01.07.2016

Klassiset italialaisoopperat ihastuttavat ensi kertaa Savonlinnan Oopperajuhlilla

Oopperajuhlien avajaisteos on Verdin Otello, joka saa ensi-iltansa 8.7. Italian ja Shakespearen 400-juhlavuoden liitto vahvistuu, kun kauden toisella viikolla Olavinlinnassa nähdään Ravenna Festivalin oopperat, Verdin Falstaff ja Macbeth. Vierailun päätöskonsertin johtaa maailmankuulu kapellimestari Riccardo Muti. Festivaalikesä huipentuu Teatro Regio Torinon teoksiin, Puccinin La bohèmeen ja Bellinin Normaan.

Oopperajuhlien omaa uutuustuotantoa on Verdin Otellon lisäksi Janáčekin Kuolleesta talosta. Otellon johtaa Xian Zhang ja ohjaa Nadine Duffaut. Kuolleesta talosta -oopperan johtaa Tomáš Hanus ja ohjaa Caroline Glegg David Pountneyn alkuperäisohjeuksen pohjalta.

 

Ravenna Festivalin Verdi-oopperat ja kapellimestari Riccardo Muti

Ravenna Festivalin väkeä ilmaantuu kaupunkiin pian. Shakepearen teokset, ensimmäistä kertaa Olavinlinnassa esitettävä Verdin Falstaff ja Oopperajuhlien yleisölle jo tutumpi Macbeth saavat ensi-iltansa heti juhlien toisella viikolla. Molemmista on luvassa kaksi näytöstä. Molemmat oopperat ohjaa festivaalin taiteellinen johtaja Cristina Mazzavillani Muti ja johtaa Nicola Paszkowski. Maestro Riccardo Muti johtaa Ravenna Festivalin Luigi Cherubini –orkesteria 17.7. konsertissa, jossa esitetään Schubertin ja Beethovenin teoksia, mm. Kohtalonsinfonia.

 

Teatro Regio Torinon ennennäkemättömät oopperat

Festivaalikausi huipentuu elokuussa Teatro Regio Torinon vierailuun ja italialaisiin klassikoihin, Puccinin La bohèmeen ja Bellinin Normaan, joita ei ole myöskään aikaisemmin Oopperajuhlilla nähty. La bohèmesta on luvassa kolme näytöstä ja Normasta kaksi. Molemmat oopperat johtaa Gianandrea Noseda ja ohjaa Vittorio Borrelli.

 

Harjoitukset ovat hyvässä käynnissä

Harjoitukset eri puolilla Savonlinnaa ovat alkaneet kesäkuun alussa. Otelloa, Don Giovannia ja Kuolleesta talosta -oopperoita harjoitellaan eri puolilla Savonlinnaa tiiviisti. Don Giovanni tulee ensi-iltaan 9.7. ja Kuolleesta talosta saa ensi-iltansa 23.7. Kesän ensimmäinen vierailija, Ravenna Festival saapuu Savonlinnan Oopperajuhlille pian. Suurin osa ravennalaisista tulee kaupunkiin suoralla lennolla 9.7. Yhteensä vieraita saapuu lähes 200 henkeä.

 

Lippuja on myyty hyvin

Festivaalijohtaja Jan Strandholm iloitsee kesän monipuolisuudesta. Hänen mukaansa liput ovat myyneet hyvin: ”Oopperajuhlien liput käyvät jälleen kaupaksi. Don Giovanni sekä Jorma Hynnisen ja Ralf Gothónin konsertti ovat jo lähes loppuunmyytyjä. Ainakin Norma ja La bohème myydään myös varmasti loppuun. Ja maestro Riccardo Mutin konsertti on merkittävä kulttuuritapahtuma”.

Ravenna Festivalin konsertin lisäksi kauden 2016 ohjelmistoon kuuluu neljä muuta konserttia. Timo Mustakallio –laulukilpailun 2015 voittajien konsertti ja Oopperajuhlien entisten taiteellisten johtajien, Jorma Hynnisen ja Ralf Gothónin, yhteinen jäähyväiskonsertti. Kevyen musiikin Love Records 50-vuotisjuhlatapahtuma Lovea Linnassa levittäytyy Olavinlinnaan myöhemmin samana päivänä. Lisäksi Schubertin Messu As-duuri esitetään Kerimäen kirkossa John Storgårdsin johtamana.

”Ohjelmistossa on tarjolla erityylisiä oopperoita ja konsertteja. Pientä ja intiimiä mutta myös komeaa ja tunteellista. Kerimäen konserttien jatkoa harkitaan, konserttiohjelmistoa on kehitettävä”, toteaa taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

 

Liput

Savonlinnan Oopperajuhlien lipputoimisto, 015 476 750, sales@operafestival.fi

Lippupiste, 0600 900 900 (1,98 € /min+pvm/mpm, avoinna joka päivä klo 7–22), www.lippu.fi

Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman. Oopperajuhlien vuoden 2016 budjetti on 8,3 M€, noin 81 % on omarahoitusta ja 19 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö, Savonlinnan kaupunki, Suomen kulttuurirahasto, Jane ja Aatos Erkon säätiö).

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 8.7.-6.8.2016.

www.operafestival.fi