01.02.2018

Klaus Mäkelä johtaa Rossinin Stabat Materin Urkuyö ja Aarian avajaiskonsertissa Espoossa

Gioacchino Rossinin mestariteos Stabat Mater kuullaan Urkuyö ja Aaria -festivaalin avajaiskonserteissa 7. ja 8. kesäkuuta Tapiolan kirkossa Espoossa. Konsertit järjestetään yhteistyössä Urkuyö ja Aarian, VocalEspoo-festivaalin ja Tapiola Sinfoniettan kanssa. Teoksen esittää huippukokoonpano, jossa kapellimestari Klaus Mäkelän johdolla solisteina laulavat Aurora Marthens, sopraano, Tuija Knihtilä, mezzosopraano, Tuomas Katajala, tenori ja Petri Lindroos, basso. Kuoron muodostavat EMO Ensemble ja VocalEspoon juhlakuoro ja orkesterina soittaa Tapiola Sinfonietta.

Gioacchino Rossini (1792–1868) aloitti Stabat Materin säveltämisen vuonna 1831 lopetettuaan oopperoiden säveltämisen yhtäkkiä 38-vuotiaana. Sävellettyään 39 oopperaa, muun muassa Sevillan parturin, Otellon, Tuhkimon sekä Matka Reimsiin – ja Wilhelm Tell -oopperat uskomattomalla menestyksellä kahden vuosikymmen aikana, hänestä oli tullut aikansa supertähti ja maailman rikkain säveltäjä. Vihdoinkin hän oli vapaa keskittymään lempiharrastukseensa, ruuanlaittoon. Kuitenkin hän alkoi vuonna 1831 madridilaisen arkkidiakonin tilauksesta säveltää kirkkoteosta Stabat Materin tekstiin. Tämä runokokoelma 1200-luvulta kuvaa Jeesuksen äidin Marian tuntemuksia ja tuskaa poikansa ristin juurella.

Lopullinen kymmenosainen versio Stabat Materista valmistui vasta 1841 ja sai ensiesityksensä tammikuun 7. päivä 1842 Pariisissa. Pian tämän jälkeen Gaetano Donizetti johti teoksen Bolognassa myrskyisällä menestyksellä. Teos sai valtavan suosion ympäri Eurooppaa ja jo ensimmäisenä vuonna se esitettiin 29 kaupungissa. Stabat Materista tuli mestariteos, jota muut säveltäjät, muun muassa Richard Wagner, Gabriel Fauré ja Francis Poulenc arvostivat korkealle ja pitivät esikuvanaan. Teoksen tunnetuin osa on tenoriaaria Cujus animam.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin kesän 2018 muu ohjelma julkistetaan helmikuun lopulla. Stabat Materin esitysten jälkeen festivaali jatkuu konserteilla Espoon tuomiokirkossa aina torstaisin klo 21 elokuun 30. päivä saakka.

Stabat Mater -konsertit kuuluvat myös 3.–9.6.2018 pidettävän VocalEspoo -festivaalin ohjelmaan.

Lipunmyynti Stabat Materiin alkaa perjantaina 2.2. klo 9 Lippupisteessä.

Rossinin Stabat Mater

Urkuyö ja Aaria -festivaalin avajaiskonsertit

to 7.6. klo 19.30 ja pe 8.6. klo 18.00

Tapiolan kirkko, Kirkkopolku 6, Espoo

Aurora Marthens, sopraano

Tuija Knihtilä, altto

Tuomas Katajala, tenori

Petri Lindroos, basso

EMO Ensemble ja VocalEspoon juhlakuoro

Tapiola Sinfonietta

Klaus Mäkelä, kapellimestari

Liput: 39/37/14 € + toimitusmaksut alk. 1 €, lippu.fi

Teosesittely to 7.6. klo 18.30 ja taiteilijatapaaminen pe 8.6. klo 20 Grill it! -ravintolassa,

Original Sokos Hotel Tapiola Garden, Tapionaukio 3, Espoo

Yhteistyössä

Urkuyö ja Aaria, VocalEspoo ja Tapiola Sinfonietta

http://urkuyofestival.fi