13.02.2017

Kokkolan Talviharmonikka: Bester Quartet luo maagisen tunnelman

Puolalainen Bester Quartet on ilmiö maailman musiikkikentässä. Huipputaitava nelikko on tunnettu omaleimaisesta ja äärimmäisen monipuolisesta tyylistään. Improvisaatiota, jazzia, klassista ja klezmeriä sulassa sovussa. Soiton tärkein voimavara on kvartetin jokaisen jäsenen kiistaton virtuositeetti.

– Olemme julkaisseet kaikkiaan yhdeksän erityylistä levyä. Kokkolassa esitämme musiikkia kahdelta tuoreimmalta levyltämme: Methamorphoses ja The Golden Land. Osa kappaleista on omia sävellyksiäni ja osa omia sovituksiamme Krakovassa toisen maailmasodan aikana kuolleen puolanjuutalaisen säveltäjän Mordechai Gebirtingin sävellyksistä.  Tulette kuulemaan paljon improvisaatiota ja taitavaa soittoa, kvartetin johtaja Jaroslaw Bester kertoo.

Bester Quartet syntyi 20 vuotta sitten Krakovan musiikkiakatemiassa, jossa kvartetin kaikki jäsenet opiskelivat klassista musiikkia.

– Unelmani oli soittaa musiikkia, jossa on mukana improvisaation elementtejä. Siksi päätin perustaa ryhmän, jonka musiikissa olisi vaikutteita sekä jazzista, kansanmusiikista, klezmeristä että klassisesta musiikista. Siitä se lähti ja ajan kanssa kehittyi nykyinen, originaali Bester Quartet -saundi.

Harmonikansoittaja Jaroslaw Besterin peruslähtökohta kvartetille oli löytää harmonikan kanssa hyvältä kuulostavat soittimet.

– Minusta tuntuu, että harmonikka, viulu ja basso toimivat hyvin yhdessä. Myöhemmin lisäsimme joukkoon vielä lyömäsoittimet ja klarinetin, hän taustoittaa.

 

Viihtyisä ilta Kokkolassa

Kokkolan XIX Talviharmonikkaan saapuessaan Bester Quartetin tavoitteena on tarjota pohjoisen kaupungin musiikinystäville maaginen atmosfääri.

– Haluamme soittaa hyvää musiikkia, luoda taianomaisen tunnelman ja tarjota palan puolalaista kulttuuria. Uskon, että konserttiin saapuvalla yleisöllä on luvassa viihtyisä ilta.

Jaroslaw Bester kertoo kvartetin esiintyneen aikaisemmin Suomessa muutamia kertoja aiemminkin, Helsingissä ja Mikkelissä. Suomalainen musiikkikin on tullut tutuksi.

– Olen kuunnellut suomalaista kansanmusiikkia ja modernia musiikkia. Suomalainen kansanmusiikki on hyvin samanlaista kuin puolalainen, erityisesti suomalainen polkka, joka on Puolassa hyvin suosittua. Suomalainen moderni musiikki on hyvin monimutkaista ja täsmällistä.

Kutsuessaan kvartetin esiintymään Kokkolan Talviharmonikkaan, taiteellinen johtaja Raimo Vertainen lähetti Puolaan myös muutamia suomalaisia kappaleita, joista hän toivoi kvartetin valitsevan illan konserttiinsa yhden.

– Valitsimme kappaleen Rantakoivun alla. Toivottavasti versiomme miellyttää suomalaista yleisöä, Jaroslaw Bester tuumaa.

 

Bester Quartet to 16.2.2017 klo 19 Keski-Pohjanmaan konservatoriolla, liput 20/10 €.

www.talviharmonikka.com