05.07.2012

Koe kerran Jyväskylän Kesässä

Useat festivaaleilla vierailevat ulkomaiset tähdet esiintyvät ensimmäistä kertaa Suo-messa. Rakastu ranskattareen, liikutu es-panjalaisten parissa, pidä hauskaa britti-en seurassa ja ota selvää mongolialais-ranskalais-bulgarialaisista rytmeistä.

Jyväskylän Kesä avataan jälleen upeasti, kun avajais-konsertin solistina esiintyy maailmankuulu ja Suo-messa harvoin esiintyvä kontra-altto Nathalie Stutzmann (FRA) taustallaan Helsingin Barokkiorkesteri, jota hän myös itse konsertissa johtaa. Tumma- ja notkeaäänisenä laulajattarena tunnettua Stutz-mannia on kuvailtu aikamme suureksi lahjakkuudeksi. Helsingin Barokkiorkesteri on puolestaan vakiinnuttanut asemansa maailman arvostetuimpien ja kysytyimpien orkesterien joukossa. Avajaiskon-sertissa kuullaan Antonio Vivaldin aarioita ja orkesterikappaleita.

Maailmanlaajuista suosiota kerännyt naamioteatteri Kulunkan (ESP) André ja Dorine on sanattomasti ja upeastu tulkittu tarina vanhenevasta pariskunnasta, joista toinen sairastuu Alzheimerin tautiin. Tässä ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävässä teoksessa jokainen liike ja ele palvelee tarinaa. Kolmen näyt-telijän voimin toteutettua tarinaa on aiemmin esitetty eri puolilla Espanjaa, Eurooppaa, Amerikkaa ja Aa-siaa. Ryhmä on palkittu Birmingham European Theatre –festivaaleilla parhaan esityksen palkinnolla ja Kuu-bassa vuoden 2011 parhaana ulkomaisena teatterivierailuesityksenä. Yleisö rakastaa tätä esitystä, jota kat-sellessa on mahdoton pidätellä kyyneleitä.

Monipuolisella lavashowlla varustettu The New Rope String Band (UK) yhdistelee sirkusta, klovneriaa, slapstickiä ja brittihuumoria akustiseen ja vauhdikkaaseen kansanmusiikkiin. Suomessa ennennäkemät-tömän bändin tarjoilemat harmoniset rytmit, Monty Python –tyylinen absurdismi sekä pyrotekniikka ja vuorovaikutteiset live-filmit tekevät tästä muusikkokolmikosta naurettavan hyvän visuaalisen kokonai-suuden. Rajatonta energiaa tarjoileva The New Rope String Band on elämys, jota ei unohda koskaan.

Balkanilaismelodiat ja nykyperinteen musiikilliset virtaukset yhdistyvät puolestaan taidokkaasti toisiinsa, kun Violons Barbaresin (MN, FRA, BUL) kolmen virtuoosin käsissä soivat Mongolian kansallissoittimena tunnettu hevosenpäänviulu morin khoor, perinteinen bulgarialainen gadulka sekä rytmikkäät perkussiot. Vaikuttavan kurkkulaulun kruunatessa koko komeuden onnistuu tämä trio luomaan tunteellisen, harmoni-sen ja voimakkaan kulttuurirajoja rikkovan esityksen. Ensiesiintymisensä Suomessa tekevän Violons Barba-resin ajoittain rockenergiaakin huokuva musiikki takuulla groovaa ja tanssittaa.

Jyväskylän Kesä –kaupunkifestivaali 10. – 15.7.2012

Etusivu