harmonikalla soitettuja tangoja, mutta sukellamme välillä digitaaliseen maailmaan ja väritämme kappaleita omilla instrumenteillamme, Elisa Järvelä valottaa.

– Koko maailmassa ei ole välttämättä ole koskaan aikaisemmin ollut tällaista kokoonpanoa, Felix Zenger pohtii ja jatkaa:

– Ehkä siihen on syynsäkin. On aina kivaa tehdä jotakin sellaista, mitä ei ole ennen tehty, mutta samalla se on hyvin haastavaa. Olemme liikkeellä kokeilumielellä. Mitään referenssiä ei ole olemassa, joten emme voi tehdä asioita väärin, Felix naurahtaa.

– Tämä kombo on kyllä tosi erikoinen ja haastava. Meillä on nyt ollut muutamat harkat ja kun juttu on alkanut löytyä, niin se toimii HYVIN, Netta Skog toteaa ja kertoo, että hänen oma missionsa digitaaliharmonikkataiteilijana on jo pitkään ollut tuoda kansallissoittimemme uudelle tasolle.

– Me tehdään vanhasta uutta. Minulla ja Elisalla on perinteiset soittimet, harmonikka ja viulu, mutta digitaalisina. Beatboksaus tuo yhdistelmään jotakin aivan uutta. Felix on aivan huikea omassa lajissaan, Netta kehaisee.

 

Monipuolisesti ja improvisoiden

Elisa Järvelä on erityisen mielissään päästessään esittämään myös Keski-Pohjanmaalla vähemmän tunnettua puoltaan. Konsertissa Järvelän instrumenttina on sähköviulu.

– Tykkään tehdä musiikkia monipuolisesti ja pitää eri musiikkityylit mukana klassisen rinnalla. Ne täydentävät toinen toisiaan. Esimerkiksi viime kesänä vierailin Tallinna Filharmoonian solistina. Ensimmäisellä puoliajalla soitin Sibeliuksen viulukonserton ja toisella puoliajalla soitimme Netan kanssa elektronista ambient-musiikkia, johon Netta toi vähän heviäkin mukaan. Hän on oikein heviekspertti. Meidät pyydettiin vielä toisen kerran syksyllä Tallinnaan.

Konsertin rakenteeseen trio haluaa jättää tilaa yllätyksille.

– Olemme päättäneet, että emme lyö kaikkien osien rakennetta täysin lukkoon, vaan jätämme tilaa improvisaatiolle. Voi olla, että joissakin kappaleissa innostumme lähtemään oikein seikkailumatkalle, antaudumme improvisaation maailmaan vahvasti intuitioon luottaen. Siitä tulee varmasti spesiaalia. Minulle improvisaatio on lähellä sydäntä, siinä pääsee omaan kuplaan ja maailmaan, on ihana tehdä sitä kolmistaan, Elisa Järvelä tuumaa.

– Olemme vielä uusia soittokavereita, joten emme tokikaan tunne toistemme tyylejä vielä kovin hyvin, mutta improvisaatio tuntuu luontevalta, Felix Zenger komppaa.

– Konsertissa kuuluu meidän muusikkous. Me ollaan kaikki luovia ja tehdään omia juttuja. Kun ne yhdistää, se on enemmän kuin osiensa summa, Netta Skog tiivistää.

 

Digiä ja Biittiä keskiviikona 15.2. Keski-Pohjanmaan Konservatoriolla klo 19.

Maistiaisia trion treeneistä voi käydä nauttimassa myös Kokkolan Talviharmonikan Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/KokkolanTalviharmonikka/