18.02.2011

Kokkolan Oopperan Döbeln-äänite palkittiin

Äänitteen on tuottanut BIS Records AB

YLE Kulttuurin musiikkitoimittajat ja -tuottajat ovat valinneet Vuoden levyksi yhden vuoden 2010 aikana ilmestyneistä suomalaisista klassisen musiikin levyistä. Valintajoukossa oli mukana kaikkiaan 119 viime vuonna Suomessa tuotettua tai suomalaista esittävää tai luovaa säveltaidetta edustavaa klassisen musiikin levyä.

Palkittu levy (BIS SACD-1780) levy sisältää Sebastian Fagerlundin oopperan Döbeln. Levyllä esiintyvät solisteina Anu Komsi, Annika Mylläri, Lasse Penttinen, Sören Lillkung ja Robert McLoud sekä Kokkolan oopperajuhlien orkesteri, joht. Sakari Oramo.

Perusteluissa todetaan: Döbeln-ooppera erottuu. Se erottuu oopperabuumin aiemmista saavutuksista, se erottuu jopa suomalaisen musiikin kansallisromanttisesta historiasta. Ja se erottuu oopperana, jonka voi levyltäkin nauttia kertaistumalta, naamalla hymy ja ihmetys.

Sebastian Fagerlundin, Jusa Peltoniemen ja Kokkolan oopperan Döbeln todistaa, että historiallisia tai kansallisia aiheita voi ja kannattaa käsitellä toisin. Kuulijalle voidaan antaa lupa nauttia ja jopa nauraa. Döbeln on side päässäkin tarpeeksi vahva kestämään huumorin, absurdin ja kollaasin, ja iskujoukoiksi hänelle riittää kamariooppera.

Mutta kuitenkin Döbelnissä innostavat isot asiat – hyvyys, pahuus, sota, rauha – ja ihmiset siinä välissä.

Säveltäjä ja libretisti ovat ymmärtäneet toisiaan. Vetävä ja vahva musiikki tukee kohtauksia ja sitoo ne kokonaisuudeksi. Säveltäjä ja libretisti ovat ymmärtäneet myös Kokkolan oopperan toiveita, muttei niin, että tulos kelpaisi vain länsirannikolle vaan niin, että tulos on hallittu.

Mutta miten ihmeessä tämä kaikki on saatu toimimaan myös levyllä, ilman lavakohellusta, pukuja ja elävän tilanteen taikaa? Sitä kannattaa muidenkin kysyä Kokkolan oopperalta. Mutta ainakin esittäjät on valittu huolella: äänet sopivat musiikkiin ja toisiinsa. Ja levyllä orkesteri lavastaa, puvustaa ja valaisee.

Ylen Vuoden levy -kunniakirjaa on jaettu vuodesta 1971 lähtien. Vuoden levy -kunniakirja on Yle Kulttuurin tunnustus levylle, jolla on kantavuutta suomalaisen esittävän tai luovan säveltaiteen edistämisessä. Kunniakirjalla palkitaan äänitteen esiintyjät ja tuottajat.

Kokkolan Oopperakesä järjestetään 14.-22.7.2011.

Etusivu